Başkanlık sisteminde aday olacak mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AkTaş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
0
EXE RANK

AkTaş

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
AkTaş
Başbakan Erdoğan, NTV'nin canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Bugün, 2011 sonrası başkanlık sistemi ile ilgili mesajlar verdiniz. 2011'den sonra 2012'de muhtemelen cumhurbaşkanlığı seçimi olabilir. Başkanlık sistemine ne zaman geçilecek, bir anayasa değişikliğinden bahsettiniz. Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu konuştunuz mu?" sorusuna Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuda herhangi bir görüşmem olmadı" yanıtını verdi.

"Ama bu yeni bir şey değil biliyorsunuz. Bu konu Sayın Özal döneminden beri gündeme geldi. Benim de başbakanlığımın ilk dönemlerinde yine böyle bir televizyon programında bunu gündeme getirmiştik, konuşmuştuk" diyen Erdoğan, o dönemde bu konunun günlerce tartışıldığını anımsattı.

Bu konuda halkın talebinin çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, "Eğer vatandaşlarımız böyle bir talepte bulunuyorsa ki yaşadığımız bazı sıkıntılardan hareketle bunu söylüyorum böyle bir adım atılabilir. Eğer cumhurbaşkanlığı seçiminde halkımızın talebini görmemiş olsaydık herhalde başarılı olamazdık ama halkımızın, 'Cumhurbaşkanı'nı ben belirleyeyim' iradesinden hareketle biz olayı halkımıza ***ürdük ve 67,5 ile halkımız cumhurbaşkanını halkın seçmesini onayladı" diye konuştu.

Siyasi partilerin böyle düşünmediğini, onların "parlamentoda bu iş yürüsün" dediklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Halkımıza gittik halkımız yüzde 67,5 oyla 'bu işin ben kararını vermeliyim' dedi ve o karar gerçekleşti. 'Bunun getirisi, ***ürüsü nedir?' diye düşünecek olursak yani biz şöyle gelişmiş ülkelere baktığımızda başkanlık sistemi olan, gerçekten istikrara çok önemli bir güç katıyor. Bunu orada görüyorsunuz ve gerçek manada bir parlamento saygınlığını da başkanlık sistemi içerisinde görüyorsunuz.

Örneğin, Amerika'da bakıyorsunuz başkan bir yere ciddi manada bir parasal yardım mı yapacak, kendi limitleri bellidir zaten ama kongreden geçiyor. Savaş yardımları, Afganistan, şurası, burası oradan geçiyor. Bizde parlamentoya gelen böyle bir şey yok. Bunlar bir yerde yolsuzlukların, suiistimallerin de önünü engelleyen ciddi tedbirlerdir aslında.

Öbür taraftan yürütmeyi de koruyan bir yerde sigortalardır. Niye? Kongreye gitmesi başka bir olay ama bunun bir başbakanda veya cumhurbaşkanında kalması başka bir olay. Niçin böyle olsun? Gitsin, kongre versin kararı."

Geri