Uzun yaşamanın 10 Altun Kuralı

0
EXE RANK

~`έиdĹέss.#

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
1 Mar 2010
Mesajlar
302
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
~`έиdĹέss.#
1- ASLA DOYDUKTAN SONRA DAHA FAZLA YEMEZLER
Bu neden iyidir?
- Tabaklarındaki her şeyi yemeden önce kendilerini durduruyorlar.
-Tabaklarını makine gibi hızla kazımıyorlar.
-Asla kendilerini zorlamıyorlar.
-Hafif olarak masadan kalkıyorlar. Uyumaktan çok hareket etmek isteğiyle, ve kemerlerini gevşetme gereği duymadan.

2- AZ KALORİLİ ZENGİN GIDALAR
Kalori yoğunluğunu azaltmak, Okinawa rejiminin temel ilkelerinden olan biri. Bu ilke sadece çok sağlıklı değil aynı zamanda çok da yararlıdır. Kesin olarak kalori yoğunluğu düşük gıdalara yönelmek, bu çok iyidir, aç kalmadan ve bir gram almadan yemek yemenin teminatıdır.



3- ÇOK AZ ALKOL
Okinawa’da içki ortamında yuvarlanmanın kötü olduğunu düşünülür. Sigara gibi alkol tüketimi de çok azdır.
Neden iyidir?
Kaliteli olması koşuluyla, kalp hastalıkları, bazı kanserler ve beyin felçlerinden korunmada şarap bir antioksidan kaynağıdır. ‘Proantosiyanidin’ olarak adlandırılan koruyucular, üzümde ve kabuğunda bolca bulunur.


4- HER GÜN 7 PORSİYON MEYVE VE SEBZE
Okinawalılar, meyve, sebze, tahıl ve bitkisel ürünlerden oluşan, mükemmel beslenme şekline sahip.
Sebzeler, neden iyidir?
- Kalori kaygısı olmaksızın çok fazla tüketilebilirler.
-Sebzeler yüksek olarak vitaminler, mineraller, anti-oksidanlar ve lifler taşır. Bu 4 element sağlık için çok önemlidir.
-Bedenin iç dengesini sağlar. Meyvelerle birlikte bunu yapan tek gıdadır.
-İyi bir su tüketme yöntemidir.
-Görünüş olarak tatmin sağlar. Tabakta ve midede çok yer kaplar, psikolojik ve mekanik olarak doldururlar. Fakat, kalori olarak minik bir payları vardır.

Meyveler, neden iyidir?
-Bütün taze sebzeler gibi meyveler de vitaminler, mineraller, lifler ve diğer yararlı maddeleri içerir. Örneğin lifler, midede jel kıvamına gelir ve açlığı kesmede önemli etkisi vardır.
-Hemen hemen her gün kabuklu olarak yenmelidir. Bu ısıya duyarlı vitamin kaynağı ve enzimleri korur.
-Herkes onları sever, çocuklar bile.
-Günlük dengeli beslenmeyi tek başlarına sağlayabilir.
-Osteoporoz gibi yaşa bağlı ağrılardan korunmada aktif olarak yer alır.


5- HER GÜN 7 PORSİYON TAM TAHIL VE KURU SEBZE
Buğday, bütün pirinçler, yulaf, çavdar, arpa! Tahılların iki şekli vardır: Tam ve öğütülmüş. Bunlardan, özellikle tam olanları tercih etmek gerekir.

Tam tahıl, neden iyidir?
- Şeker oranını düşürür. Bol mineral, vitamin, lif ve protein taşır.
-Daha az hayvansal gıda yemeyi sağlarlar.

Kuru sebze, neden iyidir?
-Mercimek, fasulye, nohut ve bezelye, en iyi protein kaynağıdır. Az kalori taşır, üretimi kolaydır ve her yerde bulunurlar.
-Çok az yağ taşır. Karnı çabuk doyurur, uzun süre boyunca açlığı keser.
-Çok fazla magnezyum, anti-stres madde taşır ve kalp için çok iyidir.





6- ÇOK FAZLA BAHARAT, OT VE SU YOSUNU
Aromatik baharatlar ve otlar, Okinawa mutfağında sıkıcı ve yavan tatları güzelleştirir. Su yosunlarına gelince bizim mutfağımızda hâlâ nadir görülen gıdalardır, denizin bu verimli sebzeleri Japonların masalarında günlük yenen bir besin olarak dikkati çeker, özellikle de Okinawa’da.

Otlar, neden iyidir?
-Besleyici ve çok lezzetlidir.
-Vitamin ve mineral kaynağı açısından şampiyondur. Bazıları sebzelerde çok bulunan C vitaminini fazlaca barındırırlar. Demir ve güçlü anti-oksidan içerir.
-Pişirdikten hemen sonra, neredeyse



7- HAFTADA 3 KEZ BALIK
Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında öncelikli olmalıdır. Mesela Okinawa’lılar gibi haftada 3 kez yiyebilirsiniz.

Balık, neden iyidir?
- En iyi olanlar yağlı balıklardır. Hepsi B vitamini içerir, özellikle B3 ve B12. Bu vitaminlerin kalbin iyi çalışmasında önemli yeri vardır, diğer yönden enerji ve beyin sağlığından etkilidir.
-Türlerine göre mineral zenginidir. Özellikle demir, magnezyum ve iyot açısından. Toplumun büyük bir kısmında eksik olarak bulunan bu üç mineral çok önemli. Sağlık tablosunun başında özellikle kardiyolojik rahatsızlıklardan korunmada etkilidirler.
-Çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır, özellikle sardalya gibi kılçıklarıyla tüketilenler.
-Lahanayla birlikte aynı tabakta ‘gerçek bir kalsiyum randevusu’ sunar.



8- ÇOK AZ TUZ VE ŞEKER
Okinawa’da çok az ‘tatlı’ tüketiliyor, bizden üç kat daha az! Endüstriyel ürünlerin şeker miktarına da müdahale ediliyor. Aynı şey tuz için de geçerli. Özellikle dereotu, maydanoz ve baharatlar kullanıma alışkanlıkları sayesinde bu sonuç ortaya çıkıyor.
Neden iyidir?
Şeker ve tuz tüketimini maksimum seviyede azaltmak, gıdaları sağlığa yararlı hale getirmek için zorunlu! Her ikisi de fazla kilolarda, kardiyolojik rahatsızlıklarda, çeşitli metobolik hastalıklarda (diyabet, metobolik sendrom gibi) etkili. İdeal olan, tamamen doğal tuz ve şeker miktarını yeter seviyede ayarlamak ve ihtiyacımıza göre besinlerde kullanmak.





9- DAHA AZ ET VE SÜT ÜRÜNLERİ
Bu gıdalar toplam beslenmenin dörtte birini kaplar. Okinawa’da Batılı ülkelerden 18 kat daha az et ve 3 kat daha az süt tüketir. Makul miktarda et, tavsiye edilebilir bir gıdadır. Temel proteinleri içerir, bu vücut için gerekli olan aminoasit taşıyıcısı demektir. Kısaca, et yiyerek vücut protein ve aminoasitleri üreterek ilgili yerlere yeniden dağıtır.

Etin sorunları
-Kolesterolü aşırı arttıran ‘kötü yağlar’ kalp ve damar hastalıklarına ve bazı kanserlere zemin hazırlar.
-Aşırı ‘ürik asit’ sorununa yol açar. Fazla tüketilirse, gut krizlerine ve çeşitli ağrılara neden olur.
-Bazen ‘demir’ oranını aşırı derece yükseltir. Demir, aşırı oksitli bir mineraldir, ve yaşlanmayı 5. viteste hızlandırır.
-Proteinler, bitkisel dünyanın kaynağıdır. Et, tahıllar, kuru sebzeler, yağlı meyveler ve tohumlarda bulunur. Örneğin bir tahıl+bir kuru sebze (örneğin pirinç+mercimek) birleşmesinden elde edilen protein eksiksiz ve kusursuzdur. Bitkisel proteinler, inkâr edilemez bir şekilde sağlık açısından yararlıdır. Oranını iyi ayarlamak ve mümkün olduğu kadar düzenli olarak tüketmek gerekir.


10- ÇOK SU VE ÇAY
Okinawa’lılar çok sulu yer, bardak bardak su içer. Çok fazla yasemin çayı ya da yeşil çay ve en son olarak aşırı derecede bitki tüketir, yine su nitelikli!

Neden iyidir?
Çünkü su, zorunlu tek içecektir. Susuz vücut, fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Su, bedensel ısıyla stabilize olur, eklemleri yağlar, organizmayı temizler, siluete biçim verir, deriyi suyla birleştirir, açlığı keser değerli mineraller taşır.


BATILILARIN 10 BÜYÜK YANLIŞI
- Acıkmadan atıştırmak, acıktığında yemek yememek
- Çok kalorili ama vitamin ve mineral açısından fakir gıdalar yemek
- Günlük yetersiz meyve ve sebze tüketmek (Bazen sıfır)
- Günlük olarak yetersiz tahıl tüketmek (Bazen sıfır)
- Aşırı tuz ve uygunsuz bir beslenme
- Yetersiz balık (Bazen sıfır)
- Aşırı et ve süt ürünleri
- Aşırı alkol
- Aşırı şeker ve şekerli gıdalar
- Yetersiz su





HER GÜN 2 TABAK SOYA
Okinawa’lılar çok fazla soya tüketir. Kültürlerinin bir mirası olan bu geleneksel gıda, onlara çok büyük yararlar sunar:
- Vücut ölçülerini korumayı veya onlara tekrar kavuşmayı sağlar.
-Kalp hastalıklarından korur, kolesterol ve trigliserit oranının düşürülmesinde etkilidir.
-Göğüs, rahim, prostat, bağırsak ve akciğer kanserinden kaynaklanan tümörlerin gelişmesini durduran özelliklere sahiptir.
-Diyabetten korur ve kandaki şeker oranını dengeler.
-Kemikleri güçlendirir. Böbrek, böbrek taşı ve öd, safra hastalıklarını riskini azaltır. Menopoz belirtilerini yatıştırır.
 
Geri
Üst