A'dan Z'ye Balık Türleri

2
EXE RANK

FİREMAN ;

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 Ocak 2010
Mesajlar
2,559
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
35
FİREMAN ;
DÜLGER (Zeus faber)

Boyu 50-60 santimetreye ulaşan dülger balığı geçici balıktır Mayısta Marmara'dan Karadeniz'e çıkar Akdeniz EgeMarmara ve kısmen de Karadeniz'de yaşayan kalın pullarla örtülü dülger balığı etobur bir balıktır Büyük ağzıyla kendinden küçük pek çok balığı yutarcasına yer Genelde 60-70 santimetre derinliklerde yaşar Kış mevsiminden sonra suların ısınmasıyla mayıs ayından başlayarak temmuz sonuna kadar üremelerini sürdürür Dülger balığı İzmir-Antalya arası yörelerimizde peygamber dikenli peygamber balığı olarak da tanılır Eti lezzetli beyaz ve yararlıdır

EGREZ BALIĞI (Vimba vmıba)

Kuzey Ege Marmara Trakya ve Göller Bölgesi'nde yayılış gösterir Düz ve ağır akışlı suların kumluk çamurlu zeminlerinde yaşar Boyları 25-35 santimetre en çok 50 santimetre ve 450-500 gram ağırlıkta olur 3-4 yaşırıda olgunluğa erişip mayıs-haziran arası üreme yapar Etinin güzelliği ve bolca avlanılmasıyla ekonomik değeri vardır

ELEKTRİK BALIĞl (Torpedo marmorata)

Bir köpek balığı türüdür Sıcak ve ılıman denizlerin 100-150 metreye varan diplerinde fazla göç etmeden yaşar Boyu 150 santimetre olabilir Genelde avlanmak için veya tehlike halinde 100-220 volta varan insan için tehlikeli fakat öldürücü olmayan kısa süreli elektrik çarpması yapar Bahar-yaz aylarında çiftleşerek ürer Dişileri 14-15 canlı yavru yapar Eti yenebilir fakat ülkemizde fazla tüketilmez

EŞKİNA (Scıana umbra)

Sıcak ve ılıman denizlerin 100-150 metre taşlık kayalık ve mercanlı bölgelerinde yaşar Bütün denizlerimizde bulunurGezgin bir balık değildir Aynı zamanda taşbalığı ve mavruşgil balığı olarak da tanınır Bahar sonu yaz aylarında üreyen eşkina 30-35 santimetre uzunluk ve 500-600 gram ağırlığa erişir Beyaz ve çok lezzetli eti ile ekonomik değeri yüksektir

FANGRİ MERCAN (Sparus pagrus)

Bir mercan türüdür Ortalama 25-35 en çok 80 santimetre boyda sıcak denizlerde Güney Ege ve Akdeniz'de yaygın bulunan kabuklular yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenen etçil bir balıktır Taşlık ve kayalıkların mağaralı oyuklarında yaşar Üremesi bahardan ağustosa kadar sürer Mercan ailesi içinde eti en lezzetli olanlardandır ancak seyrek bulunduğu için ekonomik değeri bölgeseldir

FENER (Lophius piscatorius)

Kıyılardan 500 metreye kadar derinlerde yaşayan boyları 2 metreye erişebilen bir dip balığıdır Hareketsiz yatar ve antenleriyle avını kendine çekerek çok büyük ağzıyla kendi büyüklüğündeki balıklan bile yutar Pulsuz ve çıplak vücudunu kapsayan sıvı insan cildi için tehlikelidir Mart-ağustos arası derinlere inerek ürer 6-7 yaşırıda bir dişi 1 milyon yumurta verir Eti beyaz ve çok lezzetlidir Ekonomik değeri yüksektir Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ensülin ilacı ilk kez fener balığı pankreasından elde edilmiştir


KABABURUN (Chondrostoma nasus)

Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır Göl ve nehirlerin giriş-çıkışlarının dibe yakınlannda çakıllı bölgelerde yaşar Boylan 25-40 en çok 50 santimetre olur Taşlara yapışık yosunlar bitki kökleri ve dip hayvanlanyla beslenir Mart-mayıs arası ürer ve 100000'e yakın yumurtasını çakıllann üstüne yapıştınr Farklı türleri bölgelere göre çeşitli şekillerde değerlendirilir

KADİFE BALIĞI (Tınca tinca)

Kuzey bölgelerimizin bol bitkili durgun veya yavaş akıntılı sularında yaşar Genelde 30-40 santimetre en çok 60-70 santimetre olur Planktonlar küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Gündüzlerini dipte geçirip geceleri avlanırMayıs-haziran arası üreme yapar Eti lezzetlidir Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır Sportif yönü zevklidir

KAĞIT BALIĞI (Trachipetnıs trachypetrus)

Çok yassı vücuduyla kağıt ismini alır Ilık denizlerin 15-20 metre derinliklerinde göç etmeyip ısı şartlarına göre yer değiştiren planktonlar omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenen boyları 3 metre olabilen bir balıktır Karadeniz'de rastlanmaz diğer denizlerde seyrek görülür Sakin yavaş ve ahenkli yüzen sırasında çok hareketli olabilen bir canlıdır Bahara doğru sahillere sokularak iklim şartlanna göre yaz boyunca ürer İlginç bir balık olarak denizleri süsler

KALKAN (Psetta maxima)

Bir dip balığı olan kalkan Karadeniz'in en tanınmış balıklarındandır Boğazlar Marmara Ege ve Akdeniz'de seyrek rastlanır Gezici balık değildir Bütün hayatı dipte yatmakla geçer Batı Akdeniz Atlas Okyanusu ve Şimal Denizi'ndekalkanın diğer türleri yaşamaktadır 25-30 yıllık ömrü olan kalkan balığı 1 metre boya erişebilir Sahillerde 5-10 metreden başlayarak 300-400 metre derinliklere inebilir Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır Erkekleri 5-6 dişileri ise 6-7 yaşlannda olgunlaşıp üremeye geçebilir Üremeleri 10°-15° C sularda nisandan hazirana kadar sürer Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir

KANATLI KIRLANGIÇ (Cephalacanthus volitans)

Boyları 50 santimetreye ulaşabilen ve kırlangıçın bir türü olan bu balıklar güzel ve bezeli renkleriyle Ege ve Akdeniz'de yaşar Su yüzeyinden 1-15 metre yüksekte 1-10 saniyelik sürede 30-35 m'lik uçuşlarla denizleri süsler Suların ısınmasıyla beraber sahillere yaklaşarak mayıs-temmuz arası ürer 10-80 metre derinliklerde yumuşakçalar kabuklular ve böceklerle beslenir

KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)

Bütün denizlerimizde çoğunlukla Marmara ve Ege'de ılıman suların kayalıklarında yaşayan bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır Sürüler halinde yaşar Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından ağustosa kadar üreme yaparÇeşitli türleri sularımızda yaşar Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı ısparoz/ispari olarak tanınır Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır

KAYIŞ BALIĞI (Ophidion barbatum)

Denizlerimizde seyrek rastlanan 2-3 metreden 150 metreye kadar derinliklerde üstü bitkilerle örtülü kumsal çakıllı diplerde fazla göç etmeden yaşayan bir balıktır Yumuşakçalar kabuklular ve küçük balıklarla beslenir Boylan 30 santimetre olabilir Bahar-yaz sonu üreme yapıp 15-18000 yumurta döker Eti lezzetlidir Fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur


KABABURUN (Chondrostoma nasus)

Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır Göl ve nehirlerin giriş-çıkışlarının dibe yakınlannda çakıllı bölgelerde yaşar Boylan 25-40 en çok 50 santimetre olur Taşlara yapışık yosunlar bitki kökleri ve dip hayvanlanyla beslenir Mart-mayıs arası ürer ve 100000'e yakın yumurtasını çakıllann üstüne yapıştınr Farklı türleri bölgelere göre çeşitli şekillerde değerlendirilir

KADİFE BALIĞI (Tınca tinca)

Kuzey bölgelerimizin bol bitkili durgun veya yavaş akıntılı sularında yaşar Genelde 30-40 santimetre en çok 60-70 santimetre olur Planktonlar küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir Gündüzlerini dipte geçirip geceleri avlanırMayıs-haziran arası üreme yapar Eti lezzetlidir Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır Sportif yönü zevklidir

KAĞIT BALIĞI (Trachipetnıs trachypetrus)

Çok yassı vücuduyla kağıt ismini alır Ilık denizlerin 15-20 metre derinliklerinde göç etmeyip ısı şartlarına göre yer değiştiren planktonlar omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenen boyları 3 metre olabilen bir balıktır Karadeniz'de rastlanmaz diğer denizlerde seyrek görülür Sakin yavaş ve ahenkli yüzen sırasında çok hareketli olabilen bir canlıdır Bahara doğru sahillere sokularak iklim şartlanna göre yaz boyunca ürer İlginç bir balık olarak denizleri süsler

KALKAN (Psetta maxima)

Bir dip balığı olan kalkan Karadeniz'in en tanınmış balıklarındandır Boğazlar Marmara Ege ve Akdeniz'de seyrek rastlanır Gezici balık değildir Bütün hayatı dipte yatmakla geçer Batı Akdeniz Atlas Okyanusu ve Şimal Denizi'ndekalkanın diğer türleri yaşamaktadır 25-30 yıllık ömrü olan kalkan balığı 1 metre boya erişebilir Sahillerde 5-10 metreden başlayarak 300-400 metre derinliklere inebilir Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır Erkekleri 5-6 dişileri ise 6-7 yaşlannda olgunlaşıp üremeye geçebilir Üremeleri 10°-15° C sularda nisandan hazirana kadar sürer Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir

KANATLI KIRLANGIÇ (Cephalacanthus volitans)

Boyları 50 santimetreye ulaşabilen ve kırlangıçın bir türü olan bu balıklar güzel ve bezeli renkleriyle Ege ve Akdeniz'de yaşar Su yüzeyinden 1-15 metre yüksekte 1-10 saniyelik sürede 30-35 m'lik uçuşlarla denizleri süsler Suların ısınmasıyla beraber sahillere yaklaşarak mayıs-temmuz arası ürer 10-80 metre derinliklerde yumuşakçalar kabuklular ve böceklerle beslenir

KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)

Bütün denizlerimizde çoğunlukla Marmara ve Ege'de ılıman suların kayalıklarında yaşayan bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır Sürüler halinde yaşar Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından ağustosa kadar üreme yaparÇeşitli türleri sularımızda yaşar Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı ısparoz/ispari olarak tanınır Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır

KAYIŞ BALIĞI (Ophidion barbatum)

Denizlerimizde seyrek rastlanan 2-3 metreden 150 metreye kadar derinliklerde üstü bitkilerle örtülü kumsal çakıllı diplerde fazla göç etmeden yaşayan bir balıktır Yumuşakçalar kabuklular ve küçük balıklarla beslenir Boylan 30 santimetre olabilir Bahar-yaz sonu üreme yapıp 15-18000 yumurta döker Eti lezzetlidir Fakat seyrek bulunduğu için ekonomik değeri yoktur


KEDİ BALIĞI (Scyliorhinus canicula)

Köpekbalığı ailesindendir Sıcak ve ılıman denizlerin 3 metreden 1000 metreye varan derinliklerinde fazla göç etmeden yaşar Kabuklular omurgasızlar ve balıklarla beslenir Boyları ortalama 80-150 santimetre olur Kuşlar gibi çiftleşipyumurtlayarak nrer Bahar aylarında yumurtalarını bir torba içinde kayalıklar arasına bırakır Bir mevsimde birkaç kez yumurtlayabilir Kuluçka süresi 15 gündür Eti lezzetli olup yenilebilir Aynca sportif avcılığı da yapılır

KELER (Squatina sguatina)

Köpekbalığı ailesindendir Sıcak ve ılıman denizlerin 5-100 metre derinlerinde sahil yakınlarında veya 70-400 metre açıklarında kumlu çamurlu alanlarda fazla göç etmeden yaşar Boyu 2 metreye ulaşabilir Büyük ağzıyla dipteki ölü veya diri balıkları omurgasızlarla sürü halindeki balıkları yutarcasına yiyerek beslenir Bahar sonu yaz aylannda dişilergruplar oluşturarak sahillere yakınlarda döllenir 18-20 ay sonra tek başlarına 10-18 arası canlı yavru doğururYüzgeçlerinin eti yenebilir karaciğerinden yağ ve vitamin elde edilir

KIKLA LAPİN (Labrus berggylta)

Ilık ve sıcak denizlerimizin yosun ve bitkilerle kaplı taşlıkların 2-30 metre derinlerinde yaşar Dişi ve erkekleri arasında boy ve renk farkları görülür Boyları 30-40 en çok 60 santimetre (dişilerde) olabilir Yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir Dişleri çok kuvvetlidir Üremeye yakın erkekleri deniz bitkileriyle dişiye yuva hazırlar Mayıs-ağustos arasında yumurta verir Eti lezzetlidir Aynca sportif avcılığı değerlidir

KIRLANGIÇ (Trigüa lucema)

Ege Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen yerli balığıdır Kısmen Karadeniz'de rastlanır Ihk denizlerin sahil yakınlarında 5-300 metre derinliklerin diplerinde çiftler halinde yaşar Küçüklerine derviş balığı da denir Ortalama 25-50 santimetre olur 80 santimetre ve 6-8 kilogram olanlarına rastlanır 15-20 yıllık yaşamı vardır 3 yaşırıda olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar Küçük kabuklular yumuşakçalar deniz bitkileri ve böceklerle beslenir Etinin lezzet ve yararıyla her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol tüketilir



KIRMA MERCAN (Pagellus aceme)

Mercan ailesindendir 0-400 metre bazen de 700 metre derinliklere inebilmektedir Yaşam çevresi taşlık kayalık ve dibe yakın yerlerdir Boyları 35-40 santimetreye ulaşabilir Eti beyaz gevrek ve lezzetlidir Marmara Çanakkale Boğazı ve Ege'de bolca bulunur Ekonomik değeri yüksektir Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak ağustosa kadar üremeleri sürer Etçil balık olan mercanlar çeşitli küçük balıklar kabuklular ve omurgasızlarla besinlenir

KIRMIZI HAVUZBALIĞI

Biyolojik yaşamı diğer havuz balığı türleri gibidir15-20 cm boyu ve renginin güzelliği ile eski çağlardan beri havuzların şimdilerde de akvaryumların klasik ve kıymetli balığıdır Çin'de ve Japonya'da üretilen çeşitli türleri ve formları vardır

KIZILGÖZ (Rutilus mtilus)

Karadeniz Trakya Marmara ve Kuzey Batı Anadolu'nun sahil bölgelerindeki nehirlerde yaşar 25-30 en çok 50 santimetreye büyür Kızılkanatla büyük benzerliği vardır Küçük canlılar ve bitkilerle beslenir Bahar aylarında ürer ve 50-100000 yumurta bırakır Eti değerli olmadığı için daha ziyade yem olarak kullanılır Nehir ve kıyılardaki yırtıcı balıklar ve kuşlar içinde iyi bir besindir

KIZILKANAT (Scardinius eıythrophthalmus)

Kuzey Anadolu'da soğuk olmayan ağır akışlı nehirler göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 10-11 yıl yaşar 20-40 santimetre boy ve 200-400 gram ağırlıkta olur 3-4 yaşırıda olgunlaşıp kg/ağırlığına göre 600000 yumurta döker Eti lezzetli fakat çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir Tuma gibi yırtıcı balıklar için değerli bir yemdir

KOCAAĞlZ (Aspius aspius)

Trakya Marmara ve Kuzey bölgelerimizin hızlı akarsularında yaşar Ortalama 60-80 en çok 100 santimetre boy ve 2-4 kilogramdan 10 kilogram ağırlığa erişebilirler Etçil bir balıktır su içindeki her türlü hayvanla beslenir Erginleri yalnız dolaşır Cinsel olgunluğa 4-5 yaşlarında ulaşıp nisan-temmuz arasında 80-100000 yumurta verir Az lezzetli eti nedeniyle ekonomîk değeri bölgeseldir Buna karşın olta avcılığı çok zevkli bir balıktır Yaşam karakteri bu balığın aynı olan "aps vorax" türü Fırat ve Dicle Nehirlerinde yaygındır Sis balığı olarak tanınır Boyları 40 santimetre olur

KOLYOZ (Scomber japonicus)

Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayılır Şeklen uskumruya çok benzer fakat ayrı bir türdür Büyük Okyanus'ta da sürüler halinde yaşar Küçük balıklar yavrular ve planktonlarla beslenir 2-3 yaşırıda olgunlaşan dişileri temmuz-ağustos arası 300-400000 yumurtasını denize bırakır Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır

KÖMÜRCÜ KAYASI (Gobius niger)

Bütün denizlerimizin nehir ağızlarına yakın bazen de acı su bölgelerinde 75 metreye kadar derinliklerin kumlu çamurlu diplerinde fazla göç etmeden yaşar Boyları en çok 18-19 santimetre olabilir Mart-mayıs arasında 1000-6000 arasında yumurta vererek ürer Bu yumurtalara erkekler bekçilik yapar Küçük kabuklular yumuşakçalar ve balıklarla beslenir Eti beyaz lezzetli ve yararlıdır

KÜÇÜK KAYABALIĞI (Gobius (Ponücola) syrman)

Karadeniz kıyılarına akan nehirlerin küçük kabuklular ve yosunlarla kaplı zeminlerinde acı su-tatlı su karışımı sahillere yakın yerlerde yaşar Boyu 18-22 en çok 25 santimetre olur Yumuşakçalar ve özellikle kabuklularla beslenir Nisan-mayıs arası doğan yavrulara erkek bekçilik yapar Diğer kayabalıkları gibi eti beyaz lezzetli ve yararlıdır Ekononıik değeri bölgelere göre değişir

KUM TRAKONYASI (Trachmus araneus)

Ilık denizlerin sahil bölgelerinde 2-3 metreden 100-150 metreye varan derinliklerde yumuşak kumlar arasında ömür geçirir Beslendiği küçük balıklar böcek yumuşakça ve kurtlara karşın çok süratli bir avcıdır En fazla 50 santimetreye büyüyebilir Dikenleri trakonya gibi zehirli ve insan için tehlikelidir Eti lezzetli olmakla beraber tehlikesinden ötürü az avlanıldığı için ekonomik değeri yoktur Kışı derin sularda geçirip mart başırıdan itibaren sığlara sokulup yaz sonuna kadar üreme yapar

KUPES (Boops boops)

Altınkuşak da denir Ilıman ve sıcak denizlerde yaşar Akdeniz Ege ve Marmara'da bulunur Marmara'dakilerin bir bölümü Karadeniz'e çıkar ve döner Yosunlar balık yavruları ve kabuklularla beslenir Boyları 15-25 en çok 35 santimetre olur Üremelerini bahar sonunda yapar Karagöz ve çitari ile aynı türdendir Eti lezzetlidir Ancak bölgesel değerlenir

KURBAĞA BALIĞI (Uranoscopus scaber)

Akdeniz Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar Dipte yatarak başırıın üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar Nisan-mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere bazen de acı su bölgelerine sokulup temmuz-eylül arasında üreme yapar Kg/ağırlığına göre 10000-20000 yumurta döker Yavrularönce plarıktonlarla daha sonra ise omurgasızlarla beslenir Eti lezzetlidir Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır


LAHOZ/GİRİDA (Epinephelus aeneus)

Ege ve özellikle Akdeniz'de yaygın bulunan boyları 1 metre olabilen bir hani türüdür Fazla derinlere gitmeden kayalıktaşlık veya çakıllı alanlarda yaşar Oldukça yırtıcı etçil bir balıktır İrili ufaklı her türlü kabuklular omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenir Mayıs-haziran arasında üreme yapar Akdeniz'in eti çok lezzetlli şöhretli balıklarındandırAncak ekonomik değeri bölgeseldir

LEKELİ MERCAN (Pagellus bogaraveo)

Mandagöz mercan da denir Ege ve Akdeniz'de yaygındır 100-300 metreye varan derinliklerde sahile yakınlarda kabuklular omurgasızlar ve sualtı bitkileriyle beslenerek yaşar Boyu 30-50 santimetre olabilir Hermafrodit bir balıktırHem erkeklik hem de dişilik karakteri gösterir Suların ısısına bağlı olarak bahar aylarında üreme yapar Eti beyazgevrek ve lezzetlidir Ekonomik değeri yüksektir

LERKİT BALIĞI (Rutilus frisu)

Karadeniz'in doğu ve batısıyla Trakya'daki nehirler ve bu nehirlerin denizle kanşımı acı su bölgelerinde yaşar Genelde 40-50 en çok 70 santimetre boy ve 5 kilogram ağırlıkta olabilir Küçük balıklar kurtlar ve böcek yumurtalarıyla beslenir Nisan-mayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar Etinin gıda yönüyle ekonomik değeri olduğu gibi amatör olta avcıları için de kıymetlidir



LEVREK (Dicentrarhus labrax)

Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karışımı acı su bölgelerinde yaşar Hani ailesindendir Fazla gezici olmayan levrek yerli balıklardan sayılır Gençken gruplar halinde sonraları tek başırıa yaşar Yaşam ortamı karanlık ve kuytu yerlerdir Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen levrek ortalama 50-60 santimetreden 1 metre boy ve 10-12 kilogram ağırlığa erişebilir 40 santimetreden küçüklerine ispendek denirKüçük yavru balıklarla beslenir Ocak-mart arasında 500000-2000000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterirEti en lezzetli balıkların başırıda gelir Bu nedenle de ekonomik değeri çok yüksektir

LİPSOZ (Scorpaena scrofa)

50-60 santimetreye ve 4-5 kilograma kadar büyüyebilen lipsoz balıkları sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1000 metreye kadar inen derinliklerde bitkilerle örtülü taşlık çakıllı ve kumlu düzeylerde yaşar Bilhassa Marmara ve Ege'de çok rastanır Eti çok lezzetli ve yararlıdır Et yiyen bir balık oları lipsoz ilkbahar aylarında ürer Yaklaşık 3000 yumurta döker Dikenleri çok zehirlidir

LÜFER (Pomatomus saltator)

Gezici balıklardan oları lüfer Karadeniz'le Ege Denizi arasında dolaşır Büyümesinin aşamaları içinde değişik isimler alırBuna göre: boyları 10 santimetreye kadar olarılar defheyaprağı 15-18 santimetreye kadar olanlar çinakop 18-25 santimetreye kadar olanlar sarıkanat 28-35 santimetreye kadar olanlar lüfer 35 santimetreden fazla olanları da kofana diye adlandırılır Seyrek olarak kofanaların 60 santimetreyi aştığı hatta 1 metreye ulaştığı görülmüştür Lüfersonbahar-kış aylarında en lezzetli ve olgun devrini yaşar Yaz ortalarından sonbahara kadar da kışlamaya geçerler Ilık suların 10-200 metre derinliklerinde yaşar Üremeleri bahar sonu ile yaz başıdır Kademeli olarak 60-80000 yumurta verir Bol verimliliği ve etinin lezzetiyle ekonomik değeri çok yüksektir

MALTA PALAMUDU (Naucrates ductor)

Eskiden gemilerin altlarında genelde köpekbalıklarına eşlik ederek yüzen bu nedenle pilot balığı da denen çevik hareketli bir balıktır Ortalama 40 santimetre boyda olur Sıcak ve ılıman denizleri sever; yosunlar deniz kurtlarıkabuklular ve özellikle köpekbalıklarından arta kalarılarla besinlenir Sonbaharla kış ayları arasında üreme yapar Etinin gıda değeri yoktur

MAVİ-KEFAL (Chelon labrosus)

Kefal denizlerimizin sıcak ve ılık bölgelerinde kıyılara yakın denizle ilişkili nehir ağızlarında aynca içsularda ve sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür Denizlerimizde haskefal altınbaşkefal topbaşkefal mavri kefal dudaklı kefal gibi çeşitli türleri vardır Ayrıca büyüklüklerine göre de isimlendirilir Türlerine göre 25 santimetreden 90 santimetre boya erişirler Yaklaşık 15 yıllık ömrü oları kefaller 6-7 yaşlarından itibaren yaz aylarında üreyerek 150 binden 7 milyona kadar yumurta verirler Eti ve yumurtası yönünden değerli bir balıktır Deniz dibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir

MAZAK (Trigloporus lastoviza)

Benzerliğinden ötürü kırlarıgıcın küçüğü sanılır Aynı soydan fakat ayrı balıklardır Ortalama 20-25 Akdeniz'de yaşayanları 40 santimetreye ulaşabilir Bütün kırlangıç türleri gibi ılıman denizlerin kumlu zeminlerinde yaşar Biyolojik yapısı kırlangıçla eştir Taze olarak tüketilen eti kırlarıgıç gibi yararlı ve lezzetlidir

MELANURYA (Oblade melarıura)

Mercan ailesindendir Marmara Ege ve Akdeniz'in 2-3 metre sığ sularında su yüzeyine yakınlarda fazla göç etmeden yaşar Diğer mercan türlerinden farklı olarak sualtı bitkileriyle beslenir En fazla 30 santimetreye büyür Üremesi bahar sonuna kadar sürer; yumurtalarını denize bırakır Mikroplarıktonlarla beslenen yavrular yaz sonunda olgunlaşır Eti bütün mercan ailesi gibi beyaz ve lezzetlidir Ancak az avlarııldığı ve taze tüketildiği için ekonomik değeri fazla değildir


MERCAN (Pagellus erythnnus)

Sıcak ve ılıman denizlerin en ünlü balıklarındandır Denizlerimizde karagözle beraber büyük bir aile oluşturur MarmaraEge ve Akdeniz'de yaygındır Boyları yaklaşık 20-30 en çok 70 santimetre olabilir Etçildir Kabuklular yumuşakçalar ve küçük balıklarla beslenir Denizlerin taşlık kayalık bölgelerinde sahillere yakın yaşar Diğer mercanlar gibi hermafrodit fiziği ile hem erkeklik hem de dişilik karakteri göstererek bahar ayları ile ağustos arası ürer Lezzetli eti ve her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir

MEZGİT (Merlarıgius euxmus)

Marmara ve Karadeniz'de bol diğer denizlerimizde az rastlanır Boyları 20-40 santimetre olabilir Gelincik ve bakalyaro ile aynı türdendir 30-40 metrenin altındaki derin sularda yaşar Gündüzleri yüzeylere çıkarak hamsi sardalya gibi sürü halindeki küçük balıkları avlayarak beslenir Bölgesel şartlara göre şubat-mayıs arasında üreme yapar Lezzetli eti ve her mevsimde bolca avlarıılmasıyla ekonomik değeri yüksektir

MIĞRI (Conger conger)

2-3 metre boydan 50-60 kilogram erişebilen 30 yıla kadar ömrü olan yazın sığ suların kışın 150 metre derinliklerin taşlık kumlu ve çamurlu zeminlerinde yaşayan bir balıktır Nehirlere giremez Sert hareketli ve yırtıcıdır Su içinde bulduğu her canlıyı yiyebilir Gündüzlerini yatarak geçirip karanlıkta avlanır İlk ve sonbahar arası 100-150 metre derinlerde açık denize 3-5 milyon yumurta döker Eti lezzetli ve besin değeri çok yüksektir

MİNAKOP (Umbma cirrosa)

Kötek balığı da denir Bütün denizlerimizin taşlık kayalık bölgelerinin 100-150 metreye varan derinliklerinde dibe yakınlarında yalnız yaşar Zaman zaman acı sulara ve nehir ağızlarına da girer Eşkina ve sarıağızla aynı türdendirYumuşakça kabuklu ve kurtlarla beslenir Yaşadığı bölgenin şartlarına göre üremesini nisandan ağustosa kadar sürdürür Sert ve beyaz etinin lezzeti levreğe yaklaşır



MİNİ İNCİ BALIĞI (Phoxinus phoxinus)

Trakya Bölgesi'ndeki akarsularda yayılış gösterir 7-10 en çok 14 santimetre (dişileri) boyunda olur Suyu berrakoksijeni zengin akarsu ve göllerin dibi çakıllı bölgelerinde su yüzeyindeki böcekler sinekler dip hayvancıkları ve balık yumurtaları yiyerek yaşar Küçük hareketli ve kurnaz bir balıktır Mayıs-haziran arası yaklaşık 1000 yumurtasını taşlara yapıştırır Üreme devresinde başırıın üstünde ind benzeri pullar oluşur Alabalık yumurtalarını aşırı tüketmesi ile zararlı bir canlı sayılır

MÜREN (Murenea helena)

Merina balığı da denir Boyları 2 metre hatta daha da fazla olabilir Etçil ve yırtıcı bir balıktır Ürkütüldüğü veya tahrik edildiğinde fazla saldırgan olup çevresindeki insanlar için tehlikeli olur Avlanmasının tehlikesi ve denizlerde az bulunuşu nedeniyle fazla ekonomik sayılmaz Ancak eski Roma çağlarından beri etinin çok lezzetli oluşu bilinmektedirBütün denizlerimizin az derinliklerinde ve kuytu yerlerde yaşar Üremeleri ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar sürer

NOKTALI İNCİBALIĞI (Albumus bıpunctatus)

Karadeniz Trakya ve Marmara'daki akarsularda yaygındır Boyları 9-13 en çok 16 santimetre olur Temiz ve hızlı akan suların dibe yakınlarında zaman zaman akıntılara karşı yüzerek yaşar Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir Mayıs-haziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu çakıllı sahillere bırakırAvcılıkta yem olarak kullanılmasının yanısıra doğadaki değeri daha önemlidir

ÖRDEK BALIĞI (Labrus nüxtus)


ORFOZ (Epinephelus guaza)

Hani türünden ve levrekle akrabadır Ortalama 60-70 santimetreden 1-15 metre boy ve 30-40 kilogram ağırlığa erişebilir Ege ve Akdeniz balığıdır Taşlık kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin 8 metreden 150 metre derinliklerine kadar yalnız yaşar Etoburdur İrili ufaklı kabuklular ve yumuşakçalarla beslenir Eti çok lezzetli olmakla beraber yaşlıları kuru ve lifli olur Denizlerimizde az bulunmasına rağmen sualtı zıpkın avcıları tarafından türün yaşamı açısından tehlikeli bir şekilde tüketilmektedir

ORKİNOS (Thunnus thynnus)

Denizlerimizde yaşayan iri ve çok değerli bir balıktır Uzunlukları 3-4 metre ve ağırlıkları da 100-150 kilogramdan 800 kilograma kadar olabilir Çeşitli türleri vardır Orkinos sürü halinde yaşayan gezici balıklardandır Yazın Karadeniz'e çıktıktan sonra sonbaharda Marmara'ya ve oradan da Ege'ye geçerek hemen bütün Akdeniz'i dolaşırlar Bu gezilerinde saatte 40-60 kmetre hızla yol alabilirler Genel olarak üst sularda yaşarlar Mart-ağustos arasında ürerler ve yaklaşık 1 milyona yakın yumurta verirler Yaşam süreleri ortalama 15 yıldır İhracat ve gıda endüstrisi yönünden ekonomik değeri çok yüksektir

OT SAZANI (Ctenopharyngodon idella)

Ot balığı olarak da tanımlanır 2000 yıldan beri Çin'de sazan üretimi ile beraber yetiştirilir Anayurdu Çin'den dünyaya yayılan bu arada ülkemize de getirilen bir kültür balığıdır Ortalama 40-80 santimetre boy ve 2-5 kilogram ağırlıkta olur En çok 12-30 kilogram ağırlığa ulaşabilir Otobur bir balıktır Günde ağırlığının %120'si kadar ot yer Bu nedenle havuzlarda ot mücadelesi için mükemmel bir canlıdır 5-6 yaşlarında olgunluğa erişir ve kg/ağırlığına göre 120000 yumurta verir 6-10 santimetre boya eriştikten sonra sadece bitkilerle beslenir Ülkemizde henüz tüketim değeri yoktur



PALAMUT/TORİK (Sarda sarda)

Karadeniz ve Marmara'nın en ünlü balığıdır Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz'e çıkıp sonbahardan itibaren kışlamak için Marmara'ya Çanakkale'ye kadar iner Süratli ve iyi yüzücüdür Sürü halindeki uskumru kolyoz istavrithamsi sardalya gibi balıklara saldırarak yer 18-20° C sularda 400000'den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer Yetiştikten sonra büyümesine göre küçüklerine Vanoz-Gaco 10-25 santimetre çingene palamudu30-35 santimetre palamut 40-45 santimetre kestane palamudu 50-55 santimetre zindandelen 55-60 santimetre torik 60-65 santimetre sivri 65-70 santimetre altıparmak 70 santimetre ve üstü peçuta olarak adlandırılır Taze tüketimi ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli olan bu balığın üretimindeki azalma ekonomik değerini tehlikeli boyutlara indirmektedir

PAPAĞAN BALIĞI (Sparisoma cretense)

Ege'de seyrek Doğu Akdeniz'de yaygın bulunan fazla göçler yapmadan sıcak denizlerin sığ taşlık ve bol bitkilibazen de acı su bölgelerinde yaşayan çok çeşitli ve güzel renkleri olan bir balıktır Iskaroz balığı da denir Deniz yosunlarıyla beslenir Yaz aylarında üreme yapar ve 812000 yumurta verir Sert ve yavan eti yenmez Doğa değeri yönü ile korunmahdır

LAPAZ BALIĞI (Chromis chromis)

Sıcak ve ılıman denizlerin 50 metreye inen dibi kayalık mağaralı bölümlerinde yaşar Bütün denizlerimizde bulunurBoyları 12-18 santimetre olabilir Bahar sonundan ağustosa kadar üreme yapar ve yumurtalarını çok iyi gizlerPlarıktonlar ve balık larvalarıyla beslenir Sert ve lezzetsiz eti yenmez Az bulunduğu için korunmalıdır

PİSİ (Pleuronectes platessa)

Ortalama 30-40 santimetre boy ve 250-350 gram ağırlıkta olabilen ekonomik değeri yüksek balıklardan biridirDenizlerin kumlu çakıllı diplerinde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenip 15-18 yıla kadar yaşar Sıcak ayları diplerde geçirip kışın sahillere yaklaşır Acı sulara nehir ağızlarına kadar sokulur Bir diğer türü de tatlı sularda yaşarÜremelerini ocak-mart arasında 5-6° C sularda yapar 800000-1 milyon yumurta verir

PULLU SAZAN (Cyprinus carpio)

13-14 yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan kolay yetişen eti lezzetli ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır 3-4 yaşlarında olgunlaşıp 200-300000 yumurta verir Ortalama 30-40 santimetre boy ve 500-1000 gram ağırlıkta olurDoğal yetişenlerinin 100 santimetre ve 25 kilogram olarılarına rastlanır Sportif avcılığı değerlidir Su böcekleri kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir
 
Geri
Üst