Meslekler

Bağcılık

Bağcılık progr*****n amacı, kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. Ürünlerin imali konularında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bağcılık teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait bağlarda ve şaraphanelerde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bağcılık progr*****n amacı, kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin imali konularında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bağcılık programında zirai botanik, zirai meteoroloji,bağ hastalıkları, asmanın tanımı, toprak bilgisi, bağlarda yabani otlar, şarap ve şıra teknolojisi ve bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bağcılık programına girmek isteyenlerin biyoloji ve özellikle botaniğe ilgi duymaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bağcılık progr***** bitirenlere "Bağcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Bağcılık teknikeri kaliteli üzüm elde etmek için asmaların aşılanması, toprağın gübrelenmesi, asmaların zararlılardan korunması, üzümlerin kurutulması veya işlenerek şarap, sirke, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür. Bağcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetimi ve denetimi altında çalışır.

Çalışma Alanları: Bağcılık teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait bağlarda ve şaraphanelerde görev alabilirler.
 
Bahçe Bitkileri

Programın Amacı


Bahçe bitkileri progr*****n amacı, bağ ve bahçelerde çeşitli sebze ve meyvelerin bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi, türlerinin geliştirilmesi, ürünlerin toplanması, korunması ve pazarlanması konularında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bahçe bitkileri programında matematik, fizik, kimya, jeoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka; tarımsal ekoloji, toprak bilgisi, bitki besleme ve toprak verimliliği, tarım ekonomisi, genel bağcılık, meyve yetiştirme ilkeleri, bahçe bitkileri fizyolojisi ve bahçe bitkilerinin ıslahı gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Bahçe bitkileri alanında çalışmak isteyen kimselerin temel bilimlere ve özellikle botaniğe karşı ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan, araştırma ve inceleme merakı olan kimseler olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bahçe bitkileri progr***** bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Bahçe bitkileri alanında yetişen bir ziraat mühendisi bahçe bitkilerinin dikim zamanı, kullanılacak gübre türü, ürünlerin farklı iklim ve toprağa uyumu, bitki hastalıkları, yüksek verimli ve kaliteli meyve ağaçları, sebze ve süs bitkileri gibi bahçe bitkilerinin üretimini geliştirici denemeler için tohum ıslahı çalışmaları yapar; bahçe ürünlerinin toplanması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili metotlar geliştirir.

Çalışma Alanları

Bahçe bitkileri ziraat mühendisi Çukobirlik, Antbirlik gibi tarım kooperatiflerinde Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı fidanlıklarda görev alabilir veya kendisi bahçe bitkileri üretimi yapabilir
 
Bahçe Ziraati

Programın Amacı


Bahçe ziraatı progr*****n amacı meyve ve sebzelerin üretimi, depolanması ve pazarlanması alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bahçe ziraatı programında matematik, istatistik, ekonomi, toprak bilgisi, bağcılık, meyve yetiştirme, süs bitkilerinin çoğalması, sebze yetiştirme, bahçe bitkileri zararlıları, budama bahçe ürünlerinin muhafazası ve çoğalması gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Bahçe bitkileri programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili, bitki yetiştirmeye meraklı açık havada çalışmaktan hoşlanan, dikkatli kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bahçe ziraatı progr***** bitirenlere "Bahçe Ziraatı Teknikeri" unvanı verilir. Bahçe ziraatı teknikerleri ziraatı, mühendislerine yardımcı olarak meyve, sebze bağ yetiştiriciliğinden ekim, dikim, gübreleme ilaçlama, budama hasat depolama gibi işlemlerin yürütülmesini, denetimini ve kontrolünü sağlarlar. Ziraat teknikerleri genellikle açık havada arazi koşullarında çalışırlar.

Çalışma Alanları

Bahçe ziraatı programından mezun olanlar kamuya veya özel sektöre ait tarım kuruluşlarında görev alabilecekleri gibi, kendi bahçelerinde de çalışabilirler.
 
Baskı Sanatları

Programın Amacı


Baskı sanatları progr*****n amacı çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çağın teknolojik gelişimi doğrultusundaki sanat anlayışı ile bütünleştirebilecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Öğretimin ilk yılında temel sanat eğitimi dersi, bölümün özelliği doğrultusunda ağırlıklı olarak verilir. Daha sonraki yıllarda, yine alanın özelliğine göre, sanat becerisini ve sanat kültürünü geliştirici dersler okutulur. Süre olarak uygulamalı dersler kuramsal derslere oranla daha fazladır.

Gereken Nitelikler

Baskı sanatları bölümüne önkayıt sistemiyle öğrenci alınmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin resim ve sanat tarihi alanlarına ilgi duymaları, genel akademik yetenek yanında araştırma ve gözlem gücüne sahip, yetenekli ve yaratıcı bir kişi olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bu programdan mezun olanlara "Baskı Sanatçısı Unvanı" verilir. Baskı sanatları bölümü mezunları çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çalıştıkları işte uygularlar.

Çalışma Alanları

Bu diplomaya sahip olanlar çeşitli kamu kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi özel reklam, basım-yayım kuruluşlarında da çalışabilir. Ayrıca bu meslek serbest çalışmaya da oldukça elverişlidir. Ancak bu kişinin yeteneğine ve bölgenin ekonomik durumuna bağlıdır.
 
Beslenme ve Diyetetik

Beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücü yetiştirilir ve araştırma yapılır. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumları, diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapılabilir. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışılabilir. Beslenme eğitimcisi olarak. Eğitim kurumlarında çalışılabilir, araştırma ve endüstiri kuruluşlarında görev alınabilir.

Programın Amacı: Beslenme ve diyetetik progr*****n amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Beslenme ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra beslenme biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıfta bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yaptırılır.

Gereken Nitelikler:Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Diyetisyen" ünvanı verilir. Diyetisyen sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır. Başarılı öğrenciler, beslenme ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomi, fizyoloji, halk sağlığı ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar. Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler. Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir. Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Ayrıca diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları: Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir:

1. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler.
2. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
3. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler.
4. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.

Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir meslek alanıdır. Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kamu ve endüstri kuruluşlarında vb yerlerde diyetisyenin çalışmalarından yararlanma eğilimi artmaktadır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir diyetisyenin iş bulma sorunu olmayabilir.
 
Bilgi ve Belge Yönetimi

Yazılı veya görsel dökümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiler. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığından iş bulma imkânı bugün ve yakın gelecek için elverişlidir.

Programın Amacı: Arşivcilik progr*****n amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arşivcilik progr*****n 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler: Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı di l bilmeleri eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları da gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arşivcilik progr***** bitirenlere "Arşivci" ünvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv ölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır.
 
Bilgisayar Destekli Muhasebe

İşletmelerde meydana gelen ve para ile ifade edilebilen (finansal) işlemleri kayıtlara geçirerek bunlardan doğan sonuçları saptama ve yorumlama işlemlerinin yürütülmesini sağlayana muhasebe denir. Bu bölümde muhasebe işlemlerinin bilgisayar programları ile tabibini yapabilecek, muhasebeyle ilgili bilgisayar programlarını kullanabilecek ara elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır
 
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulama progr*****n amacı, işletmelerde muhasebe ve muhasebecilik mesleğinde bilgisayar kullanacak elemanları yetiştirmektir. Mezunlar vergi dairelerinde, kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları progr*****n amacı, işletmelerin muhasebe birimlerinde işlemleri bilgisayarla yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programında işletme, muhasebe, ticaret hukuku, organizasyon ve idare, maliyet muhasebesi ile yoğun olarak bilgisayar dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları alanında çalışmak isteyen kimselerin matematik ve mantık konularında başarılı, belleği güçlü, ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilen, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları progr***** bitirenlere "Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları meslek elemanları çalıştıkları kurumlarda vergi ve muhasebe kayıtlarını bilgisayarlara kaydederek istenen verilerin kısa zamanda elde edilmesini sağlarlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar vergi dairelerinde, kamuya veya özel sektöre ait kuruluşların muhasebe ve vergi birimlerinde görev alabilirler.
 
Geri
Üst