Göz Hastalıkları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan styla45
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şeker hastalığım var, göz muayenesi olmam gerekir mi?

Şeker hastalığı gözleri ciddi şekilde etkileyebilen bir hastalıktır. Bu yüzden başlangıçta en az yılda bir kere mutlaka göz muayenesi olmanız gerekir. İlerleyen yıllardaysa doktorunuzun tavsiyesine göre muayeneler sıklaşabilir.
 
Şeker hastalığı için lazer tedavisi olmam gerekiyormuş, tedaviden sonra daha iyi görebilecek miyim?

Şeker hastalığının gözdeki etkileri ilerleyicidir. Uygulanan lazer tedavilerinin amacı bu ilerlemeyi durdurmaktır. Bu nedenle tedavi sonrasında görme düzeyi artmayabilir hatta geçici bir süre azalabilir. Fakat gerektiği halde tedavi uygulanmazsa görme düzeyinizin kalıcı şekilde azalması kaçınılmazdır. Bu yüzden gerekli tedavileri zamanında yaptırmanız çok önemlidir.
 
Kataraktın belirtileri nelerdir?

En sık belirtisi görmenin bulanıklaşmasıdır. Renkler daha soluk görünür. Gözlüğe rağmen net görme sağlanamaz. Güneşte kamaşma ve geceleri ışıkların etrafında haleler olabilir. Bazı katarakt tiplerinde yakın görmede geçici bir düzelme de olabilir
 
Gözümde katarakt başlangıcı varmış, ilerlemesini engellemek için ne yapılabilir?

Kataraktın ilerlemesini önleyen bilinen herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.
 
Katarakt ırsimidir? (Anne-babadan çocuklara geçer mi?)

Kataraktın oluşmasında en önemli sebep yaşlılık olup ırsi özelliği yoktur. Dolayısıyla anne babadan çocuklara geçmez.
 
Çocuklarda katarakt olur mu?

Çocuklarda doğuştan katarakt görülebileceği gibi travma gibi sebeplerle de katarakt gelişebilir.
 
Katarakt ameliyatının riskleri var mıdır, nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi katarakt ameliyatının da riskleri vardır. Bunlar infeksiyon, göz tansiyonu, yara yeri açılması gibi çok farklı komplikasyonlar olabilir. Gelişen teknolojilerle riskler azalmışsa da tamamen önlenememektedir.
 
Gözümde katarakt varmış, ameliyat olmasam ne olur?

Kataraktın ameliyat dışında herhangi bir tedavisi yoktur. Tedavi edilmediğinde ilerleyebilir ve görme keskinliği tamamen kaybolabilir. Çok ilerlediğinde ameliyat zorlaşır. Ayrıca çok geciktirilmiş katarakt vakalarında göz tansiyonu gelişebilir.
 
Katarakt ameliyatı sırasında ağrı duyar mıyım?

Katarakt ameliyatları hangi yöntemle yapılırsa yapılsın tamamen ağrısızdır.
 
Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?

Ortalama 20 dakika sürmekle birlikte gözün ve kataraktın durumuna göre bu süre 10 dakika ile 40 dakika arasında değişebilir.
 
Lazerli katarakt ameliyatı nedir?

Lazerli katarakt ameliyatı olarak bilinen yöntem fakoemulsifikasyon yöntemidir.( Kısaca FAKO olarak da bilinir.) Bu yöntemle yapılan ameliyat iğnesiz olup uyuşturma işlemi damlalarla yapılır. Ayrıca dikiş kullanılmadığı içinde dikişsiz yöntem olarak da bilinir.
 
FAKO yöntemiyle yapılan katarakt ameliyatında göze dikiş atılıyor mu?

Bu yöntemle yapılan ameliyatlarda dikiş kullanılmaz. Bu sayede iyileşme çok daha hızlı olacağından hastalarda görme düzeyi kısa sürede artar.
 
Ameliyat öncesi hazırlıklar nelerdir?

Ameliyat öncesinde genel sağlık muayenesi ve bazı tahliller yapılır. Varsa sürekli kullanmakta olduğunuz ilaçlar düzenlenir.
 
Katarak ameliyatı sonrasında hastanede yatmam gerekir mi?

Normal seyrinde geçen bir ameliyattan sonra hastanede yatmanız gerekmez. Birkaç saat dinlendikten sonra evinize gidebilirsiniz.
 
Katarakt ameliyatı sonrasında kontrole gelmem gerekir mi?

Ameliyattan sonra birkaç defa düzenli kontrol olmanız gerekir. Kontrol süreleri genellikle ameliyattan sonraki 1., 3. ve 7. günlerdir fakat gözünüzün durumuna bağlı olarak doktorunuz daha farklı sürelerde kontrol önerebilir.
 
Katarakt ameliyatı sonrasında ilaç kullanmam gerekir mi?

Yaklaşık 2-4 hafta boyunca ilaç kullanmanız gerekir.
 
Katarakt ameliyatı sonrasında nelere dikkat etmem gerekir?

► İlaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanın, kontrollerinize devam edin.
► Gözünüzü kesinlikle ovalamayın.
► Tozlu ortamlardan kaçının.
► Ağır fiziksel aktivitelerden kaçının.
► Birkaç gün duş almayın ve tokalaşmayın.
 
LASIK kaç yaşında uygulanabilir?

Gözlük numaraları son iki yıldır değişmeyen, yirmi iki yaşını geçmiş kişilere uygulanabilir. Özel durumlarda daha erken yaşlarda uygulanabilir.
 
LASIK ameliyatının riskleri var mı?

Çok düşük de olsa her ameliyat gibi LASIK ameliyatının da riskleri vardır. Gelişen teknolojilerle riskler azalmıştır fakat tamamen risksiz değildir
 
Herkes kontakt lens kullanabilir mi?

Göz yaşı miktarı veya kalitesi yetersiz olanlar, alerjik göz hastalığı bulunanlar, kontakt lens kullanımı sırasında bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Bu yüzden lens kullanmadan önce göz muayenesi olmanız ve varsa bu tip sorunların tedavisi gerekir.
 
Geri
Üst