Ayet ve hadis paylaşımlarımız..!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SpoinieN-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
"Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Bir kısım insan vardır, Allah'ın mülkünden haksız bir surette mal elde etmeye girişirler Halbuki bu, Kıyamet günü onlara bir ateştir, başka değil
*Tirmizi, Zühd 41*
De ki: “Sizden herhangi bir ücret istemişsem, o sizin olsun Benim ücretim ancak Allah’a aittir O, her şeye hakkıyla şahittir”
*Sebe Suresi 7*

Sizden önce yaşayanlardan bir tüccar vardı Halka borç verirdi Borçluları arasında fakir görürse hizmetçilerine: "Onun borcundan vazgeçiverin, böylece Allah'ın da bizim günahlarımızdan vazgeçeceğini umarız" derdi Allah da onun günahlarından vazgeçti
*Buhari, Sulh 10*
Hâlbuki onlara, ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti İşte bu dosdoğru dindir
*Beyyine Suresi 5*

Hz Enes (radıyallâhu anh): "Resülullah (aleyhissâlâtu vesselâm) ayakta içmeyi yasakladı" demişti Kendisine:"Ya yemek? (Bu husustaki hüküm nedir)" diye soruldu"Bu dâha şiddetle yâsâktır!" dedi veya şöyle dedi"Bu dâhâ şerli, dâhâ kötü!"
Müslim, Eşribe 113 (2024); Tirmizî, Eşribe 11, (1880); Ebü Dâvud, Eşribe 13, (3717)
&
İbnu Abbas (radıyallâhu anhüm ) anlatıyor: "Resülullah (âleyhissâlâtu vesselâm) buyurdular ki: "Suyu deve gibi bir solukta içmeyin İki-üç solukta (dinlene dinlene) için Su içerken besmele çekin Bitirince de Allâh'a hamdedin"
Tirmizî, Eşribe 13, (1886)

Ölçme işlemlerinizde dürüst olunuz, eksil ölçenlerden olmayınızTartma işlemlerinde doğru ve duyarlı terazi kullanınızHalkın mallarına düşük değer biçmeyiniz, yeryüzünde kargaşa çıkarıp dirliği bozmayınızSizi ve sizden önceki kuşakları yaratan Allah'tan korkunuz
*Şuara Suresi 181-182-183-184*

Resülullah aleyhissalatu vesselam'a: "En efdal insan kimdir?" diye sorulmuştu "Kalbi mahmüm (pak), dili doğru sözlü olan herkes" buyurdular Ashab: "Doğru sözlülüğün ne demek olduğunu biliyoruz Mahmümu'l-kalb ne demektir?" diye sordu "(Mahmüm kalb), Allah'tan korkan tertemiz kalptir, içinde günah yoktur, zulüm yoktur, kin yoktur, hased yoktur" buyurdular"
*Kütüb-i Sitte, 7256*
Allah’ın âyetlerini ve O’na kavuşmayı inkâr edenler var ya; işte onlar benim rahmetimden ümit kesmişlerdir İşte onlar için elem dolu bir azap vardır
*AnkebûtSuresi 23*

"Allah celle şânühü mahlukâtın olmasına hükmettiği zaman -Müslim'in rivâyetinde: "Allah mahlükâtı yarattığı zaman"- yanında bulunan, Arş'ın gerisindeki bir kitaba şunu yazdı: "Muhakkak ki rahmetim gazabıma galebe çalmıştır"
*Buhari, Tevhid 15*

Her kim inkâr ederse, inkârı kendi aleyhinedir Kim de salih amel işlerse, onlar kendileri için rahat bir yer hazırlamış olurlar
*RûmSuresi 44*

Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Hz Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "(Kiyamet gunu) Hz Nuh (aleyhisselam) ve ummeti gelir Cenab-i Hakk ona:
-"Teblig ettin, dinimi duyurdun mu? diye sorar Nuh (aleyhisselam):
-"Evet, ey Rabbim" diye cevap verir Rabb Teala bu sefer ummetine sorar:
-"Nuh (aleyhissalatu vesselam) size teblig etmis miydi?"
-"Hayir!" bize peygamber gelmedi" derler Rabb Teala Hz Nuh (aleyhissalatu vesselam)'a yonelerek:
-"Soyledigin sey hususunda sana kim sahidlik edecek?" diye sorar Nuh (aleyhisselam):
-" Muhammed (aleyhissalatu vesselam) ve ummeti!" der ve Muhammed (aleyhissalatu vesselam)'in ummeti:
-"Nuh tebligatta bulundu" diye sehadette bulunur Bu duruma su ayet isaret eder: "Biz boylece sizleri vasat bir ummet kildik, ta ki insanlara karsi sahidler olasiniz" (Bakara, 143)
*Buhari, Tefsir, Bakara 13, Enbiya 3, I'tisam 19; Tirmizi, Tefsir Bakara (2965) Ibnu Mace, Zuhd 34, (4284)*
Her kim de benim zikrimden (Kur'ân'dan) yüz çevirirse, (bilsin ki) ona dar bir geçim vardır ve onu kıyamet günü kör olarak haşrederiz
*TâhâSuresi 124*

Muharcirler hicretle Medine'ye gelip (Ensar'ın yardımlarını gördükleri) vakit şöyle dediler: " Ey Allah 'ın Rasûlü ! Biz, çok maldan böylesine cömertce veren, az maldan da yardımı böylesine güzel yapan aralarına inmiş bulunduğumuz şu Medinelilerden başka bir kavmi hiç görmedik! Bize bedel işlerimizi yaptılar, hayatımızı düzene koymada yardımcı oldular Biz (hicret ve ibadetlerimizle kazandığımız) sevapların hepsini onlar alacak diye korkuyoruz !" Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onlara şu cevabı verdi: " Hayır! Onlar sizin dua ve teşekkürlerinizden hâsıl olan sevabı alacaklar "
*Tirmizi, Kıyamet 45*
Göklerde, yerde ne varsa hepsini Allah’ın sizin hizmetinize verdiğini ve açıkça yahut gizlice üzerinizdeki nimetlerini tamamladığını görmediniz mi? Yine de insanlar arasında, hiçbir bilgisi, yol göstericisi ve aydınlatıcı bir kitabı olmadan Allah hakkında tartışıp duranlar vardır
*LokmanSuresi 20*

Tâbiîn âlimlerinden Şehr ibni Havşeb anlatıyor:
Ümmü Seleme radıyallahu anhâ´ya,
- "Ey mü´minlerin annesi! Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem senin yanındayken en çok nasıl dua ederdi?" diye sordum
Şöyle cevap verdi:
- "Resûl-i Ekrem çoğu zaman Ey kalpleri halden hale çeviren Allah! Benim kalbimi dininden ayırma!
diye dua ederdi
Birgün "Ey Allah´ın Elçisi," dedim
- "'Ey kalpleri halden hale çeviren Allah! Benim kalbimi dininden ayırma!' duasını niçin bu kadar çok okuyorsun?"
Bana şu cevabı verdi:
- "Ümmü Seleme! Her insanın kalbi Allah´ın iki parmağı arasındadır; dilediğinin kalbini dininde tutar, dilediğinin kalbini dininden ayırır"

1 Peygamber Efendimizin bu duasının, Kur´ân-ı Kerîmdeki şu duanın bir başka ifadesi olduğu görülmektedir: "Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi bir daha oradan ayırma! Bize rahmetini bağışla Bize istediklerimizi bağışlayan Sensin" (Âl-i ımrân 3/8)
----------------------------------
*Tirmizî, Daavât 89; Ahmed b Hanbel, Müsned, VI, 302, 315*
Allah O (yüce) zâttır ki, emriyle içinde gemilerin seyretmesi, sizin de O'nun lütfundan rızık aramanız ve şükretmeniz için denizi emrinize vermiştir
*CasiyeSuresi 12*

Huzeyfe ibni Yemân radıyallahu anh anlatıyor:
Bir gece Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem´in
arkasında namazı kıldım Bakara Sûresini okumaya başladı Ben içimden "Yüz âyet okuyunca
herhalde rükû eder" dedim
O yüz âyetten sonra da okumaya devam etti "İki yüz âyet okuyunca rükû eder" dedim, yine okumaya devam etti Ben içimden "Galiba bu sûreyi bir rekâtta okuyacak" dedim, o yine okumaya devam etti

Ben "Artık bu sûre ile rükûa varır" dedim, varmadı

Nisâ Sûresine başladı, onu da okudu Sonra Âl-i İmrân Sûresine başladı, onu da okudu Ağır ağır okuyor, tesbih âyeti gelince Allah´ı tesbih ediyor, dilek âyeti gelince dilekte bulunuyor,
Allah´a sığınmaya dair âyet gelince Allah´a sığınıyordu
Sonra rükûa vardı, "Sübhâne Rabbiye´l-azîm" demeye başladı Rükûu da aşağı yukarı kıyâmı kadar uzun oldu Sonra "Semiallahü limen hamideh, Rabbenâ leke´l-hamd" diyerek doğruldu
Hemen hemen rükûuna yakın uzunca bir süre ayakta durdu Sonra secdeye vardı ve "Sübhâne Rabbiye´l-a´lâ" demeye başladı
Secdesi de aşağı yukarı kıyâmı kadar uzundu
*Müslim, Müsâfirîn 203; Nesâî, Tatbîk 73, 74, Kıyâmü´l-leyl 25*
Herkesin yaptıklarına göre dereceleri vardır (Bu da) Allah’ın onlara yaptıklarının karşılığını tastamam vermesi içindir Asla kendilerine haksızlık yapılmaz
*Ahkaf Suresi 19*

Eğer bir kimsenin bir başkasına secde etmesini emretseydim, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim ve eğer bir erkek karısına kırmızı bir dağdan siyah bir dağa ve siyah bir dağdan kırmızı bir dağa taş taşımayı emretseydi, uygun olan, kadının bu emri yerine getirmesidir
*Kütüb-i Sitte, 6529*
Gecenin bir bölümünde de O'na secde et (akşam ve yatsı namazlarını kıl) Hem de O'nu uzun bir gece tesbih et (teheccüd namazı kıl)
*İnsân Suresi 26*

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh"

Ademoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs
*Buhari, Rikak 5*
Sakın şeytan sizi doğru yoldan alıkoymasın Gerçekten o sizin için apaçık bir düşmandır
*Zuhruf Suresi 62*

"Ne sirayet (buluşma), ne de uğursuzluk vardır Benim fe'l hoşuma gider" Yanındakiler sordu: "Fe'l nedir?" "Güzel bir sözdür!" buyurdu" Buhari'nin rivayetinde şu ziyade mevcuttur: "Benim, dedi, fe'l-i salih, güzel bir kelime hoşuma gider"
*Buhari, Tıbb 44*
Hiç şüphe yok ki Allah, kendi yolunda, duvarları birbirine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak çarpışanları sever
*Saff Suresi 4*

Resülullah aleyhissalatu vesselam'a: "En efdal insan kimdir?" diye sorulmuştu "Kalbi mahmüm (pak), dili doğru sözlü olan herkes" buyurdular Ashab: "Doğru sözlülüğün ne demek olduğunu biliyoruz Mahmümu'l-kalb ne demektir?" diye sordu "(Mahmüm kalb), Allah'tan korkan tertemiz kalptir, içinde günah yoktur, zulüm yoktur, kin yoktur, hased yoktur" buyurdular"
*Kütüb-i Sitte, 7256*
Allah, gökleri gördüğünüz herhangi bir direk olmadan yükselten, sonra Arş’a kurulan, güneşi ve ayı buyruğu altına alandır Bunların hepsi belli bir zamana kadar akıp gitmektedir O, her işi (hakkıyla) düzenler, yürütür, âyetleri ayrı ayrı açıklar ki Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanasınız
*Ra'd Suresi 2*

Nafaka için harc****** hepsi Allah yolunda harcanmış gibidir, bina için harcanan müstesna, bunda hayır yoktur
*Tirmizi, Kıyamet 41*
Sizin ilâhınız, ancak kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'dır Onun ilmi her şeyi kuşatmıştır
*Tâhâ Suresi 98*

Kim korkarsa akşam karanlığında yol alır Kim akşam karanlığında yol alırsa hedefine varır Haberiniz olsun Allah ın malı pahalıdır, haberiniz olsun Allah'ın malı cennettir
*Tirmizi, Kıyamet 19*
De ki: “Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka size ulaşacaktır Sonra gaybı da, görünen âlemi de bilen Allah’a döndürüleceksiniz de, O size yapmakta olduklarınızı haber verecektir”
*Cuma Suresi 8*

İmam Mâlik (radıyallâhu anh)'e ulaştığına göre, Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur: "İstikamet üzere olun (Bunun sevabını) siz sayamazsınız Şunu bilin ki, en hayırlı ameliniz namazdır (Zâhirî ue bâtînî temizliği koruyarak) abdestli olmaya ancak mü'min riayet eder"
Muvatta, Tahâret 36, (1, 34); İbnu Mâce, Tahâret 4, (277)
&
Hz Huzeyfe (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı herhangi bir şey üzecek olursa namaz kılardı"
Ebü Dâvud, Salât 312, (1319); Nesâî, Mevâkît 46, (1, 289)
Mü'min kadınlara de ki; gözlerini harama bakmaktan sakındırsınlar, mahrem yerlerini korusunlar Kendiliğinden görünenleri dışındaki süslerini teşhir etmesinler Baş örtülerinin uçlarını yaka altlarına kadar sarkıtsınlarEy mü'minler, hepiniz tövbe ederek Allah'a yöneliniz ki, kurtuluşa eresiniz
*Nûr Suresi 31*

Kim Allah Teala hazretlerinin rızası için bir derece tevazu izhar eder (alçak gönüllü) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yükseltir Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alçaltır, böylece onu esfel-i safiline (aşağıların aşağısına) atar
*Kütüb-i Sitte, 7235*
(Resulüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır
*Nur Suresi 30*

Kişinin malayani (boş) şeyleri terki İslam'ının güzelliğinden ileri gelir
*Tirmizi, Zühd 11*
Allah (gerektiğinde) yeminlerinizi bozmayı (ve kefaret ödemeyi) size meşru kılmıştır Allah, sizin yardımcınızdır O, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir
*Tahrîm Suresi 2*

Ebû Zerr-i Gıfârî (ra)'den
Resûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem ile birlikte bir seferde bulunuyorduk Müezzin (Bilâl-i Habeşî radiya'llâhu anh) Öğlen ezânını okumak istedi Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem: "Serinliği bekle (de öyle oku)" buyurdu (Bir müddet) sonra yine okumağa davrandı Yine: "Serinliği bekle (de öyle oku)" buyurdu (Müezzin) tâ tepelerin gölgelerini uzanmış gördüğümüz zamâna kadar (bekledi) Buhârî'nin bu hadîse âit rivâyetinde: Bunun üzerine Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: 'Şüphesiz sıcağın şiddeti Cehennem'in kaynamasındandır Binâenaleyh sıcak şiddetlendiği zaman namazı serinliğe bırakınız" ziyâdesi vardır
*Buhari KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT Kayıt No: 322*
O, hanginizin daha güzel iş yapacağınızı denemek için ölümü ve hayatı yarattı O, üstündür, bağışlayandır
*Mülk Suresi 2*

Allah bir kuluna hayır murad ettimi onun cezasını tacil (Çabuklaştırıp) edip dünyada verir; bir kulu hakkında da kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir
*Tirmizi, Zühd 57*
Onlara gökten bir kapı açsak da oradan yukarı çıkmaya koyulsalar yine "Gözlerimiz döndürüldü, biz herhâlde büyülenmiş bir toplumuz" derlerdi
*Hicr Suresi 14-15*

Geri