Deyimler'in Açıklaması << C >>

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kanuLt0
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
6
EXE RANK

kanuLt0

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
kanuLt0
Cadı kazanı: Alabildiğine dedikodu yapılan, fesat kurulan yer, ortam. Caka satmak : Gösteriş yapmak, büyüktük taslamak ; çalım satmak.

Cami yıkılmış ama mihrabı yerinde : Yaşlanmış ama eski güzelliğini
pek yıtirmemiş kadın İçin söylenir.

Can acısı: Vücudun herhangi bir yerinde duyulan şiddetli acı, ağrı

Can afacak (can alıcı) (yer, nokta) : Bir konunun ya da şeyin en
önemli noktası (yeri).

Can almak : Ölüme yol açmak, öldürmek.

Can atmak (bir şeye, bir şey yapmaya) : Onu elde etmeyi, herhangi
duruma kavuşmayı çok istemek.
bir

Cana can katmak : İnsanın dinçliğini, neşesini artırmak, yaşamayı da&shy;ha çekici duruma getirmek.

Cana kastetmek : bk. Canına kastetmek

Cana yakın : -1. Sevimli, içten, sokulgan kimse. -2. Şirin, gönül okşayı&shy;cı şeyler için kullanılır

Can benim, çıksın elin canı: “Ben sağlığıma, sahip olduğum şeylere düşkünüm, bunun için ben üzülmeyeyim de, başkalarına ne olursa olsun.” anlamında.

Can beslemek : Hiç kaygı duymadan, yalnızca yiyip içip rahatına bak&shy;mak

Can borcu : İnsana yaşama olanağı veren Tanrı’ya ya da kendisini ölüm tehlikesinden kurtaran bir kimseye olan manevi borç.

Can borcunu ödemek : Ölmek, vefat etmek.

Canciğer kuzu sarması: Birbirlerinden hiç ayrılmayan, birbirini çok seven, içli dışlı, candan {iki dost). (Kars. Ahbap çavuşlar, İki ahbap çavuş.)

Can çekişmek : -1. (Canlı için) Ölmek üzere bulunmak, son nefesini vermek üzere olmak. -2. Sona ermek, yıkılmak üzere olmak. -3. (Gü&shy;neş) Batmak üzere olmak.

Can damarı: -1. Bir İnsanın kendisi için en gerekli saydığı şey. -2. Bir şeyin en önemli, en duyarlı yönü.

Can damarına basmak : -1. Bir kimsenin en önemli, en duygulu yönü&shy;nü açığa vurmak. -2. Bir İşin en Önemli noktası üzerinde durmak.

Candan (canından) geçmek : Bir şey uğrunda canını bile verebilecek ölçüde bir özveri içinde olmak; o şey için ölümü göze almak.

Can dayanmamak (bir şeye): -1. Kötü, aa bir durum karşısında da&shy;yanıklılığını yitirmek. -2. Sevinçli bir durumdan hoşnut olmak.

Can derdine düşmek: Kendi canını korumak, kurtarmak için çaba göstermek, kendini kurtarmaya bakmak.

Geri