0
EXE RANK
Joker1903
Fexe Kullanıcısı

Akıllı telefon satın alırken bilinçli kullanıcıların çeşitli detayları göz önünde bulundurdukları biliniyor. Telefonun güç birimini oluşturan CPU ve GPU, batarya performansı, kullanılan ekran teknolojisi ve üreticinin sunduğu yazılım desteği bu detaylar arasında yer alıyor. Saydığımız tüm bu özelliklerde üreticiler arasında sıkı bir rekabet yaşanmakta. Ancak bu üreticiler arasında bir firma telefon için gerekli olan tüm ekipmanları bünyesinde oluşturarak fark oluşturmakta.
Bahsettiğimiz üretici hepinizin bildiği gibi Samsung. Üretimini gerçekleştirdiği telefonlarda kamera sensörlerini Sony’den alan Güney Koreli üretici yakın zaman içerisinde kendi bünyesinde sensör üretimine başladığını bildirmişti. Bunun yanında sıkı bir rekabetin yaşandığı ekran teknolojisinde de Samsung sektöre önemli bir teknoloji kazandırmıştı. Milyarlarca dolar harcayarak geliştirdiği AMOLED teknolojisi halihazırda üreticinin üst seviye akıllı telefonlarında kullanılmakta. Özellikle siyah renk görüntüleme noktasında rakipsiz olan AMOLED ekranlar ne yazık ki aynı performansı beyaz renkte gösteremiyor. Renk doygunluğu ve parlaklıkta iddialı bu ekranların LCD panellere göre avantajlarının yanında dezavantajları da bulunmakta.
Görüntüleme noktasını bir kenara bırakırsak en önemli sorunlardan biri üretim aşamasında karşımıza çıkıyor. Samsung’un üzerinde fazlasıyla kafa yorduğu ve hacimli üretimi arttırmak adına yeni açtığı fabrikalara rağmen halen üretim istenilen seviyede değil. Çünkü AMOLED ekran üretimi LCD panellere nazaran daha zorlu fabrikasyon işlemlerinden geçmekte. Kimi okuyucularımız hatırlar HTC firması Nexus One için Samsung’dan yeterli miktarda ekran satın alamadığı için AMOLED ekran kullanımında vazgeçmişti.
Şu an dünyada AMOLED ekran üreten tek şirket Samsung ve gerçekleştirdiği üretimler sadece kendisine yetebiliyor. Hatta Apple’ın önemli danışmanlarından Ken Werner bir demecinde “Biz AMOLED ekranı önemsiyoruz fakat üretim noktasında yaşanan sıkıntılar sebebiyle kullanmaya sıcak bakmıyoruz. Milyonlarca satan iPhone telefonları için yeterli tedariki sağlayacağımızı düşünmüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Tabi burada bahsedilen durumun yanında şirketin AMOLED ekran üretimini gerçekleştiren tek firma olan Samsung’a tamamen bağlı olmak istememesi eklenebilir. Bilindiği gibi Apple yeni nesil telefonu için ekran tedarikini LG ve Sharp’tan sağlıyor.
Tekrar Samsung’a dönecek olursak AMOLED ekran üretimi noktasında önemli hamleler gerçekleştiren şirketin en büyük sorunu standart piksel diziliminde istediği orana ulaşamamasıdır. Bu sebeple dizilimde çeşitli çözümler geliştiren Samsung, Galaxy S III modelinde Pentile dizilimi kullanmış ve inç başına 306 piksel oranını yakalamıştı. Fakat piksel diziliminde standart dışına çıkılması kullanıcılar arasında eleştiri alan bir durum. Galaxy Note II ile dizilimde yine değişiklik yapan Samsung daha net ve keskin görüntü yakalamayı başarmıştı.
[COLOR=#a4c639][SIZE=5][IMG]http://...s3-vs-note-2-display.jpg[/IMG][/SIZE][/COLOR]
AMOLED ekran teknolojisinde gelişmeler bu şekilde sürerken Güney Kore’de çeşitli kaynaklar Samsung’un 2013 yılına dair planlarını açıklamaya devem ediyor. Tabi henüz resmi bir açıklama yok ve yazılananlar söylentiden ibaret. İlk olarak yakın zamanda Galaxy S IV’ün Full HD ekranlı ve dört çekirdekli Exynos 5450 birimine sahip olacağı iddia edilmişti. Şimdilerde ise Güney Kore’nin önemli yayın kuruluşlarından ZDNet kullanılacak ekran teknolojisinin AMOLED olmayacağını okuyucularına duyurdu. Edinilen bilgiye göre Samsung üst seviye akıllı telefonunda Full HD LCD panel kullanacak. Hatta bu noktada Japan Display ile çeşitli görüşmelerin başladığı da bildiriliyor.
Samsung’un üretimini gerçekleştirdiği AMOLED ekranların akıbetinin önümüzdeki yıl ne olacağı henüz net değil fakat Wave ile başlayan ve devamında Galaxy S serisinde kullanılan sonrasında Galaxy Note modellerinde de karşımıza çıkan AMOLED ekranların üretiminde tedarik sıkıntısı çekiliyor olabilir. Galaxy S ve Galaxy Note’un 10 milyondan fazla satması, Galaxy S II’nin 20 milyon barajını devirmesi, Galaxy S III’ün beş ayda 30 milyon satış elde etmesi ve Note II’nin bir ayda 3 milyon satışa ulaşması önemli bir üretim gücü gerektirmektedir.
Eğer iddia edilen doğru ise Samsung’un LCD panel kullanmasına yeterli üretimin sağlanamaması ve istenilen değerde yüksek çözünürlüklere ulaşılamaması sebep olmuş olabilir. Samsung muhtemelen Galaxy S IV çalışmalarına başlamıştır. Son dönemlerde tanıtacağı ürünlerde önemli bir gizlilik politikası yürüten Güney Koreli üreticinin son ana kadar oluşturacağı telefon büyük merak uyandıracak.
[COLOR=#a4c639][SIZE=5][IMG]http://...-pentile-amoled-2110.jpg[/IMG][/SIZE][/COLOR]
*Sol tarafta yer alan resim Standart (RBG) piksel dizilimi sağ taraf ise Pentile (RGBG) dizilim
kaynak:androidtürkiye.net