Ayet ve hadis paylaşımlarımız..!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SpoinieN-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Ey Allah'ın Resulü dedim, "ben bir adama uğrasam, o beni ağırlamasa, sonra o bana uğrasa ben ona yaptığını yapayım mı?" "Hayır" dedi, "sen onu ağırla!" Bir gün Resulullah (sav) beni eskimiş bir elbise içerisinde görmüştü "Senin malın yok mu (da böyle giyiniyorsun)?" diye sordu "Allah bana deve, koyun, [sığır, at, köle] her maldan verdi!" dedim "öyleyse" buyurdular, "üzerinde görülmelidir!"
*Tirmizi, Birr 63*
Hamd, o Allah'a mahsustur ki kulu (Muhammed'e) kitabı indirdi ve ona hiçbir eğrilik koymadı
*KEHF Suresi 1*

Her insan hata yapar Hata edenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir"
* Tirmizi *
Hamd olsun Allah'a ki, O, (insanları) kendi tarafından çetin bir azap ile ikaz etmek, iyi iş ve davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için, içinde ebedî kalacakları (cennette) güzel bir ecir bulunduğunu müjdelemek ve «Allah evlât edindi» diyenleri de uyarmak için kuluna (Muhammed'e), kendisinde hiçbir (tezat ve) eğrilik bulunmayan dosdoğru Kitab'ı indirdi
*KEHF Suresi 1-4*

Ey ademoğlu! Eğer fazla malını Allah yolunda harcarsan bu senin için daha hayırlıdır Kendine saklarsan senin için zararlıdır Kefaf (yeterli miktar) sebebiyle levm edilmezsin (Harcamaya), bakımları üzerinde olanlardan başla Üstteki el (yani veren), alttaki elden (yani alandan) daha hayırlıdır
*Müslim, Zekat 97*
Ne onların (Allah evlât edindi, diyenlerin), ne de atalarının bu konuda hiçbir bilgisi yoktur Ağızlarından çıkan bu söz ne büyük oldu! Yalandan başka bir şey söylemiyorlar
*KEHF Suresi 5*

Kıyamet gününde, Allah nazarında en kötü olanlardan bir kısmını da iki yüzlülerin teşkil ettiğini göreceksiniz Bunlar bazılarına bir yüzle, diğer bazılarına da başka bir yüzle giden insanlardır
*Buhari, Edeb 52*
Biz yeryüzünde olan şeyleri ona bir süs yaptık ki insanları imtihan edelim: Hangisi daha güzel bir amel yapacak?
*KEHF Suresi 7*

Cömert bir cahil, Allah katında ibadet eden bir cimriden daha sevgilidir
*Tirmizi, Birr 40*
Biz, elbette (zamanı gelince) yeryüzündeki her şeyi bir kuru toprak hâline getireceğiz
*KEHF Suresi 8*

Ey Abdurrahman! Emirlik isteme Eğer senin talebin üzerine sana emirlik verilirse, istediğin şeyin sorumluluğu sana yüklenir Eğer sen talibi olmadan sana emirlik verilirse, o işte yardım görürsün Bir iş için yemin eder, sonra da aksini yapmakta hayır görürsen, daha hayırlı gördüğün ne ise onu yap, ettiğin yemin için de kefarette bulun
*Buhari, Ahkam 5, 6*
Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşâallah demedikçe) hiçbir şey için «Bunu yarın yapacağım» deme Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı an ve: «Umarım Rabbim beni, doğruya bundan daha yakın olan bir yola iletir» de
*KEHF Suresi 23*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Kişi kendisini (halktan büyük görüp) uzak tuta tuta cebbarlar arasına kaydedilir de onların başına gelen musibete duçar olur
*Tirmizi, Birr 61*
(Ey Muhammed!) Bazıları bilmedikleri şey hakkında atıp tutarak: “Onlar üç kişidirler, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler Yine, “Beş kişidirler, altıncıları köpekleridir” diyecekler Şöyle de diyecekler: “Yedi kişidirler, sekizincileri köpekleridir” De ki: “Onların sayısını Rabbim daha iyi bilir Zaten onları pek az kimse bilir O hâlde, onlar hakkında (Kur’an’daki) apaçık tartışma(yı aktarmak)dan başka tartışmaya girme ve bunlar hakkında onlardan hiçbirine bir şey sorma”
*KEHF Suresi 22*

"Dostunu severken ölçülü sev, günün birinde düşmanın olabilir
Düşmanına da buğzunu ölçülü yap, günün birinde dostun olabilir"
*Tirmizi, Birr 60*
Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşâallah demedikçe) hiçbir şey için «Bunu yarın yapacağım» deme Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı an ve: «Umarım Rabbim beni, doğruya bundan daha yakın olan bir yola iletir» de
*KEHF Suresi 23-24*

Horozların öttüğünü işittiğiniz vakit, Allah'tan lütuf ve ikr***** talep edin Zira onlar bir melek görmüştür Merkebin anırmasını işittiğiniz zaman şeytandan Allah'a sığının Çünkü o da bir şeytan görmüştür
*Ebu Davud, Edeb 115*
Rabbinin kitabından sana vahyolunanı oku! Onun sözlerini değiştirecek kimse yoktur Ve O'ndan başka bir sığınılacak da bulamazsın
*KEHF Suresi 27*

Haberiniz olsun, ben rükü ve secde halinde Kuran okumaktan men edildim Öyleyse rüküda Rabb Teala'yı tazim edin, secdede ise dua etmeye gayret edin, (zira secdede iken yaptığınız dua) icabet edilmeye layıktır
*Ebu Davud, Salat 152*
Hayır, (öğüt almazlar) Aya, çekilip gittiğinde geceye, aydınlandığında sabaha andolsun ki o (cehennem) insan için; içinizden ileri geçmek yahut geri kalmak isteyenler için uyarıcı olarak elbette en büyük bir şeydir
*MÜDDESSİR Suresi 32-37*

Kime dua kapışı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir Allah'a taleb edilen (dünyevi şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır Kazayı sadece dua geri çevirir Öyle ise sizlere dua etmek gerekir
*Tirmizi, Da'avat 112*
Onlara, “Önünüzde ve arkanızda olan şeylerden (dünya ve ahirette göreceğiniz azaplardan) sakının ki size merhamet edilsin” denildiğinde yüz çevirirler
*YÂSÎN Suresi 45*

Bir gün Resûlüllah´ın huzurundan bir adam geçti, yanında oturanlardan birine: "Şu geçen hakkında ne dersin?" buyurdu O da: "Eşraftan birisidir Vallahi kız isterse kendisine verilmeye, birşey hakkında konuşsa dinlenilmeye çok lâyıktır," cevabını verdi Resûlüllah (sav) sustu Bir müddet sonra bir başkası geçti Bu sefer yine: "Ya bunun hakkında ne dersin?" buyurdu Adam cevap verdi: "Ya Resûlâllah, bu, Müslümanların fakirlerinden biridir Kız istese reddedilmeye, birşey hakkında şefaat etse kabûl olunmamaya ve konuştuğu vakit sözü dinlenmemeye lâyıktır" Bunun üzerine Hazret-i Resûlüllah şöyle buyurdu: "Bu, yeryüzü dolusunca öbüründen hayırlıdır"
*Buhari*
Allah, iman edip salih ameller işleyenlerin dualarına karşılık verir; lütfundan onlara fazlasını da verir Kâfirler için ise çetin bir azap vardır
*ŞÛRÂ Suresi 26*

Sana günah olarak, husumeti devam ettirmen yeterlidir (çünkü bu, gıybete kapı açar)
*Tirmizi, 1995*
O gün insanlar amellerinin kendilerine gösterilmesi için bölük bölük kabirlerinden çıkacaklardır
*ZİLZÂL Suresi 6*

peygamberimiz (SSV)şöyle buyurmuş BİR KİŞİNİN YEDİYİ İKİ KİŞİYE İKİ KİŞİNİN Kİ DÖRT KİŞİYE DÖRT KİŞİNİNKİDE SEKİZ KİŞİYE YETER O HALDE YEMEKLERİNİZİ TOPLU YİYİN BUYURMUŞ

Kıyamet günü bir adam getirilip ateşe atılır Karnındaki barsakları dışarı çıkar Onları, eşeğin değirmen taşını dönderdigi gibi dönderir Derken, cehennem ahalisi etrafında toplanır ve: "Ey fülan, sen dünyada iken (bize) ma'rufu emderip, münkerden nehyetmiyor muydun?" derler O: "Evet, ma'rufu emrederdim ama kendim yapmazdım, münkeri yasaklardım ama kendim yapardım" diye cevap verir

Müslim, Zühd 61Kabirler, sahiplerine karanlıkla doludur Allah, onlar için kıldığınız namazla kabirleri onlara aydınlatır

Müslim, 956

“Müslümanlıkta iyi bir çığır açan kimseye, açtığı bu çığırın sevabı verileceği gibi, o yolda gidenlerin sevabı da verilir Bununla beraber onların sevabı eksilmez Müslümanlıkta kötü bir çığır açan kimseye de açtığı çığırın günâhı yükletildiği gibi, o yoldan gidenlerin günâhı da onlarınki eksilmeksizin ona yüklenecektir”
(Müslim)

Öyle bir zaman gelir ki, kişi sabah mü'min olarak kalkar, akşama kafir olarak ulaşır Ancak Allah'ın iman ve tevhid ilmiyle kendilerini ihya ettiği kimseler, bu durumun dışındadır
*Darimi 197*
(Lokmân, öğütlerine şöyle devam etti : “Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde, yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir Çünkü Allah, en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır”
*Lokman Suresi 16*

İnsanda bulunan en şerli şey aşırı cimrilik ve şiddetli korkudur
*Ebu Davud, 2511*
Ve bir şey hakkında, «Ben bunu elbette ki, yarın yapacağım,» deme Ancak Allah Teâlâ dileyecek olursa (yapacağım)» de Ve unuttuğun vakit Rabbini zikret ve de ki: «Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir dosdoğru hayra (bir muvaffakiyete) eriştirir»
*Kehf Suresi 23-24*

Allah Teala hazretleri bir kulun hayrını diledi mi ölümünden önce salih amel işlemede muvaffak kılar
*Tirmizi, 2134*
O gün insanlar: «Ey Rabbimiz! Bizden azabı kaldır Artık biz inanıyoruz» derler
*DUHÂN 12*

Geri