0
EXE RANK
Joker1903
Fexe Kullanıcısı

Samsung ve Apple’ı mahkeme salonlarında defalarca karşı karşıya getiren durumlardan biri tasarım noktasında oluşan benzerliklere dayanmaktadır. Apple özellikle Amerika’da süren davanın yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde Samsung tabletlerinin kendi ürünlerinden esinlendiğini ifade etmekte. Bazı ülkelerde zaferle ayrılan Apple olurken bazı noktalarda ise Samsung haklı çıkmakta.
Şimdi gelelim söz konusu esinlenmenin tasarım yapısına. Apple, iPhone ve iPad ürünlerinde köşeleri yuvarlatılmış dikdörtgen bir tasarım kullanmakta ve uzun süredir bu tasarımın patentini almak için mücadele içerisindeydi. Sonunda olan oldu ve Amerika Patent ve Marka Ofisi köşeleri yuvarlatılmış dikdörtgen tasarım patentinin Apple’a ait olduğunu açıkladı.
Apple’ın sahip olduğu bu patentin kabul edilebilir olduğu durumlar Amerika ile sınırlı. Amerikalı üreticinin sahip olduğu patentte tasarım çizgileri net olarak ifade edilirken, bu patent kenar boyutları fark etmeksizin oluşturulan köşeleri yuvarlatılmış her cihaz için Apple’a yaptırım hakkı sunmaktadır. Elde edilen bu patenti Apple muhtemelen en önemli rakibi Samsung’a karşı Amerika’da süren yargılama davasında kullanacaktır. Aralık ayında ikinci ayağı başlayacak sürecin yine oldukça sert geçeceğini şimdiden kestirebiliriz.
[COLOR=#a4c639][IMG]http://www.andr...ads/2012/11/apple-rectangle.png[/IMG][/COLOR]
Peki bu tasarımın patent olarak kabul görmesi ne kadar doğru? Açıkçası Samsung-Apple arasında devam eden mahkeme sürecinin Amerika ayağında alınan kararların nedense her zaman siyasi bir yapıda olduğu kanısındayım. Yargılama sisteminin bu noktada sürekli kendi tarafını kayırdığına şahit oluyoruz. Bunu daha önceki davalarda yaşamıştık. Şimdi ise verilen bu patentin ne kadar mantıklı ve doğru bir karar olduğunu sorgulamak gerekir. Yazılım ve donanım noktasında oluşturduğunuz bir gelişmeyi koruma altına almak istersiniz bunu anlamak mümkün fakat bir tasarıma patent hakkı sunulması benim ve hatta birçok kişinin akıl erdiremediği bir durum.
Bugün dünya üzerinde kullandığımız birçok üründe standart bir tasarım söz konusudur. Televizyon, araba, buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi vs. bu ürünleri arttırabiliriz ve hepsinde standart bir tasarım söz konusudur. Yani siz gidip dört tekerlekli arabanın patentini almanız durumunda nasıl bir tepkiyle karşılaşırsınız ya da dikdörtgen prizma şeklinde üretilen buzdolabı tasarımı bana ait kimse üretemez diye bir hakka sahip olabilir misiniz?
Daha önce de belirttiğim gibi çeşitli yeniliklerinizi koruma altına almak adına patent başvurunda bulunabilirsiniz fakat tasarım noktasında hak iddia etmek nedense uygulanabilir bir sistem olmamalı. Bugün baktığımızda telefon ve tablet üretiminde üreticiler iki tasarımın dışına pek çıkamamakta. Köşeleri yuvarlatılmış ve köşeleri yuvarlatılmamış tasarımlar. Baktığımızda zaten mantıklı olan da budur ve açıkçası bu ürünlerde farklı bir tasarımın kullanılması hem şekil hem de kulanım noktasında zorluklar oluşturmakta. Bugün üçgen ya da daha fazla kenarlı tablet ya da telefon üretiminin mantıklı olmayacağını düşündüğümüzde bu durumun korunma altına alınması da bir o kadar mantıklı bir karar değildir.
Tablet dünyasında sürekli pazar kaybı yaşayan bunun yanında akıllı telefon satışlarında Samsung’un bir hayli gerisinde kalan Apple yüksek ihtimalle bu hakkı rakibine karşı kullanacaktır ve ileriki dönemlerde kullanmaya devam edecektir. Burada bir noktayı da sorgulamak gerekiyor. Bu patentin alınması sonrası anlaşılan o ki Apple yeni ürünlerin tümünde bu tasarımı kullanacak ve sürekli aynı ürünleri ortaya koyacak. Bunun yanında rakipleri de Amerika’da köşeleri yuvarlatılmamış dikdörtgen tasarımlar sunmak zorunda kalacak. Bu durumun hiçbir tarafı müşteri memnuniyeti adına değil, tamamen şirket çıkarları gözetilerek alındığı apaçık ortada.
Diğer Android üreticileri için nasıl bir sürecin işleyeceği de merak konusu. Her ne kadar patent Amerika sınırları içerisinde geçerli olsa da Apple bu mahkeme kararlarını emsal göstererek dünyanın farklı noktalarında yeni süreçler başlatabilir.
Sonuç olarak Amerika Patent ve Marka Ofisi bu patenti birçok kişiyi hayretler içerisinde bırakarak kabul etti. Tabi bu durumla kafalarda birçok soru oluşmadı değil. Bundan sonra üretilen cihazlarda nasıl bir durum söz konusu olacak? Patent daha önce başlayan davalarda geçerli olabilecek mi? Her iki taraf savunmalarını ne yönde hazırlayacak ve en önemlisi vicdanlar rahat mı?
Tüm bu sorulara verilecek tek bir yanıt var: Apple, Amerika’da hep kazanır.