15
EXE RANK
-AUXERRE. `
Fexe Kullanıcısı
Önsöz
Bu kısma nasıl başlayacağımı tam olarak bilmiyorum. Fakat bir şeyleri beraber öğreneceksek, bunlar hakkında da kendi düşüncelerimi ve yaptığımız işin ana unsurlarını birlikte görmekte fayda olacağını düşünüyorum. Bilgisayarın temeline inecek olursak, bu aşamada ünlü matematikçi Alharezmi`den söz etmeden geçemeyeceğim. İ.S. 9.yy da İranlı Musaoğlu Horzumlu Mehmet (Alharezmi adını Araplar takmıştır) problemlerin çözümü için genel kurallar oluşturdu. Algoritma Alharezmi'nin Latince okunuşudur. Algoritma; belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir. Şöyle de diyebiliriz: karşımıza çıkan problemi çözme yolu. Yani yolun kendisi.
Bilgi en önemli güçtür söylemini duymuşsunuzdur. Ancak bilgi erişilemezse ve elde etmek çok zorsa kullanışsızdır. Bu notları yazmamdaki en büyük etken bu bahsettiğim olgu oldu. Şayet bir şeyi biliyorsam ve bu da değerliyse ve buna herkes ulaşamıyorsa veya ulaşmak isteyip kolay bulamıyorsa, bu bilgiyi siz arkadaşlarımla paylaşmayı bir borç biliyorum.
İlk yapılan bilgisayarın karşına geçip hemen
bilinen en eski soruyu sormuşlar "Tanrı var mı?".
Bilgisayar kısa bir düşünmeden sonra "Evet artık var!".
Bu sözü notlarımı hazırlarken. KOÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ders notları arasında görmüştüm. Yani bilgisayarlar kendisine sorulan sorulara hemen cevap veren, bir sürü problemi çözen aygıtlar değildir. Bilgisayarda yapılan iş, ilk önce insan aklı süzgecinden geçiyor, insanlar tarafından etraflıca tasarlanıyor, planlanıp programlanıyor. Bu nedenle, önce bilgisayara problemin çözümü öğretilmelidir. Fakat bunun için bizim problemi çözmemiz gerekir. Ve daha sonra bir programlama dili ile bu çözümü bilgisayara aktarmalıyız. İşte buna programcılık diyoruz.
Günlük hayatımızda, evde, iş yerinde veya eğitimimiz için kullandığımız tüm elektronik eşyalar; daha da genelleyecek olursak kısaca yaşamımızı kolaylaştıracak her türlü alet ve malzemede bilgisayar kodları kullanılıyor. Programlama da bu aletleri harekete gecircek bilgisayar kodlarının bütünüdür. Gerçi burada amacımız hayatı robotlaştırmak değildir. Aksine daha kolay yaşanır hale getirmektir. Zamandan, iş gücünden ve buna benzer bir çok unsurdan kar elde etmek için programlama var ve de genişleyerek olmaya da devam edecektir. Ben programlamanın bu gün olduğu gibi gelecekte de en hızlı büyüyen sektör olucağına inananlardanım.
Yeni teknolojileri hızla öğrenmek ve geliştirmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırladığım ve hazırlayacağım notları siz arkadaşlarımla paylaşma dileğiyle