AĞ KARTLARI (Network Interface Card, NIC)
Ağ kartları bilgisayar içine takılan ve bilgisayarları paylaşılan bir ortamdan birbiriyle görüştüren cihazdır. Genel olarak, LAN içinde bulunan uç sistemlerin ağa bağlanması için kullanılır. Bu kartlar kullanıldıkları teknolojilere göre ayrılır. Ör : Ethernet teknolojisine dayanan bir LAN ‘a uç sistem bağlanması için Ethernet Kart, ATM teknolojisine dayanan bir LAN’a bağlantı için de ATM kart kullanılır.
Ağ Kartları, temel olarak ait olduğu teknolojinin fizikzel katmanına ait fonksiyonları yerine getirir. Bir kart takılacağı bilgisayarın iç yoluna ve hem de bağlanacağı aktif cihazın (Anahtar, HUB vs.) port arayüzüne uygun olmalıdır.
Birçok üretici Ethernet kartlarını esneklik açısından hem 10 Mbps hem de 100 Mbps ‘te çalışacak şekilde üretmektedir. Bu kartlar hangi hızda çalışacağını ya yapılan konfigürasyonla (manuel) anlar yada otomatik olarak karşı tarafa hangi hızda bir arayüz varsa, ona kendisini uyarlayarak (autosense) çalışır.Ethernet kartlarında fiziksel adres olarak da bilinen MAC düzeyinde adresleme kullanılır.
Diğer tüm cihazlarda olduğu gibi Ethernet kart karşı taraftaki porta kablo ile bağlanır. Kablo boyu ve mesafesi standartlar ile belirlenmiştir.
10Base-T de 10 Mbps > Cat 3,4,5 UTP kablo ile 100 m.
10Base-F de 10 Mbps > Çok Modlu Fiber Optik kanlo ile 2 Km.
100Base-TX de 100Mbps > Cat 5UTP kablo ile 100 m.
100Base-T4 de 100Mbps > Cat 3,4,5 UTP kablo ile 100 m.
1000Base-T de 1 Gbps > Cat 5 UTP kablo ile 100 m.
1000Base-LX de 1 Gbps > Çok Modlu Fiber Optik kablo (50 m ) ile 550 m.
TR Kart ; (Token Ring) Bu kartlar Jetonlu Halka Teknolojisine sahip portları olan ağ cihazlarına uç sistemleri bağlamak için kullanılır. Bu kartlar hem 4 Mbps hem de 16 Mbps bağlantıyı desteler. Fiziksel bağlantı RJ-45 ve DB-9 şeklindedir.
FDDI Kart ; (Fiber Distributed Data Interface) FDDI Teknolojisi, Büyük LAN uygulamalarında veya kampüs uygulamalarında Omurga ağ (Backbone) kurulması için kullanılır.
FDDI ağa bir uç sistem bağlamak için iki tür kart vardır. Biri çift bağlantılı arayüz (DAS, Dual Attachment Station), diğeri tek bağlantılı arayüz (SAS, Single Attachment Station) ile bağlantı sağlanır.
DAS, arayüz ile bir istasyon iki halkaya bağlantı sağlarken, birinci halka da sorun varsa, sorun olan noktanın her iki tarafındaki cihazlar olayı sezer ve iletişimi sürdürecek şekilde kendini uyarlar. Böylece sorun olan nokta ağ ’dan yalıtılarak ağın iletişim güvenliği sağlanır.
SAS yalnızca aktif halkaya bağlantı sağlar.Aynı anda iki halkaya bağlı değildir. Bu bağlantıda arada birleştirici (Concentrator) kullanılmıştır. SAS ile birleştirici arasında sorun çıkarsa birleştirici SAS ‘ı devreden çıkarır.
ATM Kart ; (Asynchtonous Transfer Mode) ATM Teknolojisi kullanan bir omurgaya bilgisayar bağlanması için ATM ağ kartı kullanılır. ATM, uçtan uca hizmet (service) kalitesini garanti eden bir teknolojidir ve doğrudan ATM ağa bağlı uç sistemler, kart ile bütünleşik gelen LAN emülasyon yazılımı aracılığıyla, eğer ağda birden fazla vLAN (virtual LAN) varsa tek bir kart ile hepsine üye olabilir. ATM kartlar genel olarak 155 Mbps olarak üretilmektedir.Bakır Cat5 UTP(Katagori5, Unshielded Twisted Pair) ve Fiber Optik seçenekleri vardır.
Bağlantı arayüzleri iki türlüdür. Biri ATM portu olan UNI (User to Network Interface) diğeri, ATM bulutu oluşturan Anahtarların birbirine bağlanması için kullanılan NNI (Network to Network Interface) olarak adlandırılır.