Fen Bilgisi Terimleri & Anlamları

AKYUVAR(BİY): (Lökosit) Çekirdeği olan renksiz kan hücreleridir.Aktif olarak hareket edebilirler, Vücudu hastalıklardan korurlar.
 
ALAŞIMLAR(KİM): Metal-metal karışımlarına denir.Alaşımlar kendisini meydana getiren metallerden daha sert ve daha dayanıklıdır.
 
ALBİNO(BİY) :Vücutlarına renk veren hücreleri yetersiz fertlerdir. Böyle kişilerin saçları beyaza yakın sarı, kirpik ve kaşları beyaza yakın sarı, derileri ise çok açık pembe hatta beyazdır.Güneşte kalsalar ile normal insanlar gibi derileri yanıp koyulaşmaz.
 
ALFA IŞINLARI(FİZ) : Bkz. radyoaktiflik.
 
ALKALİ METALLER(KİM) :Periyodik cetvelde ı A grubunda bulunan elementlerdir.Bunlar; Lityum, Sodyum, Potasyum, Rubidyum, Sezyum ve Fransiyumdur.
 
ALKOLLER(KİM) : Yapılarında Karbon, hidrojen ve Oksijen bulunan organik bileşiklerdir.Mayalanmış şekerli sıvıları damıtarak elde edilen sıvıların genel adıdır.
 
ALTERNATİF AKIM(FİZ) :Yönü ve şiddeti saniyede birçok defa değişen Akımdır.İçinden alternatif akım geçen bir iletkende elektronlar, titreşim hareketi yaparlar.
 
ALTIN(KİM): Sembolü Au olan metaldir.İletkenliği oldukça iyidir.
 
ALTI PARMAKLILIK(BİY) :İnsanların el veya ayak parmaklarında doğuştan olarak fazla meydana gelen parmak yapısındaki anormal durumdur.Kalıtsaldır.Ameliyatla düzeltilir.
 
ALÜMİNYUM(KİM) :Sembolü Al olup yer kabuğunun %7’sini kaplar.Beyaz, parlak ve hafif bir metal olup Periyodik cetvelin 3. periyot III A grubunda yer alır.
 
ALVEOL(BİY):Akciğerlerde bulunan hava keseciklerine denir.Tek katlı ince bir epitel tabakadan oluşmuştur.Gaz alış verişini sağlar.
 
ALYUVAR(BİY) : (Eritrosit) Kanda bulunan kırmızı renkli hücrelerdir.Çekirdeksizdir.Sindirilmiş besin ve oksijen taşıma görevi yapan hemoglobin bulundurur.Hemoglobin kırmızı renk taşır.Kanda bulunan alyuvar sayısı deniz seviyesinden uzaklaştıkça artar.
 
AMETALLER(KİM) :Periyodik cetvelin sağ kısmında(Hidrojen hariç) yer alırlar.Doğada katı, sıvı ve gaz halinde yer alabilirler.Renkleri mat olup grafit dışında iletken değildirler.Yoğunlukları az olup erime noktaları düşüktür.Kırılgan yapıya sahip olup, canlı organizmasında bulunurlar.
 
AMİLAZ(BİY) :Karbonhidratların sindiriminde etkili olan enzimdir.Ağızda tükrük tarafından salgılanır.Nişasta ve glikojeni parçalar.
 
AMİP(BİY) :Denizlerde, tatlı sularda veya nemli topraklarda yaşayan tek hücreli canlılardır.
 
AMİTOZ BÖLÜNME(BİY) :Basit bir bölünme şeklidir.Hücre doğrudan doğruya ortasından boğumlanarak bölünür.
 
AMPERMETRE(FİZ) :Akım şiddetini ölçmek için kullanılan alettir.Akımı amper cinsinden ölçer.Devreye seri olarak bağlanır.
 
ANABOLİZMA(BİY) :Organizmanın dışardan aldığı yabancı yapıdaki maddeleri kimyasal değişikliğe uğratarak bunlardan organizmanın yapısını teşkil edecek olan maddelerin meydana gelmesi olayıdır.
 
ANAEROBİK SOLUNUM(BİY): (Fermantasyon) Organizmanın ihtiyacı olan bir oksijeni bir iç yanma olayı sonucunda sağlamasıdır.Başka bir değişle oksijensiz solunum da denilebilir.
 
ANAFAZ SAFHASI(BİY): Mitoz ve mayoz hücre bölünmelerinde ki safhalardan biridir.Bu safhada iğ ipliklerinin kasılması ile kardeş kromatitler birbirinden ayrılır.Biri hücrenin bir kutbuna,diğeri ise diğer kutbuna çekilirler.
 
Geri
Üst