20
EXE RANK
OttoMaNs* ;яeiz
Fexe Kullanıcısı
- Web sitesi
- www.netbilgini.com
`kimdir bil` tekniği
Kendilerine kimleri örnek edindiklerini anlamak amacıyle fotoğraf, plak ve türlü basılı gereçlerden yararlanarak bireylere ve kümelere uygulanan bir kılavuzluk tekniği.
İng.: `guess who` technique
abece
1. Bir dilin seslerini gösteren harflerin kararlaşmış bir sıraya göre dizilmiş takımı. 2. Okuma öğreneceklere harfleri ve okuma yolunu gösteren kitap.
T. : elifbe, elifba, alfabe İng.: alphabet Fr.: alphabet
abece öğretimi
Çocuklara ya da yetişkinlere okuma yazma ile ilgili ilk ve temel becerileri kazandırmak amacını güden öğretim.
İng.: literacy training Fr.: enseignement de l'alphabet
abece yöntemi
Önce harflerin, sonra ab, ac, ad gibi bileşimlerin ve en sonunda sözcüklerin tanıtılmasına dayanan bir okuma öğretimi yöntemi.
İng.: alphabetic method, alphabet method Fr.: méthode alphabétique
acıyitimi
Sinir bozukluğu, çok ilâç alma ve donma gibi nedenlerle acı duyumunun bir bölüğünün yada bütününün yok olması.
T. : zıya-ı elem, fıkdan-ı elem İng.: analgesia, analgia Fr.: analgé***, analgie
açık hava okulu
Çocukların, temiz havadan ve güneşten bol bol yararlanmalarını sağlamak amacıyle derslikleri ve öteki bölümleri özel olarak yapılmış ve donatılmış olan okul.
İng.: open-air school Fr.: école de plein air
açık hava oyun araçları
Çocukların açık havada oynadığı salıncak, tırmanma merdiveni, kaydırak, tünel ve kum havuzu gibi araçlar.
İng.: playground apparatus Fr.: appareils de jeu pour plein air
açık hava öğretimi
Öğretim programlarında yer alan kimi derslerin ya da ders konularının derslik dışında açık havada işlenmesi.
İng.: open-air instruction Fr.: enseignement de plein air
açık oturum
Küçük bir konuşmacı öbeğinin bir konuyu ya da sorunu doğal bir ortam içinde tartışması amacıyle düzenlenen toplantı; yuvarlak masa görüşmesi.
İng.: panel, panel discussion Fr.: table ronde
açıklama
Bir konuyu, bir olayı, bir sorunu ilgili bilim ya da bilgi dalının kurallarına uyarak aydınlatma, çözümleme işi.
T. : izah İng.: explanation Fr.: explication
açıklama yöntemi
Bir olayı yaratan gerçek nedeni ya da nedenleri ortaya çıkarmayı amaç edinen öğretim yöntemi.
T. : izah metodu İng.: explanatory method Fr.: méthode d'explication
açımlama
Bir konuyu, bir sorunu ya da bir yazıyı ayrıntılarına değin gözden geçirerek anlatma, yorumlama ve çözümleme işi.
T. : teşrih, şerh İng.: exposition, commentary Fr.: commentaire
aday öğrenci
Bir eğitim kurumuna geçici olarak alınan, ancak kesin yazılma için gerekli işlemleri sonuçlandırmamış olan öğrenci.
T. : namzet talebe İng.: student candidate Fr.: élève candidat
adaylık eğitimi
Belli bir görev dalında çalışmak ya da görevle ilgili bir san kazanmak için gerekli koşulları ve yetenekleri taşıdıkları belgelenmiş kişilere o dalda göreve başlamadan önce belirli bir süre uygulanan eğitim.
İng.: probationary training Fr.: stage
ağaç işleri
Genellikle ilk ve ortaokul öğrencilerine resim-iş dersi çerçevesinde ağacın kesilmesi, delinmesi ve biçimlendirilmesi ile ilgili becerileri kazandırma amacını güden çalışma alanı.
İng.: woodwork Fr.: boiserie
ağır derecede geri zekâlılar
Zekâ bölümü türlü ölçeklerde sürekli olarak 40 ile 45'in altında olanlar.
İng.: trainable mentally retarded Fr.: retardés mentaux
ağrı duymazlığı
bk. acıyitimi.
ahlâk
1-Toplu olarak yaşayan bireylerin uymak zorunda bulundukları eylem ve davranış kurallarına verilen ad. 2. Bir kimsenin içinde yaşadığı toplumsal çevrenin törelerine uyma yetisi.
İng.: morale Fr.: morale
ahlâk eğitbilimi
Genel ahlak ilke ve kurumları ile uğraşan, ahlakın eğitimle olan ilişkileri üzerinde duran eğitbilim dalı.
T. : ahlak pedagojisi Fr.: pédagogie de la morale
ahlâk olgunluğu
Bir kimsenin ya da bir topluluğun ahlak ilkelerine göre doğru ve yanlış davranışlar konusunda usa uygun kararlar verebilmesi için erişmesi gerekli gelişme düzeyi.
İng.: moral maturity Fr.: maturité morale
Kendilerine kimleri örnek edindiklerini anlamak amacıyle fotoğraf, plak ve türlü basılı gereçlerden yararlanarak bireylere ve kümelere uygulanan bir kılavuzluk tekniği.
İng.: `guess who` technique
abece
1. Bir dilin seslerini gösteren harflerin kararlaşmış bir sıraya göre dizilmiş takımı. 2. Okuma öğreneceklere harfleri ve okuma yolunu gösteren kitap.
T. : elifbe, elifba, alfabe İng.: alphabet Fr.: alphabet
abece öğretimi
Çocuklara ya da yetişkinlere okuma yazma ile ilgili ilk ve temel becerileri kazandırmak amacını güden öğretim.
İng.: literacy training Fr.: enseignement de l'alphabet
abece yöntemi
Önce harflerin, sonra ab, ac, ad gibi bileşimlerin ve en sonunda sözcüklerin tanıtılmasına dayanan bir okuma öğretimi yöntemi.
İng.: alphabetic method, alphabet method Fr.: méthode alphabétique
acıyitimi
Sinir bozukluğu, çok ilâç alma ve donma gibi nedenlerle acı duyumunun bir bölüğünün yada bütününün yok olması.
T. : zıya-ı elem, fıkdan-ı elem İng.: analgesia, analgia Fr.: analgé***, analgie
açık hava okulu
Çocukların, temiz havadan ve güneşten bol bol yararlanmalarını sağlamak amacıyle derslikleri ve öteki bölümleri özel olarak yapılmış ve donatılmış olan okul.
İng.: open-air school Fr.: école de plein air
açık hava oyun araçları
Çocukların açık havada oynadığı salıncak, tırmanma merdiveni, kaydırak, tünel ve kum havuzu gibi araçlar.
İng.: playground apparatus Fr.: appareils de jeu pour plein air
açık hava öğretimi
Öğretim programlarında yer alan kimi derslerin ya da ders konularının derslik dışında açık havada işlenmesi.
İng.: open-air instruction Fr.: enseignement de plein air
açık oturum
Küçük bir konuşmacı öbeğinin bir konuyu ya da sorunu doğal bir ortam içinde tartışması amacıyle düzenlenen toplantı; yuvarlak masa görüşmesi.
İng.: panel, panel discussion Fr.: table ronde
açıklama
Bir konuyu, bir olayı, bir sorunu ilgili bilim ya da bilgi dalının kurallarına uyarak aydınlatma, çözümleme işi.
T. : izah İng.: explanation Fr.: explication
açıklama yöntemi
Bir olayı yaratan gerçek nedeni ya da nedenleri ortaya çıkarmayı amaç edinen öğretim yöntemi.
T. : izah metodu İng.: explanatory method Fr.: méthode d'explication
açımlama
Bir konuyu, bir sorunu ya da bir yazıyı ayrıntılarına değin gözden geçirerek anlatma, yorumlama ve çözümleme işi.
T. : teşrih, şerh İng.: exposition, commentary Fr.: commentaire
aday öğrenci
Bir eğitim kurumuna geçici olarak alınan, ancak kesin yazılma için gerekli işlemleri sonuçlandırmamış olan öğrenci.
T. : namzet talebe İng.: student candidate Fr.: élève candidat
adaylık eğitimi
Belli bir görev dalında çalışmak ya da görevle ilgili bir san kazanmak için gerekli koşulları ve yetenekleri taşıdıkları belgelenmiş kişilere o dalda göreve başlamadan önce belirli bir süre uygulanan eğitim.
İng.: probationary training Fr.: stage
ağaç işleri
Genellikle ilk ve ortaokul öğrencilerine resim-iş dersi çerçevesinde ağacın kesilmesi, delinmesi ve biçimlendirilmesi ile ilgili becerileri kazandırma amacını güden çalışma alanı.
İng.: woodwork Fr.: boiserie
ağır derecede geri zekâlılar
Zekâ bölümü türlü ölçeklerde sürekli olarak 40 ile 45'in altında olanlar.
İng.: trainable mentally retarded Fr.: retardés mentaux
ağrı duymazlığı
bk. acıyitimi.
ahlâk
1-Toplu olarak yaşayan bireylerin uymak zorunda bulundukları eylem ve davranış kurallarına verilen ad. 2. Bir kimsenin içinde yaşadığı toplumsal çevrenin törelerine uyma yetisi.
İng.: morale Fr.: morale
ahlâk eğitbilimi
Genel ahlak ilke ve kurumları ile uğraşan, ahlakın eğitimle olan ilişkileri üzerinde duran eğitbilim dalı.
T. : ahlak pedagojisi Fr.: pédagogie de la morale
ahlâk olgunluğu
Bir kimsenin ya da bir topluluğun ahlak ilkelerine göre doğru ve yanlış davranışlar konusunda usa uygun kararlar verebilmesi için erişmesi gerekli gelişme düzeyi.
İng.: moral maturity Fr.: maturité morale