Erwin Schrödinger

11
EXE RANK

~TiM[e]-oVeR~

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
2 Kas 2008
Mesajlar
11,101
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Web sitesi
www.google.com
~TiM[e]-oVeR~
ERWIN SCHRÖDINGER (1887 - 1961)







Güney Avusturya'da doğdu. 11 yaşına dek eğitimini evinde aldı.1910 da Viyana Üniversitesinde fizik doktorasını verdi. Babasının ona hediye ettiği mikroskop ve hediye ettiği başka aletler, doğaya olan ilgisini kamçıladı. Birinci Dünya Savaşı'nda Avusturya ordusunda askerdi. Sonra değişik üniversitelerde çalıştı. 1925' te Zürih Üniversitesi'ndeyken kendi adıyla anılan kuantum mekaniğinin ünlü dalga denklemini yayınladı. Schrödinger dalga denklemi, Heisenberg ve Pauli başta olmak üzere bir çok fizikçi tarafından aynı zamanda geliştirilen Yeni Kuantum Mekaniğine büyük katkı sağladı.Schrödinger kendi dalga mekaniği ile Heisenberg'in geliştirdiği matris mekaniği arasındaki eşdeğerliği göstererek,kuantum kur*****n evrensel kabulünü hızlandırdı.1927'de Berlin Üniversitesinde kuramsal fizik bölümünün başkanı oldu. Yaşamı, Avrupa' daki çalkantılı dönemi yansıtır. 1933'te Nazizm (Alman faşizmi) iktidara gelince Almanya’yı terk etti ve Oxford' a geldi. Ama 1933 Nobel Fizik Ödülünü Paul Dirac ile paylaştı.1936' da yurduna, yani Avusturya' ya döndü. Ama iki yıl sonra Hitler'in orduları Avusturya' yı işgal etti. Schrödinger ülkesini bir kez daha terk etmek zorunda kaldı. Evinden çıkarken sırtında bir şeyler taşıyordu ve bu yükle Roma' ya vardı.



1936 da yeniden Avusturya'ya döndü; ancak 2 yıl sonra Hitler, Avusturya'yı işgal etti. Sadece çantada taşıyabileceği şeyleri alarak Roma' ya geçti. Oradan da 1955 yılına dek kaldığı Dublin'de İleri Araştırmalar Enstitüsünde kaldı.Orada genel görelilik,kozmoloji ve kuantum kur*****n biyolojiye uygulanması konuları üzerinde çalışarak yaratıcı ve mutlu 17 yıl geçirdi.1956 yılında Avusturya'ya kendi evine ve sevdiği Tirolean Dağları'na döndü ve 1961 yılında orada öldü.



Onun, kuantum kur*****n Kopenhag yorumunu eleştirmek için geliştirdiği bir Schrödinger'in Kedisi adlı düşünce deneyi vardır.
 
Geri
Üst