CD-ROM Sürücüler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dr0wSy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
0
EXE RANK

Dr0wSy

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Dr0wSy
CDROM

1. Windows da CD sürücüm tanımlı olduğu halde okumuyor.
2. Windows da CD sürücümün tanımlı olduğu harfi değiştirmek istiyorum
3. CD ROM sürücüsü içine CD takıldığında uğultu şeklinde motor sesi çıkarıyor
4. CD ROM sürücümde film CD‘sini izleyemiyorum.
5. Sistem CD-ROM sürücüsünden açılmıyor.
6. Sistem CD-ROM sürücüsünü görmüyor.
7. CD-ROM Sürücüsünü Temizleme.
8. AutoPlay'i Engelleme.
9. CD Sürücüm Otomatik Olarak Başlamıyor.
10. CD'den Hızlı Okuma Yapmak İçin
11. Windows yeni aldığım CD Sürücümü tanımadı.
12. CD Sürücüm DOS Modunda Çalışmıyor.
13. CD Sürücümde Müzik CD'sini Dinleyemiyorum.
14. CDR 101 READ FAIL (OKUMA HATASI) Alıyorum.
15. CDR 103 HATASI Alıyorum
16. Slow Initialization of the Drive( Sürücünün Yavaş Çalışması) Mesajını Alıyorum
17. BAKIM
18. CD 'LERDE RENGİN ÖNEMİ

1. Windows da CD sürücüm tanımlı olduğu halde okumuyor.

CD okuyucunuzu üreticinin vermiş olduğu sürücü disketi veya CD’si ile tekrar tanıtın. CD okuyucunuz kopya CD'yi mi okuyamıyor, yoksa orijinal CD ‘yi mi okuyamıyor belirleyin. Her iki durumda da okuyamıyorsa okuyucu laser körelmiş demektir. Yenisi ile değiştirmeden önce teknik servisinize danışın

2. Windows da CD sürücümün tanımlı olduğu harfi değiştirmek istiyorum.

My Computer\(Mouse)nin Sağ butonuna klik\Properties\Device Manager\CD ROM\CD ROM üzerinde sağ klik\Properties\Settings\Curret Drive sürücünün o andaki tanımlı olduğu yeri göstermektedir. Siz bunu diğer sürücülerle çakışmayacak şekilde Hard diskten sonra gelen bir sürücü adresi vererek değiştirebilirsiniz. Eğer bilgisayarınız bir network ağında çalışıyorsa CD sürücünüzün yerini değiştirmemek yerinde olacaktır. Aksi taktirde diğer yazılımlarınız çalışmayabilir.

3. CD ROM sürücüsü içine CD takıldığında uğultu şeklinde motor sesi çıkarıyor.

Bazı CD-ROM markalarında bu sese rastlanmaktadır . Arıza olarak algılamamak gerekir. CD okuyucunuz çok kullanılmış veya kopya CD'lerde veya tozlu kullanılmış, çizik CD'lerde okuma zorluğu çeker. Bu hataları gidermeye çalışır.

4. CD ROM sürücümde film CD‘sini izleyemiyorum.

Bilgisayarınız bu iş için MPEG çözünürlüğüne sahip olmalıdır, çünkü bu filmler aşırı yer ihtiyacı yüzünden bu yönteme göre sıkıştırılmışlardır. Pentium bilgisayarlar, MPEG kartına ihtiyaç duymadan bu işi yazılım dekoderi (Soft-MPEG Örneğin; Xing) ile başarmaktadırlar. Eğer bilgisayarınız Pentium ve filmleri oynatamıyorsanız CD ROM sürücünüz CD formatını desteklemiyor olabilir. CD Formatına bakıp CD ROM sürücünüzün bu formatı destekleyip desteklemediğine CD ROM kitapçığından bakabilirsiniz.

5. Sistem CD-ROM sürücüsünden açılmıyor.

Bilgisayarın BIOS Setup ayarlarına girin CD-ROM sürücüsünü First durumuna getirin.

6. Sistem CD-ROM sürücüsünü görmüyor.

Bilgisayarınızın BIOS setup ayarlarından CD-ROM sürücüsünü tanıtın. (Auto veya CD Rom)

7. CD-ROM Sürücüsünü Temizleme.

CD' lerinizi piyasada satılan CD temizleme solüsyonları ile içeriden dışa doğru düzgün bir şekilde karıştırmadan temizleyebilirsiniz. Ayrıca daha önemli olanı CD Mercek temizleyici CD 'si ile yine solüsyon damlatarak CD-ROM'unuzu temizleyebilirsiniz.

8. AutoPlay'i Engelleme.

8.1 CD 'nin otomatik bir şekilde çalışmasını engellemek için, Device Manager'i açın, CD-ROM kaydına çift tıklayın ve Setting sekmesinden sonra Auto Insert Notification kutucuğunu boş bırakın.

8.2 CD 'yi taktıktan sonra Shift tuşuna bir süre basılı tutun

9. CD Sürücüm Otomatik Olarak Başlamıyor.

Başlat\Ayarlar\Denetim Masasına Girin. Sistem simgesini çift tıklayın. Device Manager kısmından CD Sürücünüzün üzerine çift tıklayın "Auto Insert Notification" kutusunu işaretleyin

10. CD'den Hızlı Okuma Yapmak İçin

Control Panel'i oradan da System'i açın. Performance sekmesine gelin. File System'e tıklayın. Buradan da CD-Rom sekmesine geçin. Burada Cache ayarının maksimum düzeyde olduğuna emin olun.

11. Windows yeni aldığım CD Sürücümü tanımadı.

CD Sürücünüzü bilgisayara takmadan önce BIOS 'un CD sürücüsünü tanıyıp tanımadığını kontrol edin. Tanımıyorsa IDE kablosu, Güç kaynağı kablosu ve Jumper'ını kontrol edin.

Eğer BIOS CD Sürücüsünü tanıyorsa Windows Denetim Masasından CD Sürücüsünü kaldırın ve windows'u yeniden başlatın. Eğer aynı kablo üzerinden bağlıyorsanız bunlardan birisi Master diğeri Slave olmalıdır. Her ikisi de Master veya Slave olamaz.

12. CD Sürücüm DOS Modunda Çalışmıyor.

CD Sürücünün DOS Sürücülerini, size verilen Disket-CD 'den Yüklemelisiniz.

Autoexec.Bat dosyanızda şu satırlar olması gerekir.

C:\Windows\Command\mscdex.exe /D:mscd000

Config.Sys Dosyanızda

Device=C:\path\cdrom.sys /D:mscd000

Burada path yazan yere CD Sürücünüzün harf adını ve cdrom yazan yere de CD sürücünüzün adını yazmalısınız.

13. CD Sürücümde Müzik CD'sini Dinleyemiyorum.

CD Sürücüsünün ses kartınıza bağlantılı olması gereken kabloyu kontrol edin, CD-İn yazan yerde takılı olmalıdır. Ekranın sağ dip köşesindeki ses kontrol simgesinden sesin açık olduğunu görün, Mute kutusunda işaret varsa kaldırın.

14. CDR 101 READ FAIL (OKUMA HATASI) Alıyorum.

Bu hata mesajı, uygun olmayan aygıt sürücüsünün kullanılması sonucu meydana gelebilir. Elinizdeki teknik dokümanlara bakarak aygıt sürücüsünün doğru olduğunu kontrol edin.

Bu hata mesajı, bir bellek adresi, IRQ ya da DMA hatası olduğunu bildirir.

15. CDR 103 HATASI Alıyorum

Bu hata mesajı, kirli bir lens, kirli CD ya da (SCSI sürücülerde) uygun olmayan sonlandırma (termination) kaynaklanabilir. Disk ya da Lens okuyucu kirli olabilir. CD 'yi çıkarıp kirli olup olmadığını, üzerinde çizik olup olmadığını kontrol edin. Diski sürücü temizleme kiti ile temizleyin. Eğer CD'niz başka bir CD-ROM sürücüsünde okunabiliyorsa,

Kablo ve adaptör kartının yerine oturup oturmadığını kontrol edin.

Eğer kabloda sorun yok ise CD-ROM sürücüsünün Jumper ayarlarının bilgisayarınıza göre doğruluğunu kontrol edin.

16. Slow Initialization of the Drive( Sürücünün Yavaş Çalışması) Mesajını Alıyorum

Bu hata mesajı genellikle MSCDEX komutunda bulunan buffer parametresinin çok yüksek tutulması sonucu ortaya çıkar. Sisteminize bağlı her bir CD-ROM sürücü için buffer parametresini dört ya da beş olarak ayarlayın. /M: parametresini komut satırından değiştirin. Eğer Smartdrive.Exe kullanıyorsanız, bu parametreyi 0 yapın.

17. BAKIM

Diski sürücü temizleme kiti ile temizleyin, temizlerken merkezden dışarı doğru silin. Kayıt yönünde dairesel hareketler yapmayın. CD üzerinde bulunan izler (tracks) CD üzerinde aynı şekilde kaydedilmezler, dairesel hareketler yapmak veri ve pite zarar verir bu da okumayı engeller.

Temizleme sıvısı kullanmayın.

Islak bir bez kullanmayın.

Diskin etiketli tarafını temizlemeye kalkmayın.

Yüksek sıcak ve düşük soğuktan uzak tutun.

Yüksek nem den koruyun.

Doğrudan güneş ışığı ve Ultraviole ışığına maruz bırakmayın.

Diskleri tutarken asla veri alanına elinizi dokunmayın, diskler parmak izinden hoşlanmazlar.

Disklerinizi disk kutuları içinde ayrı ayrı muhafaza edin.

18. CD 'LERDE RENGİN ÖNEMİ

Farklı renklerdeki CD'ler farklı boya maddeleri içerdiklerinden kalite farklılıkları ortaya çıkar.

GÜMÜŞ YÜZEY RENKLİ CD : Veri izlerinin negatif cam master'dan plastik CD üzerine basımı ile gerçekleştirilir. Bu işlem alüminyum ile güçlendirilir ve berrak bir koruma katmanı ile yüzeyi kaplanır. Kullanılan alüminyum yüzünden CD'nin baskılı yüzü gümüş rengini alır. İYİ sınıf CD'ler arasındadır.

ALTIN YÜZEY RENGİ CD : Alt maddesi altın rengi olan CD'lerde renk maddesi olarak Phtalocyanin kullanılır. Bu boya saydamdır ve bu sayede altın rengindeki yansıma yüzeyi rahatlıkla görülebilir. Dayanıklılık ömrü uygun şartlarda saklandığında üreticiler tarafından 100 yıl olduğu söylenmektedir. Bu CD'ler EN İYİ yansıma özelliğine sahip türü oluşturur.

YEŞİL YÜZEY RENGİ CD : Boya maddesi olarak Cyanin kullanılmaktadır. Bazı zamanlarda altın sarısı yansıma yüzeyi yüzünden hafif bir ışıkta bile mavi görülebilir. Üreticiler bu renk CD'ler için uygun şartlarda saklandığında 10 yıl ömür vermektedirler. CD-R'larda EN KÖTÜ yansıtma kabiliyetine sahiptirler. Güvenli verilerin saklanılması için tavsiye edilmezler.

MAVİ YÜZEY RENGİ CD : Boya maddesi Azo dur ve gümüş yansıma katmanından kolaylıkla görülebilir. EN KALİTELİ ve bulunması en zor olanıdır. Bu CD'ler dikkatli saklanıldıklarında 100 yıl ömür biçilmektedir.

tesekkurler kaan ;)

Geri