0
EXE RANK
TheRapy[CqR]
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 24 May 2011
- Mesajlar
- 101
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
TÜVTURK İSTASYONLARINDA HIZLI VE KOLAY ARAÇ MUAYENESİ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER!
MUAYENE ÖNCESİNDE
· ZORUNLU BELGELER
ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN
ZORUNLU BELGELER
Tüm araçlar için;
• Ruhsat*: Trafik Tescil Belgesidir.
• Fenni Muayene İzin Belgesi*: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme Belgesi” ile işlem yaptırılamamaktadır)
• Trafik Sigortası*: Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi talep edilmez.)
* Bu belgelerin eksikliğin araç muayenesine başlanması için engel teşkil etmektedir.
LPG veya CNG takılı araçlar için:
• Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, "Gaz Sızdırmalık Raporu" yerine kullanılamaz.
Tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak;
• Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
· KONTROL EDİLEN EKİPMANLAR
ARACINIZDA BULUNMASI GEREKEN EKİPMANLAR
Tüm araçlar için:
• İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet. (ilk yardım çantası içeriği)
· Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 mt) 2 adet
· Gaz kompres (10x10 cm 50 kat) 1 adet
· Üçgen sargı 3 adet
· Antiseptik solüsyon (50 ml) 1 adet
· Flaster (2.5 mx 5 mt) 1 adet
· Çengelli iğne 10 adet
· Paslanmaz Çelik Makas 1 adet
· Esmark Bandajı 6 cm x 5 mt 1 adet
· Dokuma Turnike 1 adet
· Yara Bandı 10 adet
· Alüminyum Yanık Örtüsü 1 adet
· Lateks Eldiven 2 adet
· El Feneri pilli 1 adet
• Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
• Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
• Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:
• Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
• Otobüs, kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
• Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
• Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
• Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
• Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
• Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
• Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük
Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gidilmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasın sağlanması bekleniyor.
· KONTROL EDİLEN NOKTALAR
ARAÇ MUAYENE SIRASINDA ARACINIZDA KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR
Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik hükümlerince araçlarda aşağıda belirtilen aksam ,sistem veya parçaların zorunlu olarak kontrolü yapılır. Araç tanıtım numaralarınıni şasi ve motor numarası ile tescil plakasının, aracın Trafik ve Tescil Belegelerinde belirtilenler ile aynı olması gerekmektedir.
1-Fren Tertibatı: Araç muayenesi ana başlıklarından biri olan ve ilk sırada yer alan fren tertibatının test edilmesi; trafikte seyreden her türlü araç ve yayalar için hayati önem taşır. Fren tertibatının periyodik aralıklarda kontrol edilmesi ve aşınan parçaların değiştirilmesi gerekir. Araç muayenesi açısından değerlendirildiği zaman önde fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren test cihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.
2-Direksiyon Sistemi: Araçların yol ve seyir kontrolüyle istenilen yöne yönlendirmesini sağlayan direksiyon sisteminin kontrollerinde; direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla
kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.
3-Görüş Şartları: Temiz ve yeterli görüş, araç kullanıcıları için maksimum yol ve sürüş güvenliği sağlar. Bu sebeple aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir.
4-Aydınlatma Sistemi: Araçların gece ve kötü yol şartlarında güvenle seyredebilmeleri için aydınlatma sistemlerinin faal olması ve ayarlarının trafikte seyreden diğer araç sürücülerini rahatsız etmeyecek şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Bu sebeple tüm iç-dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ve sınır lambaları titizlikle kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir.
5-Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi: Araçların yol tutuşunda ve güvenli seyrinde yürüyen aksam ve süspansiyon elemanları özel bir göreve sahiptir. Yay, amortisör gibi süspansiyon elemanlarının, aracın jant, aks ve lastikleriyle tam uyumlu çalışması sürüş güvenliği açısından son derece önemlidir.
6-Şase ve Şase Bağlantı Parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar; sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.
7- Zorunlu Ekipmanlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve kilit karşılıklarının fonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanısıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilk yardım çantası da kontrol edilir.
8-Gürültü Kirliliği: Trafikteki araçların oluşturduğu çevresel gürültüler insan sağlığı açısından son derece zararlıdır. Bu sebeple İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştirilecektir.
9-Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden
yolcuların gereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.
10-Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.
· MUAYENE PERİYOTLARI
ARAÇ MUAYENE PERİYOTLARI
Hususi Binek Otomobiller ve bunların her türlü römorkları : Hususi Binek Otomobiller ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
Resmi otomobiller ve bunların her türlü römorkları : Resmi otomobiller ve bunların her türlü römorkları , ilk iki yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
Lastik tekerleki traktörler ve bunların her türlü romörkları : Lastik tekerlekleri traktörler ve bunların her türlü romörkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları : İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları : Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları (Taksi, Otobüs, kamyon vb... gibi araçlar bu gruba dahildir.), ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir muayeneye tabi tutulur.
Araç ruhsatınızda yazan son Muayene Geçerlilik tarihinden önce araç muayenenizi yaptırmanız gerekmektedir.
Egzos Emisyon Muayenesi Periyodları
Binek Araç: Trafiğe çıkış tarihinden itibaren ilk 3 yaş sonunda ve 10 yaşına kadar her 2 yılda bir , 10 yaşından sonra her yıl
Ticari Araç: Trafiğe çıkış tarihinden itibaren ilk 1 yaş sonunda ve devamında her yıl
Egzos Emisyon Muayenesi Nedir?
Trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir.
Egzos Emisyon Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Egzos emisyon ölçümünü ilk defa yapacak araçlar için sadece ruhsatla gelinmesi yeterlidir. Araç sahibi egzoz emisyon ölçümünü belgeleyemiyorsa, bir önceki döneme ait egzoz emisyon ölçüm bedelini yasal gecikme faizi ile birlikte ödedikten sonra içinde bulunulan yıla ait egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilir.
Egzoz emisyon ölçüm işlemi sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan araç sahibi, aracının gerekli bakımını ve egzoz emisyon ölçümünü bir ay içerisinde yaptırmakla yükümlüdür.
· Araç Muayene Ücret (Fiyat) Listesi 2009
123,90 TL Otomobil, minübüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, römork, yarı römork
165,20 TL Otobüs, kamyon, çekici ve tanker
63,72 TL Traktör (Römorklu veya römorksuz) , Motosiklet ve motorlu bisiklet
- Özel muayene (Tadilat sonrası ve zorunlu muayene ) ücretleri araç sınıfına göre belirlenir.
- Muayene sonuç raporuna göre " Ağır kusurlu " veya Emniyetsiz olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar muayene tekrarını , bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırabilirler. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
- Yukarıdaki sınıflardan herhangi birine girmeyen araçların hangi sınıfa gireceği Ulaştırma Bakanlığınca belirlenir.
- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35. maddesi uyarınca , muayene süresi geçirilen araçlardan gecikilen beher ay için muayene ücretinin % 5 fazlası ile tahsil edilir. Tahsil edilen fazla tutarın tamamı Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığına aktarılır.
- Araç muayene ücretleri 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunun 35. maddesi uyarınca her yıl Vergi Usul Kanun hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında arttırılarak belirlenir. Araç muayene ücretleri nakit olarak tahsil edilmektedir.
- Fiyatlara KDV dahildir.
· ENGEL TEŞKİL EDEN DURUMLAR
MUAYENENİZE ENGEL TEŞKİL EDEN DURUMLAR
· Araç tanım numaraları uyumsuzluğu
· Araç tescil belgesi uyumsuzluğu
· Araç muayenesi için zorunlu belge ve ekipmanların eksikliği
· Yakıt veya gaz kaçağı
· AİTM Yönetmeliği kapsamında yükseklik sınırını aşan araçlar
· Çalışmayan araçlar
· önemli tavsiyeler
· TÜVTURK istasyonlarında araç muayenesi ücreti nakit olarak kabul edildiğinden yanınızda nakit para bulundurmayı unutmayın!
· Zehirli atık veya zararlı kimyasal taşıyan araç tanklarının muayeneye gelirken boş olmasını tavsiye ederiz.
· Daha hızlı bir muayene için, ağır vasıta araç altlarının temiz olmasına dikkat ediniz.
· ARAÇ MUAYENE SONRASINDA VERİLEN RAPORLAR:
· Muayene bitiminde muayene raporu, araç muayene uzmanından alınmaktadır.
· Araç muayene periyodlarına uymak güvenlik açısından önemlidir.
· Muayene raporları sonucunda araçlar, "Kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu yada Emniyetsiz" olarak değerlendirilirler.
KUSURSUZ ARAÇ MUAYENE RAPORU:
· Muayene edilen araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir.
· Aracın ön plakasına geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır.
· Trafik belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.
· Yetkili kişi tarafından onaylanmış detaylı bir muayene raporu verilir.
· Muayene raporu bir sonraki muayeneye kadar saklanır.
· Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
HAFİF KUSURLU ARAÇ MUAYENE RAPORU:
· Aracın yapılan muayenesi sonrasında, yeniden muayenesine gerek duyulmayan bir eksikliğinin bulunması halidir.
· Aracın ön plakasına geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır.
· Trafik belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.
· Yetkili kişi tarafından onaylanmış detaylı bir muayene raporu verilir.
· Muayene raporu bir sonraki muayeneye kadar saklanır.
· Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
AĞIR KUSURLU ARAÇ MUAYENE RAPORU:
· Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak şekilde eksiklikler tespit edilmesi halidir.
· Aracın muayene raporuna geçici kusurlu araç etiketi yapıştırılır.
· Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, 1 ay içerisinde aynı istasyonda ücretsiz yaptırılabilir.
· Muayene tekrarı yapılmış olan veya 1 aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
· Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
· Eksiklikler giderilmediğinde muayene tamamlanmış sayılmaz.
EMNİYETSİZ ARAÇ MUAYENE RAPORU:
· Aracın can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının ve eksikliklerinin tespiti halidir.
· Aracın durumu en yakın Trafik Zabıtasına bildirilir.
· Aracın Emniyetsiz olduğuna dair rapor verilir.
· Muayene raporu onaylanmaz.
· Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, 1 ay içerisinde aynı istasyonda ücretsiz yaptırılabilir.
· Muayene tekrarı yapılmış olan veya 1 aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
· Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
· Eksiklikler giderilmediğinde muayene tamamlanmış sayılmaz