Müzik, Bu Çocuklara "Umut Işığı" Oldu

1
EXE RANK

ENOJADO;;

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
5 Tem 2011
Mesajlar
1,736
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
ENOJADO;;
Veli Gürgah - Mersin Polifonik (çok sesli) Korolar Derneğince 2000 yılında kurulan "Umut Işığı Korosu", kentin özellikle uzak noktalarındaki mahallelerde yaşayan çocukları müzikle buluşturmaya devam ediyor.

Mersin'de 1994 yılında Devlet sanatçısı Prof. Nevit Kodallı tarafından kurulan Mersin Polifonik Korolar Derneği bünyesindeki Umut Işığı Korosu sayesinde, 12 yılda yaklaşık 500 yetenekli çocuk müzikle tanışma imkanı buldu.

Mersin Polifonik Korolar Derneği Başkanı Selma Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Umut Işığı Korosu'nun, çeşitli yörelerden gelerek kentin bireyi olmuş, maddi imkanları ve sosyal olanakları sınırlı, ancak yetenekli her yaştaki çocuk ve gençle aynı çatı altında müzik üretmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Günümüzde her bireyin kültür ve sanat etkinliklerinden eşit oranda yararlanması gerektiğine işaret eden Yağcı, şöyle konuştu:

"Umut Işığı Korosu bir sosyal gelişim projesidir. Bunun semeresini kısa sürede gördük. Çocuklar önce çok mutlu oldular. Sosyal hayatın içine daha çok girerken, derslerindeki başarı oranı gittikçe yukarılara doğru çıktı. Kent merkezlerinde yoğunlaşmış kültür, sanat ve spor etkinliklerinden, şehirlerin uç noktalarında, hatta kırsal kesimlerde yaşayanların da yararlandırılması amacıyla kurduğumuz koromuz 12 yaşına bastı."

-12 Yılda 500 çocuk müzikle tanıştı-

Yağcı, Umut Işığı Korosu sayesinde 12 yılda 9-13 yaş arası 500 civarında çocuğun müzikle tanıştığını söyledi.

Her yıl en az 35 çocuğu koroya dahil ederek eğitim verdiklerini ifade eden Yağcı, "Bu yıl Kalkınma Bakanlığı'nın sunduğu Sosyal Destek Programı kapsamında Mersin Valiliğinin de desteğiyle daha da gelişti. Koroya aldığımız çocukların yaş aralığı 9-17'ye, çocuk sayısı ise 100'e çıktı. Koro şefi Engin Aktuğ nezaretinde çalışmalarını sürdüren çocuklarımız çeşitli konserlerde de sahne alıyor" dedi.

Koronun aynı zamanda çok sesli koro müziğinin çağdaş ve evrensel disiplini ile koristlerinin kişisel ve yaşam kalitelerine olumlu katkılarda bulunduğunu belirten Yağcı, şöyle devam etti:

"Koro elemanlarının büyük bir bölümünü, uzak mahallerdeki göçle gelen ailelerin çocukları oluşturuyor. Bunlar, şehrin uç noktalarındaki okullardan seçilmiş çocuklar. Büyük bir kısmının sosyal güvencesi yok. Bir kısmınınki de minimum düzeyde. Dolayısıyla bu çocuklar da diğer çocukların aldıkları desteği almalılar. Çünkü sosyal yaşamlarını kendileri seçmiyorlar."

Korolarında eğitim alan çocukların okullarında başarılı öğrenciler olduğunu, hatta bazılarının daha sonra Üniversite eğitimine devam ettiğini anlatan Yağcı,

"Bu çocukların ilerleyişi diğer çocukların son derece üzerinde. Müzikle tanışarak kendilerine olan güvenleri artan çocuklar, hayatlarına yeni bir yön veriyorlar. Müzik, çocukların gelecekle ilgili umutlarına ve hedeflerine yön veriyor" diye konuştu.

-"BM Türkiye Mukim Koordinatörü destek sözü verdi-"

Yağcı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) BM Küresel İlkeler Sözleşmesi imza töreninde mini bir konser verdiklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

(UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam, konser sonrası söz alarak

'çocuklardan çok etkinlediğini ve büyülendiğini, bana da istedikleri zaman destek verebileceklerini' söyledi. Bu da bizi cesaretlendirdi. Çocuklarımızın yolu Türkiye'de zaten açıktı. Demek ki bundan sonra dünyaya da açılma şansı doğabilecek. Bizim meşhur olmak gibi bir kaygımız yok. Ama bu projeyi mümkün olduğu kadar çok sayıda çocuğa ulaştırabilelim ve onları öz güvenli, mutlu, aydınlık, Atatürk gençleri olarak yetiştirelim. Asıl amacımız bu. Çünkü her çocuk eşittir. Hepsine dokunulmalıdır, hepsinin farkına varılmalıdır, hepsi sevildiğini hissetmelidir ve varlıklı çocukların elde ettiği tüm imkanlar onlara da mutlaka verilmelidir."
 
Geri
Üst