Kısırlık, tüylenme ve kiloya neden oluyor

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Method
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
20
EXE RANK

Method

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 May 2010
Mesajlar
30,484
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Method
Ancak başta kısırlık ve diabet olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Ortaya çıkış nedeni ise henüz kesin olarak bilinmiyor.



Her ay aynı dert!

Her ay aynı sorun... Olsa dert olmasa ayrı bir dert... Kimimiz yüzünde oluşan o sevimsiz sivilceleri makyajla kapatmaya çalışıyor kimimizse adeta patlamaya hazır bir bomba gibi sinirli bir şekilde çevresine saldırıyor. Aslında bu sıkıntılarımıza rağmen her ay düzenli regl olduğumuz için sevinmemiz gerekiyor. Çünkü bazılarımız var ki onlar her ay düzenli yumurtlayamadıkları için pek çok ciddi sorunla baş etmek zorunda kalıyor.



Hamile kalmakta sıkıntı tüylenmede ve kiloda artış bu sıkıntılarından bazılarını oluşturuyor. Uzmanlar bu tabloya "Polikistik Over Sendromu" (PCOS) adını veriyor...



Tüylenme ve kilo artışı

Polikistik Over "Çok sayıda kist içeren yumurtalık" anlamına geliyor. Polikistik Over Sendromu da üreme çağında olan bir kadında her ay düzenli olarak gerçekleşmesi gereken yumurtlama işlevinin aksaması demek. Kısırlık tüylenme kilo artışı....



PCOS'den şüphelenilmesini gerektirecek en önemli belirtiyi regl düzensizliği oluşturuyor. Bu sendromun etkisi altında kalan kadınlar genellikle yılda ancak 6 kez veya daha az regl görüyorlar. Bunun sonucunda oluşan kısırlık ise PCOS'nin bir başka belirtisini oluşturuyor.



Fazla miktarda testesteron!

Sendromun bir diğer önemli belirtisi de tüylenmede görülen artış. Hastaların yumurtalıklarından fazla miktarda testosteron yani erkeklik hormonu üretilmesine bağlı olarak gelişen tüylenme; yüz bölgelerinde göğüsler arasında göğüs uçlarında ve göbekte ortaya çıkabiliyor. Ciltte yağlanma sivilce oluşumu ve kilo artışı da bu sendromun etkisi altında kalan kadınlarda sıkça görülüyor.



Diyabet ve kalp krizi kapıda!

PCOS'yi sadece regl düzensizliğiyle giden ve kısırlığa yol açan bir hormonal bozukluk olarak görmemek gerekiyor. Çünkü bu sendrom uzun dönemde; diyabet yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Uzmanlara göre; PCOS'li hastaların vücutlarında kan şeker seviyesi düzenleyen insülin hormonuna karşı bir direnç oluşuyor. İnsülin pankreastan salınan bir hormon ve hücrelerin glukozu kullanmalarını sağlıyor.



Pankreas daha fazla insülin salgılıyor

PCOS'de hücrelerde insüline karşı bir direnç oluştuğu için pankreas daha fazla insülin salgılamak zorunda kalıyor. Bu yüksek dozda insülin de yumurtalıkları etkileyerek yumurtlamayı engelliyor. İşte tüm bu nedenlerden dolayı bu hastalarda diyabet ve gizli diyabet hastalığına yakalanma riski artıyor. Yapılan araştırmalara göre PCOS'li hastaların yüzde 30'unda gizli diyabet yüzde 8-10'unda ise aşikar diyabet hastalığı mevcut. Araştırmalar aynı zamanda PCOS'li durumlarda kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 50 oranında seyrettiğine dikkat çekiyor.
 
Geri
Üst