12.12.12'de 16 Milyarlık Açılış

4
EXE RANK

~ k u k L a `

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
8 Şub 2012
Mesajlar
4,449
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
~ k u k L a `
[COLOR=#666666][U]Başbakan Erdoğan[/U][/COLOR], toplam 16 milyar liraya mal olan 112 tesisin açılışını gerçekleştirdi. Tesislerle yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazi sulanacak. Yıllık yaklaşık 8.5 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aralarında baraj, içme suyu tesisi ve göletin de bulunduğu 16 milyar TL'ye mal olan 112 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi. Tesislerle tam 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisinin suya kavuşacağını söyleyen Erdoğan, "Toprakların çatlak dudaklarına su veriyoruz, bunu başarıyoruz. Bu projelerle yılda yaklaşık 8.5 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretimini Türkiye'ye kazandırıyoruz" dedi.

PETROL VE GAZIMIZ YOK
Göreve geldiklerinde doğalgaz çevrim santrallarından elde edilen enerji miktarının yüzde 52'lerde olduğunu, bunu yüzde 44'e indirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Hidroelektrik santrallarla, rüzgârla, güneşle enerji elde etmeye başladığımız için doğalgazı artık sadece ağırlıklı olarak evlerde, ısınmada ve sanayide kullanır hale geldik" dedi. Ülkenin beton yığınına dönmesini istemediklerini anlatan Erdoğan, "Evlerimizin pencerelerinden baktığımızda sadece beton yığınlarını değil, yeşili de görelim o havayı teneffüs edelim" diye konuştu. Türkiye'nin sınırsız petrol ve gaz rezervi olmadığını belirten Başbakan, "O yüzden enerji ve içme suyu ihtiyacımızı karşılamak için barajlar, göletler, HES'ler yapmak zorundayız. Hidroelektrik enerji, Türkiye'de sürekli ve güvenilir enerjinin sigortasıdır" dedi. ANKARA

EN YÜKSEK BARAJ REKORU
Hizmete girecek tesisler arasındaki Artvin Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın da altıncı en yüksek barajı oldu. 2.5 milyar liraya mal olan yatırım, yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Deriner Barajı'nı, 530 milyon liraya mal olan Yozgat Çekerek Barajı izliyor. Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı, Bayburt Demirözü barajlarının da aralarında bulunduğu 16 baraj açıldı. Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi çerçevesinde özel sektöre inşa ettirilen, 1.2 milyar lira ile Sinop Boyabat Barajı ve 26 adet özel sektör HES yatırımı da devreye girdi. Melen Suyu projesiyle de İstanbul'un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanacak. Yılda 268 milyon metreküp içme suyu sağlanacak.

ÇİÇEK'E SÜRPRİZ YAPTI
[COLOR=#3b5998]Başbakan Erdoğan[/COLOR], konuşması sırasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu yanına çağırdı. Eroğlu ile görüşen Erdoğan, TBMM Başkanı'na sürpriz yaparak, Musabeyli Barajı'na Cemil Çiçek'in isminin verileceğini açıkladı. Başbakan, "Malatya'ya yapılan Kapıkaya ve Boztepe barajları da hizmete açılıyor. Birine merhum Turgut Özal'ın diğerine Malatyalı Recai Kutan'ın adını verdik. Marifet iltifata tabidir. İltifatsız marifet zayidir" dedi.

YEDİ NOKTAYA BAĞLANDI
Konuşmasının ardından Başbakan, açılışların yapıldığı illere bağlanarak tesisleri hizmete açtı. Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 270 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı'nın adının Recep Tayyip Erdoğan olması teklifinde bulundu. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Eroğlu, önümüzdeki dönemde 300 tesisin daha açılışını yapacaklarını söyledi.

614 milyon metreküp içme suyu
* 112 tesisin yatırım maliyeti 15 milyar 952 milyon lira.
* Tesislerle yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazi sulanacak.
* Yıllık yaklaşık 8.5 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.
* 614 milyon metreküp içme suyu sağlanacak.
 
Geri
Üst