-INDEX- Biyografiler

702.jpg

Hikmet Uluğbay ( 1939) </B>
Ankara Milletvekili -DSP
ISPARTA - 1939, Neş'et, Şahu - A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi, University of Southern California Master-İngilizce- Ekonomist - Maliye Bakanlığı Tokyo Büyükelçiliği ve NATO Nezdinde Daimi Temsilciliği, Maliye ve Ekonomi Müşaviri, OECD Nezdinde Daimi Temsilci Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Gn.Md., Bilkent Üniv. Öğr. Gör. - XX nci Dönem Ankara Milletvekili-Milli Eğitim, Devlet Eski Bakanı ve Başbakan Eski Yardımcısı, Devlet Eski Bakanı - Evli, 2 Çocuk.
 
82.jpg

Hikmet Sami Türk ( 1935) </B>
OF - 1935, Süleyman, Ayşe Sultane - İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doktora - Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca - Prof.Dr. - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi Senatosu Üyesi - XX nci Dönem Trabzon Milletvekili - Devlet, Milli Savunma Eski Bakanı, Adalet Bakanı- Evli, 2 Çocuk.
 
Hilmi Güler ( 1949) </B>
58. VE 59. HÜKÜMET ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI HİLMİ GÜLER

Mehmet Hilmi Güler, 1949 yılında Ordu'da doğdu.
İlk, ortaokul ve lise öğrenimini Ordu'da tamamlayan Güler, 1972 yılında ODTÜ'den Metalürji Mühendisi olarak mezun oldu. Güler, aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora yaptı. Dr. M. Hilmi Güler, bazı üniversitelerde asistan ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Daha sonra Türk Uçak Sanayii T.A.Ş-TUSAŞ'ta proje mühendisi ve grup başkanı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu-TÜBİTAK'ta uzman müdür, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Güler, aktif olarak bilimsel ve teknik araştırma projeleri yürüttü.
Güler, Ereğli Demir ve Çelik Sanayii T.A.Ş, İGDAŞ gibi resmi kurum ve özel sektör kuruluşlarında yönetim Kurulu Üyesi, Murahhas Aza ve Genel Koordinatör olarak çalıştı.
Güler, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Etibank'ta Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Evli ve iki çocuk babası olan ve İngilizce bilen Dr. Mehmet Hilmi Güler, Araştırma ve Geliştirme, Yatırım, Proje Yönetimi, Şirketlerin Yeniden Yapılanması ile Etkinlik ve Verimlilik konularında danışmanlık yaptı.
Güler, 3 Kasım seçimlerinde Ordu'dan milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.
 
65.jpg

Hüsamettin Özkan ( 1950) </B>
DEVELİ - 1950, Yusuf, Sırma - Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu - İngilizce - İşletmeci, İş Adamı - XIX, XX nci Dönem İstanbul Milletvekili - Devlet Eski Bakanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı - Evli, 2 Çocuk.
 
Hüseyin Çelik ( 1959) </B>
Van Milletvekili-AKP

DYP'li Çelik partisinden istifa etti

Hürriyet 6 Temmuz 2001

DYP Van Milletvekili Hüseyin Çelik, partisinden istifa etti. Çelik'in istifası ile DYP'nin milletvekili sayısı 81'e düşerken, bağımsız milletvekili sayısı 115'e yükseldi. Yenilikçiler'in önde gelen isimleriyle birlikte açıklama yapan Çelik, "Biz buraya konmuş kurallara göre siyaset yapmaya değil, yapacağımız siyasetin kurallarını daha baştan birlikte koymaya geldik" dedi.

Hüseyin Çelik, TBMM Başkanlığı ve DYP TBMM Grubu'na gönderdiği istifa dilekçesinde, ''Gördüğüm lüzum üzerine partimden istifa ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim'' ifadesine yer verdi.

YENİLİKÇİLERLE YENİ PARTİ

Çelik, ''Yenilikçiler''in çalışmalarını yürüttüğü Politika Araştırmaları Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Kayseri Bağımsız Milletvekili Abdullah Gül ve Sivas Bağımsız Milletvekili Abdüllatif Şener'in yanı sıra çok sayıda yenilikçi kanada mensup milletvekili katıldı.

Hüseyin Çelik, siyasete 18 yaşında başladığını ve 23 yıldan bu yana Adalet Parti ve DYP'de çeşitli sorumluluklar üstlenerek, siyaset yaptığını belirtti. Siyaset kurumunun bugün Cumhuriyet döneminin en büyük itibar kaybı ile karşı karşıya olduğunu ileri süren Çelik, şöyle devam etti:

''Siyasetteki bu tıkanıklığın, bu itibar zedelenmesinin önüne geçmek, bir anlamda Türk siyasetinin önünü açmak için bir grup bağımsız milletvekili, partilerinden ayrılmış ve ayrılacak milletvekilleriyle yeni bir parti kurmak üzere bu sabah itibariyle DYP'den istifa etmiş bulunuyorum.

SİYASETİN KURALLARINI BAŞTAN BELİRLEMEK İÇİN

Biz buraya konmuş kurallara göre siyaset yapmaya değil, yapacağımız siyasetin kurallarını daha baştan birlikte koymaya geldik. Ayakları geniş basan, uç bir ideolojiye yaslanmayan, merkezde, demokratik değerler platformunda siyaset yapan bir siyasi parti kurmak ve bu partinin çatısı altında defosu olmayan, dürüst, ilkeli insanlarla birlikte olmak şahsen benim için zevk olacaktır.''

Hüseyin Çelik, gazetecilerin DYP'den istifa etmeyi düşünen başka milletvekillerinin olup olmadığı yönündeki sorularına, bu konuda yorum yapmanın kendisine düşmeyeceğini belirterek, cevap vermedi.

ESKİ PARTİMİ KÖTÜLEMEM

DYP'nin hazırladığı 2. Demokrasi Programı'na katkıda bulunduğunun anımsatılarak, bu program uygulanmasında bir zafiyet gördüğü için mi DYP'den ayrıldığının sorulması üzerine de Çelik, 2. Demokrasi Programı'nın anlatıldığı kitapçığın önsözünü kendisinin yazdığını kaydetti.

Geçmişi karalamak ve geçmişle hesaplaşmaya yönelik bir siyaset yapma niyetlerinin olmadığını ifade eden Çelik, ''Burada birlikte olduğumuz arkadaşlarla birlikte ileriye dönük, ileride Türkiye için neler yapabileceğimizin hesabını yapmak durumundayız. Ben partimden ayrıldığıma göre demek ki memnun olmadığım ve beni rahatsız eden bazı şeyler var. Ama eski partimi kötüleyerek yola devam etmek istemiyorum'' diye konuştu.

Kayseri Bağımsız Milletvekili Abdullah Gül de yeni oluşumun hep birlikte gerçekleştirileceğini belirterek, ''Bütün arkadaşlarımızı, herkesi buna davet ediyoruz. Tüm prensip ve ilkeler hep beraber ortaya konulacaktır. Türkiye de zaten bunu bekliyor'' dedi.
 
Hüseyin Avni Göktürk ( 1901)- (1983) </B>
1901 yılında doğdu.Hukuk Fakültesi mezunudur. Cenevre Hukuk Fakültesi'nde master, Berlin Hukuk Fakültesi'nde doktora yapmış ve 1937 yılında yurda dönmüştür. Ankara Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde öğretim üyeliği yapmış, 1946 yılında Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmıştır. 1954-57 yılları arasında milletvekili olarak parlamentoda bulunmuş, bu süre içinde Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakan Vekilliği yapmıştır. Parlamenterlik yaşamı sona erince, 21.11.1957 tarihinde Milli Emniyet Hizmetleri Reisliği'ne atanmış ve iki yıl kadar bu görevde kalmıştır. 1966-1975 tarihleri arasında Niğde Senatörü olarak yeniden parlamentoya girmiş ve 1983 yılında vefat etmiştir.
 
Hüseyin Avni Paşa ( 1820)- (1876) </B>
1820 yılında Isparta Gelendost'ta doğdu. İstanbul'da medresede okudu. Harbiye'ye girdi. 1848 yılında kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. Bir süre Harbiye mektebinde tabiye hocası olarak görev aldı. Kırım Savaşına katıldı. Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa'nın kurmay başkanı, daha sonra da Mektebi Harbiyeyi Şahane Nazırı oldu. Hassa müşiri ve serasker kaymakamlığına getirildi. Girit kumandanı iken (1867), adanın valiliğine tayin edildi. 1868'de önceden vekalet ettiği seraskerlik mak(En büyük netbilgini.net bebeğim)(En büyük netbilgini.net bebeğim)(En büyük netbilgini.net bebeğim)(En büyük netbilgini.net bebeğim)(En büyük netbilgini.net bebeğim) getirildi. Mahmud Nedim Paşa sadrazam iken, seraskerlikten alındı. Isparta'da on bir ay sürgünde kaldı (1871). Affedilerek Aydın Valiliğine getirildi. Daha sonra Bahriye Nazırı oldu. 1873'te ikinci defa seraskerliğe tayin edildi. 1874'te sadrazamlığa getirildi. On dört ay sonra azledilerek önce İzmir, sonra da Bursa valiliklerine gönderildi. Dördüncü defa seraskerlik verildiği zaman yenilik taraftarlarıyla birleşti. Sadrazam Mütercim Rüştü, Midhat ve Süleyman Paşa'nın sarayında toplanan vekiller heyeti, Sultan Abdülaziz'i indirerek yerine Sultan Beşinci Murad'ı geçirdi.

Taht değişikliğinden sonra meşrutiyet isteyenlerle fikir ayrılığına düştü. Özellikle Midhat Paşa ile anlaşamadı. Sultan Beşinci Murad'ın saltanatı zamanında seraskerlikte kaldı. Midhat Paşa'nın sarayında yapılan Vekiller Heyeti toplantısına, Sultan Abdülaziz taraftarı Çerkez Hasan bir baskın düzenledi. Çerkez Hasan, toplantı odasında Hüseyin Avni Paşa'yı öldürdü (1876).
 
Hüseyin Cahit Aral ( 1927) </B>
Hüseyin Cahit Aral 1927 yılında Elazığ'da doğdu.Öğretim üyeliği, fabrika kuruculuğu yaptı.Elektrik mühendisidir.ANAP Elazığ Milletvekilliği ve Sanayi-Ticaret Bakanlığı yapmıştır.Babası ilköğretim müfettişi Hakkı Aral, annesi ilkokul öğretmeni Fatma Aral'dır.Adı, yazar Hüseyin Cahit Yalçın'a izafeten verilmiştir.Hüseyin Cahit Aral'ın oğlu Yalçın'ın adı da, Hüseyin Cahit Yalçın'ın soyadından dolayı verilmiştir.Yalçın Aral, İngiltere'de okutulmuştur.

Kaynak:

1)Türkiye’yi Kimler Yönetti ? M.Orhan Bayrak Milliyet Y. İstanbul 1984 sf.66

2)Kardeşi Av.Sevim Özsoy’un 24.4.1989 tarihli mektubu
 
Hüseyin Hilmi Paşa ( 1855)- (1922) </B>
(1855 - 1922) Osmanlı devlet adamı. 1855 yılında Midilli'de doğdu. Orada Rüşdiye'yi bitirdi ve bir süre medrese eğitimi gördü. Bu arada hocalardan fıkıh ve Fransızca dersleri aldı. 1874'ten sonra Tahrirat Kalemi'ne girdi.1897'de kısa bir süre Adana valiliği, daha sonra 1902'ye değin Yemen Valiliği görevlerinde bulundu. Aynı yıl Selânik, Kosova ve Manastır vilayetleri genel müfettişliğine atandı. II. Meşrutiyet'in ilanından (1908) sonra, Rumeli'deki çalışmalarından hoşnut olan İttihat ve Terakki yönetiminin isteğiyle, 30 Kasım 1908'de kurulan Kâmil Paşa hükümetinde dahiliye nazırlığına getirildi. 22 Nisan 1909'da Tevfik Paşa'nın istifasından sonra yeniden sadrazamlığa getirildi. Kısa bir süre Gazi Ahmed Muhtar Paşa hükümetinde adliye nazırlığı yaptıktan sonra, 15 Ekim 1912'de Viyana sefirliğine atandı. Bu görevi I. Dünya Savaşı sonuna değin sürdürdü, savaştan sonra da Viyana'dan ayrılmadı ve 1922 yılında orada öldü. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Beşiktaş'ta Yahya Efendi Dergahı'nda toprağa verildi.
 
Hüseyin Kazım Kadri ( 1870)- (1934) </B>
Hüseyin Kâzım Kadri Siyâset adamı, yazar. 1870 yılında İstanbul’da doğdu. Soğukçeşme Askerî Rüştiyesinde ilköğrenimini, Mülkiye Mektebini, İzmir İngiliz Ticâret Mektebini bitirdi. Kendi kendini yetiştirdi. Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Lâtince ile Grekçe yâni Rumca'yı öğrendi. Zirâat tahsili için Almanya’ya gitti. Dönüşünde, Aydın vilâyeti Muhâsebe Kaleminde, İstanbul Mâliye Nezâreti Mektûbî Kaleminde ve Hâriciye Nezâretinde memurluklarda bulundu. Dârüşşafaka Lisesinde astronomi öğretmenliği yaptı. Bir sene Manisa’daki çiftliklerine çekilerek çiftçilikle uğraştı. 1908'de Meşrûtiyet'ten sonra Tevfik Fikret ve Hüseyin Câhid ile Tanin Gazetesi’ni çıkardı. Samsun, Selânik mutasarrıflıklarında, Halep vâliliğinde, İstanbul Şehreminliğinde, vâli vekilliğinde, Selânik vâliliğinde çalıştı. 1912’de Meclis-i Mebusân’a Manisa mebûsu olarak girdi. İttihatçılar tarafından tekrar Selânik vâliliğine gönderildi (1912). Rumeli Balkan Harbi ile kaybedilince, İttihatçılarla arası açıldı ve Beyrut’a gitti (1914). Büyük Türk Lügati’ni hazırlamaya başladı. Sûriye’nin Osmanlı İmparatorluğundan ayrılması üzerine, yerliler tarafından Beyrut vâliliği teklif edildi. Fakat kabul etmedi. İstanbul’a gelerek yeniden siyâsî mücâdeleye başladı. Mütârekede Meclis-i Mebûsan’a Aydın mebûsu olarak girdi ve ikinci başkan oldu.

İşgâl kuvvetlerince meclisin dağıtılması üzerine, aynı sene, Tevfik Paşa kabinesinde Ticâret, Zirâat ve Evkaf nâzırlıklarında bulundu. Ankara hükümeti ile olan anlaşmazlığı çözmek için Müşir Ahmet İzzet Paşa başkanlığındaki heyette bulundu. Bilecik mülâkâtında uzlaşmanın imkânsız olduğunu görerek istifâ etti.

Ticâretle uğraşmaya başladı. Son yıllarını Beylerbeyi’ndeki yalısında geçirdi. Hava değişimi için gittiği Tarsus’ta öldü. Nâşı İstanbul’a getirilerek Küplüce Mezarlığına gömüldü (1934).

Ölümünden iki yıl önce değerli kütüphânesini Üsküdar’da bulunan Selim Ağa Kütüphânesine bağışladı. Dînî eserlerinde Şeyh Muhsin-i Fânî takma adını kullandı. Altmışa yakın eseri vardır.

ESERLERİ

Hak ve Hakikat, Felâha Doğru, İstikbâle Doğru, İslâm’ın Avrupa’ya Son Sözü, Yirminci Asırda İslâmiyet, Arnavutlar Ne Yaptı? Çar Nikola’ya Açık Mektup, 10 Temmuz İnkılâbı ve Netâyici, Nüzûl, Beyân, Târih Hâtıraları, Büyük Türk Lügati, İnsan Hakları Beyannâmesinin İslâm Hukûkuna Göre Îzâhı.
 
Hüsnü Doğan ( 1944) </B>
1944 yılında Malatya'da doğdu. Liseyi bu kentte bitirdi. 1969'da ODTÜ Inşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1973 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatı'nda araştırmacı olarak çalıştı. 1979'dan itibaren de Turgut Özal'la birlikte yürüdü. 1980'de Yabancı Sermaye Kurulu Başkanı oldu. Bu görevini 1983 yılında ANAP kurucusu olana kadar sürdürdü. ANAP'ın programını yazdı. Partinin Özal'dan sonra iki numaralı kurucusu oldu. Birinci Özal Hükümetinde parlamento dışından Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığına getirildi. Bu görevi aralıksız 5. 5 yıl sürdürdü. 1986 ara seçimlerinde Istanbul'dan milletvekili seçildi. Akbulut Hükümetinde Devlet Bakanı, Körfez Krizi sırasında da Savunma Bakanı oldu. Semra Özal'ın Istanbul il Başkanlığına getirilmesine karşı çıktığı için bakanlıktan azledildi. Mesut Yılmaz'ın ANAP içinde "kesin egemenliği"nden sonra partiden istifa etti. 7 Ekim 1993'te Yusuf Bozkurt Özal ile birlikte Yeni Parti'yi kurdu. Bu partinin genel başkan yardımcısı oldu. Evli ve bir çocuk babası olan Doğan ingilizce biliyor.
 
89.jpg

Hüsnü Yusuf Gökalp ( 1946) </B>
GÜRÜN - 1946, Aziz Zühtü, İmmihan - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, The Ohio State Üniversitesi Master, Aynı Üniversitede Doktora - İngilizce - Profesör Dr., Öğretim Üyesi - Atatürk Üniversitesi Ziraat, Eğitim Fakülteleri Yönetim ve Fakülte Kurulları Üyesi, Senato Üyesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı, Yönetim Kurulu ve Senato Üyesi, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı- Tarım ve Köyişleri Bakanı - Evli, 3 Çocuk
 
914.jpg

Işılay Saygın ( 1946) </B>
İzmir Milletvekili-ANAP

ANKARA - 1946, Osman, Fatma - Ege Üniversitesi Mimarlık Fakültesi - İngilizce - Mimar - Buca İmar Müdürü, Buca Belediye Başkanı, Özel Şirkette İmar Planlama Danışmanı - XVII, XVIII, XIX, XX nci Dönem İzmir Milletvekili - TBMM Başkanlık Divanı Eski Katip Üyesi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Eski Başkanı - Devlet, Çevre, Turizm Eski Bakanı - Bekar.
 
919.jpg

Işın Çelebi ( 1950) </B>
İzmir Milletvekili-ANAP
KARAMAN - 1950, Mustafa, Kamuran - ODTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji Bölümü, İTÜ Metalurji Mühendisliği Master, Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümü Master, Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Doktora - İngilizce - Metalurji Yüksek Mühendisi, Ekonomi Dr. - DPT İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı, Grup Başkanı, METAŞ Genel Müdürü - XVIII, XIX, XX nci Dönem İzmir Milletvekili - Devlet Eski Bakanı - Evli, 3 Çocuk.
 
66.jpg

İbrahim Nami Çağan ( 1947) </B>
AMASYA - 1947, Ahmet, Mualla - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doktora - İngilizce, Almanca - Mali Hukuk Prof.Dr., Öğretim Üyesi - BYYO, ODTÜ, Kara Harp Okulu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı - XIX, XX nci Dönem İstanbul Milletvekili- Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye Eski Bakanı, Orman Bakanı - Evli, 2 Çocuk.
 
734.jpg

İbrahim Yaşar Dedelek ( 1951) </B>
Eskişehir Milletvekili-ANAP
ESKİŞEHİR - 1951, Abdülhamit, Lütfiye - İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksekokulu - İngilizce - Mimar - Eskişehir Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcısı, Anadolu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi, Serbest Mimar - XIX, XX nci Dönem Eskişehir Milletvekili - Devlet Eski Bakanı - Evli, 2 Çocuk.

__________________
 
İhsan Sabri Çağlayangil ( 1908) </B>
TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURİYET SENATOSU BAŞKANI
GÖREV SÜRESİ: 6.11.1979 - 12.9.1980
Sırrı Atalay'dan sonra Senato Başkanlığına seçilen İhsan Sabri Çağlayangil 1908 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1932 yılında bitirdikten sonra yöneticilik mesleğini seçti. İlkönce Emniyet Teşkilatında çalıştı. 1948'de Yozgat, 1950'de Antalya,1953'te Çanakkale,1954'te Sivas ve 1954'te Bursa valiliklerine atandı. Bursa'da 1960'a kadar valilik yaptı ve 1961 yılında aynı kentin senatörü seçildi. Çalışma ( 1965) ve Dışişleri ( 1965-1969; 1970-1971;1975-1978) bakanlıklarında bulundu.1980 yılında cumhurbaşkanı seçimlerinin uzaması üzerine uzun süre cumhurbaşkanı vekilliği yaptı. Görevi 12 Eylül 1980'de sona erdiği sırada senato başkanı olarak cumhurbaşkanlığı vekilliğini de yürütüyordu. İhsan Sabri Çağlayangil'in polislik mesleği ve teşkilatı üzerinde eserleri vardır.
 
877.jpg

İlhan Aküzüm ( 1947) </B>
Kars Milletvekili-ANAP

KARS - 1947, Latif, Pırlanta - Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Dış Ticaret ve Turizm BöIümü - İngilizce - Türk Standartlar Enstitüsü Marka Müdürü, Serbest Ticaret, Danışman - XVII, XVIII inci Dönem Kars, XX nci Dönem Ankara Milletvekili - Turizm, Devlet Eski Bakanı - Evli,1 Çocuk.
 
İlter Türkmen </B>
HAKKINDA YAZILANLAR
Monşerliğini sanat haline getiren yazar
DR. CÜNEYT ÜLSEVER
Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi

1927'li Türkmen'in kahkahaları, dinamik ses tonu, keskin hafızası, ihtiyarlamayı reddeden insanları hatırlatır. Onlar her yaşta o kadar gençtir ki, çevreleri de yaşlandıklarını kabul etmez.


Bir insanı yazmak çok zor. Ne ona haksızlık yapacaksınız, ne de yazınız yağlama-yıkama kokacak. Onun, belki de görüşlerine katılmadan, kendi görüşlerini ne kadar iç-tutarlılıkla savunduğunu irdeleyecek; başarılarını teslim edecek, eksilerini vurgulayacaksınız. Ne eksik, ne de fazla tartacaksınız!

Bize, birbirimizi yazma görevi verenler, bizleri zor bir sınava sokuyorlar. Bu sınavda çakmak da var.

Bir insanı yazmak gerçekten çok zor!

Ben İlter Türkmen'in diplomasiden gelen engin hoşgörüsüne sığınarak onu anlatmaya soyunuyorum.

*

1927 doğumlu Türkmen ile telefonda konuşurken ahizeden ulaşan kahkahalar, dinamik ses tonu, keskin hafıza, bana ihtiyarlamayı reddeden insanları hatırlattı. Onlar her yaşta o kadar gençtirler ki, çevreleri de onların bir türlü yaşlarının ilerlediğini kabul etmez. Galiba İlter Türkmen böyle biri!

‘‘Düşmansız yaşamayı öğrenmeliyiz. Türkiye'nin önemini hep jeopolitik çatışma içinde değerlendirdik. Bunu aşmamız lazım’’ diyerek gelenek dışı demeçler veren İlter Türkmen, herhalde dışişleri kariyerinde bir insanın özenebileceği tüm görevleri ifa etmiş.

23 yaşında girdiği kariyerde Atina (1968-1972), Moskova (1972-1975), Paris (1988-1991) Büyükelçiliği, iki kez Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği (1975-1978 ve 1985-1988) yapmış; iki kez de doğrudan BM tarafından Genel Sekreter Yardımcılığı'na seçilmiş (1978-1979 ve 1991-1996). BM'ye bağlı olarak Filistin Mültecilerine Yardım Kuruluşu'nun başkanlığını yürütmüş.

1978 yılında Bülent Ecevit tarafından BM Daimi Temsilciliği görevinden alınmasına rağmen, 1980'de Dışişleri Bakanlığı'na önce müsteşar olarak geri dönmüş, sonra da belki Ecevit'e inat, 12 Eylül döneminde Dışişleri Bakanlığı (1980-1983) yapmış.

*

O dönemde, her gün 25-30 kişinin öldürüldüğü bir ülkede, dünyaya müdahalenin ‘‘bu ölümlerin önüne geçmek için yapıldığını’’ anlatmaya çalışan İlter Türkmen, Neşe Düzel'in ‘‘Bugün de aynı kargaşa yaşansa askeri darbenin bir çözüm olacağını düşünür müsünüz?’’ sorusuna (1999), ‘‘Hayır. Felaket olur. Hiçbir meseleyi çözmez, kutuplaşmayı artırır. Ayrıca bugün böyle bir şey olsa, belki demokrasiye dönüş de daha zor olur’’ diye cevap veriyor.

*

‘‘Devlet hiçbir zaman hiçbir yerde başarılı olmadı’’ diye konuşmaktan çekinmeyen bu emekli bürokrat-siyasetçi, ‘‘Eğer Türkiye'nin bütün iç politik, sosyal ve ekonomik hayatına tesir edecek bir değişim olacaksa, bu ancak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma yolunda adım atması ile olur’’ diye düşünüyor.

AB yolunda insan hakları karnemizi önemli bir engel olarak gören bu diplomat bazı iddiaların aksine, ‘‘Demokratikleşme bölücülüğü ve köktendinciliği kolaylaştırmaz. Hem ister kolaylaştırsın, ister zorlaştırsın, biz demokratikleşmek mecburiyetindeyiz. Çünkü Türkiye'nin başka çaresi yok... Bizim bu haklara sahip olmamamız, kendi kendimizi küçümsediğimizi, insan yerine koymadığımızı göstermiyor mu?’’ diye soruyor.

*

Bir türlü ihtiyarlamayan-her daim delikanlı İlter Türkmen halen Hürriyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı dışında TESEV Yönetim Kurulu, Türk-Yunan Formu ve Türk-Ermeni Barışma Komitesi üyeliği yapıyor. Galiba nerede karışık bir meselenin çözüm arayışı varsa, onu orada görmek mümkün!
 
İmren Aykut </B>
* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanlarından İmren Aykut'un annesi Rahime Aykut ile babası Şevket Aykut, Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Horzum yaylasında yaşamaktadır.
 
Geri
Üst