Ayet ve hadis paylaşımlarımız..!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SpoinieN-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

İnsanların en hırsızı, namazdan çalandır, buyurdu Nasıl çalar ya Rasûlallah? denildiğinde: Rükû ve secdeleri tam yapmaz (Namazı tadil-i erkana riayet etmeden çabuk çabuk kılar) İnsanların en cimrisi de, selam vermekten kaçınandır
Taberani
Her kim Allah yolunda hicret ederse, yeryüzünde gidecek çok yer de bulur, genişlik de bulur Her kim Allah'a ve Peygamberine hicret etmek maksadıyla evinden çıkar da sonra kendisine ölüm yetişirse, kuşkusuz onun mükafatı Allah'a düşer Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir
*Nisa Suresi 100*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Enes ibni Mâlik radıyallahu anh anlatıyor:

Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, çocuğunun mezarı başında yüksek sesle ağlayan bir kadının yanından geçti Ona,
- "Allah´tan kork ve sabret" buyurdu O da
- "Git şuradan! Benim başıma gelen felâket, sana gelmedi ki!" dedi
Kadın Resûl-i Ekrem´i tanıyamamıştı Ona, konuştuğu kimsenin Peygamber olduğu söylenince, üzüntüsünden öleyazdı (çok üzüldü)
Özür dilemek için hemen Hz Peygamberin evine koştu; orada kapıcılar olduğunu sandı; öyle birileri yoktu Resûl-i Ekrem´e,
- "Sizi bilemedim, (beni affedin)" deyince,
Allah´ın Elçisi şöyle buyurdu:
- "Sabır, felâketle yüz yüze geldiğin ilk anda ona *katlanmaktır"
*Buhârî, Cenâiz 7, 32, 43, Ahkâm 11; Müslim, Cenâiz 14-15; Ebû Dâvûd, Cenâiz 23; Tirmizî, Cenâiz 13; Nesâî, Cenâiz 22; İbni Mâce, Cenâiz 55*
Taberani
Yine gecede ve gündüzde uyumanız ve lütfundan nasib aramanız da O'nun âyetlerindendir Şüphesiz ki bunda dinleyecek bir kavim için nice ibretler vardır
Yine O'nun âyetlerindendir ki, size hem korku ve hem de umut vermek için şimşeği gösteriyor Ve gökten bir su indiriyor da onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat veriyor Şüphesiz ki bunda aklını kullanacak bir kavim için nice ibretler vardır
*Rum Suresi 23-24*

Bana en sevgili olanınız, kıyamet günü de bana mevkice en yakın bulunacak olanınız, ahlâkça en güzel olanlarınızdır Bana en menfur olanınız, kıyamet günü de mevkice benden en uzak bulunacak olanınız, gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlardır" (Cemaatte bulunan bâzıları): "Ey Allah'ın Resûlü! Yüksekten atanlar kimlerdir`?" diye sordular "Onlar mütekebbir (büyüklük taslayan) kimselerdir!" cevabını verdi"
*Tirnizi, Birr 77*
Yanları yataklarından aralaşır (uzaklaşır), korku ve ümit içinde Rablerine dua ederler ve kendilerine verdiğimiz azıklardan hayıra sarfederler
*Secde Suresi 16*

(Müslüman erkeklerden) kim, Allah yolunda, ilâ-yı kelimetullah için, devenin iki sağımı arasında geçen müddet kadar savaşacak olsa cennet kendisine vacib olur
*Ebu Davud, Cihad 42*
Tağuttan, ona kulluk etmekten kaçınıp da tam gönülle Allah'a yönelenlere gelince, müjde onlaradır Haydi müjdele kullarımı
*ZümerSuresi 17*

Bir meclise oturup hikmetli söz dinleyip, sonra bu meclisten bahsederken işittiği şeylerin sadece kötü kısımlarını anlatan bir kimsenin misali, bir çobana gelip: "Ey çoban, süründen bana bir koyun kes!" deyince, çobandan: "Git en iyisinin kulağından tut al" iznine rağmen gidip sürünün köpeğinin kulağından tutan adamın misalidir
*Kütübü Sitte, 7233*
Allah'ın o kent halkından, Resulüne verdiği ganimetler, Allah'a, Resul'e, ona akrabalığı bulunanlara, yetimlere, yoksullara, yolcuya aittir Ta ki içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir şey olmasın Peygamber size ne verdiyse onu alın Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun Çünkü Allah'ın azabı şiddetlidir
*Haşr Suresi 7*

Ey Allah'ın Resulü dendi, hangi kadın daha hayırlıdır?' "Kocası bakınca onu sürura garkeden, emredince itaat eden, nefis ve malında, kocasının hoşuna gitmeyen şeyle ona muhalefet etmeyen kadın!" diye cevap verdi
*Nesâi, Nikâh 14*
Peygamberleri müjdeciler ve azab habercileri olarak gönderdik ki, peygamberlerden sonra insanların Allah'a karşı bir bahaneleri olmasın Allah mutlak üstündür, yegane hikmet sahibidir
*Nisa Suresi 165*

Bir adam, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a: "Yaptığım işin iyilik veya kötülük olduğunu nasıl anlayabilirim?" diye sordu Aleyhissalâtu vesselâm: "Komşunun "iyi yaptın!" dediğini işitirsen iyilik yaptın demektir Eğer "kötülük yaptın!" dediklerini işitirsen, kötülük yaptın demektir" buyurdular"
*Kütübü Sitte, 7261*
İnsanlardan kimi vardır ki: "Allah'a inandık" der; fakat Allah uğrunda eziyete uğratıldığı zaman, insanların işkencesini Allah'ın azabı gibi tutar Halbuki Rabbinden bir nusret gelecek olsa, mutlaka, "Doğrusu biz de sizinle beraberdik" derler İyi de, Allah, herkesin kalbindekileri en iyi bilen değil midir?
Allah, elbette (O'na gönülden) iman edenleri de bilir, iki yüzlüleri de bilir (ortaya çıkaracaktır)
*AnkebûtSuresi 10-11*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ RasûlallâhHz Âişe (radıyallâhu anhâ) bir başka rivâyette şunu söyler: "Kendisinde dikbaşlılık olan bir deveye bindim (Hırçınlık etmeye başlayınca ileri-geri sürmeye başladım Bunun üzerine Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm): "Rıfkla, tatlılıkla davran! diye müdâhale etti" *Müslim, Birr 79* *** Münafıkların durumu tıpkı şeytanın durumu gibidir Çünkü şeytan insana "İnkâr et" der İnsan inkâr edince de: Ben senden uzağım, çünkü ben âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım, der *Haşr Suresi Ayet 16*

İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) omuzumdan tuttu ve: "Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol" buyurdu
*Buhari, Rikak 2*
Doğrusu gökleri ve yeri yok oluvermekten, Allah tutuyor Andolsun ki eğer yok oluverirlerse, onları O'ndan başka kimse tutamaz Gerçekten O, çok yumuşak davranır, çok bağışlayıcıdır
*Fatır Suresi 41*

"Kimin yanında fazla hayvan varsa, onu hayvanı olmayana versin Kimin de fazla azığı varsa onu azığı olmayana versin" Resülullah, bazı mal çeşitlerini bu suretle saymaya devam etti Öyle ki, bizden hiç kimsenin (yol sırasında) herhangi bir fazlalıkta hakkı olmadığı düşüncesine vardık"
*Müslim, Lukata 18*
Allah ve Resûlü için (insanlara) öğüt verdikleri takdirde, zayıflara, hastalara ve (savaşta) harcayacak bir şey bulamayanlara günah yoktur Zira iyilik edenlerin aleyhine bir yol (sorumluluk) yoktur Allah çok bağışlayan ve çok esirgeyendir
*TevbeSuresi 91*

Ben kulun yediği gibi yerim, kulun oturduğu gibi otururum
*Câmiü's-Sağîr, c: 1, no: 9 *

İman edenler: «Keşke cihad hakkında bir sûre indirilse» derlerdi Ama hükmü açık bir sûre indirilip de, içerisinde savaş zikredilince kalplerinde hastalık olanların ölüm korkusuyla baygınlık geçiren bir kimsenin bakışı gibi sana baktığını görürsün Oysa onlar için ölüm yaşamaktan daha uygundur
*Muhammed Suresi 20*

Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı aleni işleyenler hariç Kişinin geceleyin işledigi kötü bir ameli Allah örtmüştür Ama, sabah olunca o: "Ey falan, bu gece ben şu şu işleri yaptım!" der Böylece o, geceleyin Allah kendini örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah'ın örtüsünü açar İşte bu, günahı aleni işlemenin bir çeşididir
*Buhari, Edeb 60*
Kıyamet ise şüphesiz gelecek ve muhakkak ki Allah bütün kabirlerde olan kimseleri tekrar diriltecektir
*HacSuresi 7*

- Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselâm şu duayı çok yapardı: "Ey kalbleri çeviren Allahım! Kalbimi dinin üzerine sâbit kıl!" Ben (bir gün kendisine): "Ey Allah'ın resûlü! Biz sana ve senin getirdiklerine inandık Sen bizim hakkımızda korkuyor musun?" dedim Bana şöyle cevap verdi: "Evet! Kalpler, Rahmân'ın iki parmağı arasındadır Onları istediği gibi çevirir"
*Tirmizi, Kader 7*
Ey iman edenler! Aranızda gizli konuşacağınız zaman günahı düşmanlığı ve Peygamber'e karşı gelmeyi fısıldamayın İyilik ve takvayı konuşun Huzuruna toplanacağınız Allah'tan korkun
*Mücadile Suresi 9*

Selmânu'l-Fârisi (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtü vesselâm) buyurdular ki: "AIlah'ın yüz rahmeti var Bunlardan biriyle mahlükat kendi aralarında birbirlerine merhamet gösterirler Doksandokuz rahmet de Kıyamet günü içindir"
*Müslim, Tevbe 20, (2753)*
İşte Âd kavmi buydu Rablerinin âyetlerini bile bile inkâr ettiler ve peygamberlerine isyan ettiler Başa geçen her zorbanın emrine uyup arkasından gittiler
*Hud Suresi 59*

Resulullah (sav) buyurdu ki: "Emanet kaybedilince kıyameti bekleyin" "Emanet nasıl kaybolur?" diye sordular "İşler ehil olmayanlara teslim edilince" diye cevapladı
*Ravi: Ebu Hüreyre Kütüb-i Sitte: 86*
Onlara: «Allah'ın indirdiğine tabi olun!» dendiği zaman: «Hayır, biz atalarımızı neyin üzerinde bulduksa, onun ardınca gideriz» diyorlar Ya şeytan onları cehennnem azabına çağırıyor idiyse de mi onlara uyacaklar?
*LokmanSuresi 21*

Bizimle münafıklar arasında yatsı ve sabah namazlarında hazır bulunma farkı vardır Onlar bu iki namaza muktedir olamazlar
*Muvatta, Salâtu'l-Cemâ'a 5*
İyiler muhakkak cennette, kötüler de cehennemdedirler Ceza gününde oraya girerler Onlar (kâfirler) oradan bir daha da ayrılmazlar
*İnfitâr Suresi 13-16*

Cum'a günü kim cemaatin omuzlarını yararak ilerlerse cehenneme bir köprü ittihaz olunur
*Tirmizi, Salat 369*
Ancak (her iki halde de) sabır gösterip iyi ameller işleyenler müstesnadır İşte onlara bir mağfiret ve büyük bir mükafat vardır
*HudSuresi 11*

Âişe radıyallahu anhâ şöyle diyor:
Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bazı aylarda o kadar çok oruç tutardı ki, "Artık bu ay hiç iftar etmeyecek" derdik Bazı aylarda da oruç tutmazdı; biz de "Artık bu ay hiç oruç tutmayacak" derdik
Ben onun Ramazan dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirdiğini bilmem Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğu bir ay da görmedim Şöyle buyururdu:
- "Gücünüzün yettiği kadar ibadet ediniz Çünkü siz usanmadıkça, Allah usanmaz"
Resûl-i Ekrem, nâfile namazın, az da olsa devamlı kılınmasını arzu ederdi Kendisi bir nâfile namaza başlayınca onu devamlı kılardı
*Buhârî, Savm 52, Rikak 18; Müslim, Sıyâm 175-177; İbni Mâce, Sıyâm 30*
(Allah'tan) korkan öğütten yararlanacak En büyük ateşe girecek olan kötü kimse ise öğütten kaçınır Sonra o, ateşte ne ölür ne de yaşar
*A'lâ Suresi 10-13*

Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resülü! Bana (dini) öğret ve fakat çok özlü olsun!" dedi Aleyhissalâtu vesselâm: "Namazına kalktığın vakit (dünyaya) veda edenin (namazı gibi) namaz kıl Sonradan (pişman olup) özür dileyeceğin söz söyleme İnsanların elinde bulunan (dünyalık şeylerden) ümidini kesmeye azmet!" buyurdular
*Kütüb-i Sitte, 7232*
İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emîn beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik
*TinSuresi 1-5*

Himmet yönüyle insanların en yücesi hem dünya hem de ahiret işine himmet gösteren mü'mindir
*Kütüb-i Sitte, 6622*
«Görmediniz mi Allah yedi göğü uygun tabakalar halinde nasıl yaratmış?
*Nuh Suresi 15*

Geri