2
EXE RANK
FİREMAN ;
Fexe Kullanıcısı
Puanları
0
Çözümler
0
- Katılım
- 5 Ocak 2010
- Mesajlar
- 2,559
- Tepkime puanı
- 1
- Puanları
- 0
- Yaş
- 35
(Kakaobaum / Cacaoyer / Cacao tree / Hindbademi / Theobroma cacao) Vatani tropik Amerika ve Bati Afrika olan
kavliflor bir bitki
(Çiçeklerin yasli dal ve gövdelerden çikmasi olayina kavliflor denir
) Kakao
theobroma denilen bir bitki türünün kurutulmus tohumlaridir
Kahve gibi içilmede kullanilir
10-15 m boyunda bir agaçtir
Çiçek ve meyveler ana gövde üzerinde bulunur
Bitkinin ancak 5-6 yasindan sonra meyvelerinden istifâde edilir
Meyveler kavun seklinde
küçük bir hiyar büyüklügünde ucu sivri
tâzeyken limon sarisi-kirmizi renkte
kuruduktan sonra daha koyu olan ve açilmayan bir kapsüldür
Meyveleri çok tohumludur
Beyaz veya açik mor renkteki ve bâdem seklindeki tohumlari kakao tânelerini teskil eder
Meyveler içerisinden çikarilan kakao tohumlari ya hemen veya bir süre fermantasyona terk edildikten sonra kurutulur
Fermantasyon sonucu aci lezzet kaybolur ve aromatik bir koku meydana gelir
50 meyveden takriben bir kg
tohum elde edilir
Tâneler kavrulur
kizilimsi kahverengi un hâline getirilir ve yagi çikarilir
Yag çiktiktan sonra katilasan kakao
yeniden ögütülerek çok ince toz hâline getirilir ki
bu toz
kakao tozunu teskil eder
Kullanildigi yerler: Kakaonun bilesiminde teobromin
kafein
kakao sâbit yagi vardir
Bol kalorili bir besindir
Ayrica %40 karbonhidrat
% 18 protein vardir
Kafeinden dolayi kahvede oldugu gibi yatistirici ve uyarici etkisi vardir
Az miktari kalbi kuvvetlendirir
sindirimi kolaylastirir
idrar söktürür
Fazla miktari zararlidir
Kakao kahve gibi ayrica süt ilâvesi ile de içilebilir
Kakao yagi çikarilmadan
çikolata îmâlinde kullanilir
Kakao yagi seker yapiminda oldugu gibi
pomatlarda da kullanilir

























Kullanildigi yerler: Kakaonun bilesiminde teobromin















