Ayet ve hadis paylaşımlarımız..!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SpoinieN-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:"Müslümanın, müslüman üstündeki hakkı beştir:
"Sel***** almak, hasta ziyaretine gitmek, cenazesine katılmak, davetine icabet etmek, hapşırınca yerhamükallah demek"
*Buhari, Cenaiz 2; Müslim, Selam 4, (2162); Ebu Davud, Edeb 98, (5030); Tirmizi, Edeb 1, (2738); Nesai, Cenaiz 52, (4, 52)*
Artık Sûr'a bir defa üflendiği, yeryüzü ve dağlar kaldırılıp birbirine tek çarpışla çarpılıp darmadağın edildiği zaman, işte o gün olacak olur (kıyamet kopar)
*HÂKKA Suresi 13-15*

Fukaralar, cennete zenginlerden beşyüz yıl önce girerler Bu (Allah'ın indinde) yarım gündür
*Tirmizi, Zühd 37*
İyi bilin ki onlar kendi uydurmaları olarak, “Allah çocuk sahibi oldu” diyorlar Onlar elbette yalan söylüyorlar
*SÂFFÂT Suresi 151-152*

Dünyada zahidlik, helal olanı haram etmek veya malı ziyan etmekle olmaz Gerçek zahidlik, Allah'ın elinde olana, kendi elinde olandan daha çok güvenmen ve bir müsibete düştüğün zaman getireceği sevabı sebebiyle, onun devamına rağbet göstermendir
*Tirmizi, Zühd 29*
Âyetlerimizi hükümsüz bırakmak için yarışanlara gelince, işte onlar Hakk'ın huzuruna azab içinde getirileceklerdir
*SEBE Suresi 38*

İslam hidayeti nasip edilen ve yeterli miktarda maişeti olup, buna kanaat edene ne mutlu!
*Tirmizi, Zühd 35*
Ey Peygamber! Mü’min kadınlar, Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek konusunda sana biat etmek üzere geldikleri zaman, biatlarını kabul et ve onlar için Allah’tan bağışlama dile Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir
*MÜMTEHİNE Suresi 12*

Allahu Teala, kulunu helal (kazanç) talebinde yorgun görmeyi sever
* 250 Hadis, s197*
Ey Peygamber! Kâfirler ve münafıklarla savaş, onlara karşı sert davran Onların varacağı yer cehennemdir O gidilecek yer, ne de kötüdür!
*TAHRÎM Suresi 9*

Ey Allah'ın Resulü dedim, "ben bir adama uğrasam, o beni ağırlamasa, sonra o bana uğrasa ben ona yaptığını yapayım mı?" "Hayır" dedi, "sen onu ağırla!" Bir gün Resulullah (sav) beni eskimiş bir elbise içerisinde görmüştü "Senin malın yok mu (da böyle giyiniyorsun)?" diye sordu "Allah bana deve, koyun, [sığır, at, köle] her maldan verdi!" dedim "öyleyse" buyurdular, "üzerinde görülmelidir!"
*Tirmizi, Birr 63*
Hamd, o Allah'a mahsustur ki kulu (Muhammed'e) kitabı indirdi ve ona hiçbir eğrilik koymadı
*KEHF Suresi 1*

Her insan hata yapar Hata edenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir"
* Tirmizi *
Hamd olsun Allah'a ki, O, (insanları) kendi tarafından çetin bir azap ile ikaz etmek, iyi iş ve davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için, içinde ebedî kalacakları (cennette) güzel bir ecir bulunduğunu müjdelemek ve «Allah evlât edindi» diyenleri de uyarmak için kuluna (Muhammed'e), kendisinde hiçbir (tezat ve) eğrilik bulunmayan dosdoğru Kitab'ı indirdi
*KEHF Suresi 1-4*

Ey ademoğlu! Eğer fazla malını Allah yolunda harcarsan bu senin için daha hayırlıdır Kendine saklarsan senin için zararlıdır Kefaf (yeterli miktar) sebebiyle levm edilmezsin (Harcamaya), bakımları üzerinde olanlardan başla Üstteki el (yani veren), alttaki elden (yani alandan) daha hayırlıdır
*Müslim, Zekat 97*
Ne onların (Allah evlât edindi, diyenlerin), ne de atalarının bu konuda hiçbir bilgisi yoktur Ağızlarından çıkan bu söz ne büyük oldu! Yalandan başka bir şey söylemiyorlar
*KEHF Suresi 5*

Kıyamet gününde, Allah nazarında en kötü olanlardan bir kısmını da iki yüzlülerin teşkil ettiğini göreceksiniz Bunlar bazılarına bir yüzle, diğer bazılarına da başka bir yüzle giden insanlardır
*Buhari, Edeb 52*
Biz yeryüzünde olan şeyleri ona bir süs yaptık ki insanları imtihan edelim: Hangisi daha güzel bir amel yapacak?
*KEHF Suresi 7*

Cömert bir cahil, Allah katında ibadet eden bir cimriden daha sevgilidir
*Tirmizi, Birr 40*
Biz, elbette (zamanı gelince) yeryüzündeki her şeyi bir kuru toprak hâline getireceğiz
*KEHF Suresi 8*

Ey Abdurrahman! Emirlik isteme Eğer senin talebin üzerine sana emirlik verilirse, istediğin şeyin sorumluluğu sana yüklenir Eğer sen talibi olmadan sana emirlik verilirse, o işte yardım görürsün Bir iş için yemin eder, sonra da aksini yapmakta hayır görürsen, daha hayırlı gördüğün ne ise onu yap, ettiğin yemin için de kefarette bulun
*Buhari, Ahkam 5, 6*
Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşâallah demedikçe) hiçbir şey için «Bunu yarın yapacağım» deme Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı an ve: «Umarım Rabbim beni, doğruya bundan daha yakın olan bir yola iletir» de
*KEHF Suresi 23*

Kişi kendisini (halktan büyük görüp) uzak tuta tuta cebbarlar arasına kaydedilir de onların başına gelen musibete duçar olur
*Tirmizi, Birr 61*
(Ey Muhammed!) Bazıları bilmedikleri şey hakkında atıp tutarak: “Onlar üç kişidirler, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler Yine, “Beş kişidirler, altıncıları köpekleridir” diyecekler Şöyle de diyecekler: “Yedi kişidirler, sekizincileri köpekleridir” De ki: “Onların sayısını Rabbim daha iyi bilir Zaten onları pek az kimse bilir O hâlde, onlar hakkında (Kur’an’daki) apaçık tartışma(yı aktarmak)dan başka tartışmaya girme ve bunlar hakkında onlardan hiçbirine bir şey sorma”
*KEHF Suresi 22*

"Dostunu severken ölçülü sev, günün birinde düşmanın olabilir
Düşmanına da buğzunu ölçülü yap, günün birinde dostun olabilir"
*Tirmizi, Birr 60*
Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşâallah demedikçe) hiçbir şey için «Bunu yarın yapacağım» deme Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı an ve: «Umarım Rabbim beni, doğruya bundan daha yakın olan bir yola iletir» de
*KEHF Suresi 23-24*

Horozların öttüğünü işittiğiniz vakit, Allah'tan lütuf ve ikr***** talep edin Zira onlar bir melek görmüştür Merkebin anırmasını işittiğiniz zaman şeytandan Allah'a sığının Çünkü o da bir şeytan görmüştür
*Ebu Davud, Edeb 115*
Rabbinin kitabından sana vahyolunanı oku! Onun sözlerini değiştirecek kimse yoktur Ve O'ndan başka bir sığınılacak da bulamazsın
*KEHF Suresi 27*

Bir adam, nefsinin hoşuna giden bir takım elbise içinde saçları da yapılmış olarak giderken yürüme sırasında kibre düşmüştü ki, birden yere battı Kıyamet kopuncaya kadar orada zorlukla batmaya devam edecek
*Müslim, Libas 49*
Sabah akşam Rablerine, O'nun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte ol Dünya hayatının zînetini arzu edip de gözlerini onlardan ayırma Kalbini bizi anmaktan gafil kıldığımız, boş arzularına uymuş ve işi hep aşırılık olmuş kimselere boyun eğme

*KEHF Suresi 28*

Şekavet (Her çeşit kötülük içinde olma) sahibi Allah'a yakındır, insanlara yakındır, cennete yakındır, cehennemden uzaktır Cimri ise Allah'tan uzaktır, insanlardan uzaktır, cennetten uzaktır, cehenneme yakındır Cahil şekavet sahibini Allah, cimri ibadet düşkününden daha çok sever
*Tirmizi, Birr 40*
De ki: “Hak, Rabbinizdendir Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin” Biz zalimlere öyle bir ateş hazırladık ki, onun alevden duvarları kendilerini çepeçevre kuşatmıştır (Susuzluktan) feryat edip yardım dilediklerinde, maden eriyiği gibi, yüzleri yakıp kavuran bir su ile kendilerine yardım edilir O ne kötü bir içecektir! Cehennem ne korkunç bir yaslanacak yerdir
*KEHF Suresi 29*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Kim Allah'ın Kitabını öğrenir ve sonra da onda bulunanlara uyarsa, Allah onu, dünyada dalaletten çıkarıp doğru yola sevkeder, ahirette de kötü hesabtan korur
*İbnu Abbas(ra)*
Gerçek şu ki, iman edip iyi işler yapanlara gelince, elbette biz iyi iş yapanların ecrini zayi etmeyiz
*KEHF Suresi 30*

Resulullah (sav) "Kişinin anne ve babasına sövmesi büyük günahlardandır" buyurmuşlardı Orada bulunanlar: "Hiç kişi anne ve babasına söver mi?" dediler "Evet! Kişi, bir başkasının babasına söver, o da babasına söver; annesine söver, o da bunun annesine söver!" buyurdular
*Buhari, Edeb 4*
İşte onlar için içlerinden ırmaklar akan Adn cennetleri vardır Orada tahtlar üzerine kurularak altın bileziklerle süslenecekler, ince ve kalın ipekten yeşil giysiler giyeceklerdir O ne güzel karşılıktır! Cennet de ne güzel bir yaslanacak yerdir!
*KEHF Suresi 31*

Allah Teala hazretleri şöyle buyurdular: "Ey ademoğlu! Kendini ibadetine ver, gönlünü zenginlikle doldurayım, fakrını kapayayım Böyle yapmazsan ellerini meşguliyetle doldururum, fakrını da kapamam"
*Tirmizi, Kıyamet 31*
İşte burada yardım, yalnız hak olan Allah'a aittir O'nun verdiği mükâfat da daha hayırlıdır, netice de daha hayırlıdır
*KEHF Suresi 44*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Ben kıyamet şöyle yakın olduğu halde gönderildim!" buyurdular ve şehadet parmağıyla orta parmağını yanyana gösterdiler
Buhari, Rikak 39
Onlara dünya hayatının örneğini ver: (Dünya hayatı), gökten indirdiğimiz yağmur gibidir ki, onun sebebiyle yeryüzünün bitkileri boy verip birbirine karışırlar Fakat bütün bu canlılık sonunda rüzgârın savurduğu kuru bir çer çöpe döner Allah, her şey üzerinde kudret sahibidir
*KEHF Suresi 45*

Geri