Fen Bilgisi Terimleri & Anlamları

20
EXE RANK

OttoMaNs* ;яeiz

Fexe Kullanıcısı
Puanları 0
Çözümler 0
Katılım
20 Şub 2011
Mesajlar
32,869
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Web sitesi
www.netbilgini.com
OttoMaNs* ;яeiz
Fen Bilgisi Terimleri & Anlamları

AÇICI KAS(BİY): Vücudumuzda kol ve bacak kemiklerinin birleştiği yerler ola eklemlerde yeni kolun yada bacağın gerilmesini ve uzamasını sağlayan kaslardır..
 
AÇIK BEZ(BİY): Tek tek hücreler halinde, yada çok hücreli olarak birleşmiş, salgıladıkları maddeleri kendi özel kanalları ile doğrudan dokulara gönderen bezlerdir.I]
 
AEROBİK SOLUNUM(BİY): Canlıların oksijen yardımı ile yaptıkları solunum şeklidir..
 
AĞ TABAKA(BİY): Göz küresini en içteki üçüncü tabaka olup asıl görme olayının gerçekleştiği yerdir..
 
AĞAÇKAKAN(BİY): Ağaçların gövdelerinde yaşayan ve ağacın gövdesindeki küçük kurtlar ve böcekler ile beslenen sivri gagalı, siyah-beyaz tüylü, ayakları tırmanmaya uygun gelişmiş kuşlardır.
 
AĞIRLIK(FİZ): Bir cisme yer tarafından uygulanan çekme kuvvetine o cismin ağırlığı denir.Yani;bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetidir
 
AĞIZ(BİY):Sindim sisteminin ilk bölümünü meydana getiren ağız, beslenme, solunum ve konuşma ile ilgili fonksiyonları yapar.
 
AĞIZ BOŞLUĞU(BİY): Önde dudaklar, arkada yutak ve sindirim kanalı ile sınırlı olan boşluktur.Oval şekilde olup diş çukurları ve dişlerin yan yana dizilmesi ile diş kemeri ile

İki kısma ayrılır.
 
AĞIZDA SİNDİRİM(BİY): ağza alına besinler; dişler tarafından parçalanır. Yine ağızda bulunan tükrük bezlerinin salgıları ve dilinde yardımı ile, dişler arasında parçalanan besin parçaları arasında yapıştırılıp lokma haline getirilir.Buna mekanik sindirim denir.tükrükte (pityalin) bulunan Amilaz enzimi sayesinde nişasta(Karbonhidrat)’lı besinler küçük şekerlere ayrılırlar. Buna ise kimyasal sindirim denir.
 
AĞSI DAMARLANMA(BİY): Damarların vücutta örümcek ağına benzer şekilde kılcallaşma veya dallanma olayıdır.
 
AKCİĞER(BİY): Vücudun ön kısmında, göğüs boşluğunda kaburgalar ile korunmuş, solunum organlarıdır.Sağ ve sol olmak üzere iki tanedir.Sağ akciğer üç lop, sol ise iki loptan oluşmuştur.Çünkü üçüncünün yerini kalp almıştır.
 
AKCİĞER SOLUNUMU(BİY): Akciğerleri içinde bulunduran göğüs boşluğu birbirine ardışık genişler ve daralır.Göğüs genişlediği zaman akciğerlerde bulunan gaz basıncı düşer ve daraldığında gaz basıncı artar.Eğer akciğerimizdeki gaz basıncı dışarıya oranla küçük ise akciğerlere hava girer, böylece soluk alınmış olur.Eğer göğüs daralmış ise hacim azaldığından ve akciğerlerde bulunan gazın basıncı dışarıdan fazla olduğundan soluk verilir.
 
AKIM(FİZİK): Bir yerden başka bir yere hareket anlamına gelen akım; Fizikte elektrik akımı anlamına gelmektedir.(-) eksi yüklü (yani fazla elektronla yüklü) bir A cismini (+) pozitif yüklü (yani elektron kaybetmiş) bir B cismine iletken bir telle bağlayacak olursak elektronlar A cisminden B cismine doğru akarlar.Böylece iletken telde akım meydana gelmiş olur.
 
AKIM MAKARASI(FİZ): Silindir şeklindeki bir cismin üzerine sarılmış bulunan bir iletken telin meydana getirdiği makaradır.
 
AKIMIN KOLLARA AYRILMASI(FİZ): A ve4 B cismi bir iletkenle değil de, iki veya daha fazla iletkenle birleştirilirse A cisminden B cismine giden elektronlar bu iletken tellerin her birinden geçerek B cismine ulaşır.Böylece akım kollara ayrılmış olur.
 
AKIMIN MIKNATISLIK ETKİSİ(FİZ): İçinden doğru akım geçen bir telin yanına bir pusula yaklaştıracak olursak, pusulanın iğnesinin saptığı gözlenir.Burada elektrik akımının bir mıknatıs alanı meydana getirdiği ortaya çıkar.
 
AK MADDE(BİY): Merkezi sinir sistemini meydana getiren sinir tellerinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan beyaz renkli maddedir.
 
AKREP(BİY): Vücutları ince uzun yapılı olup, boyları ortalama 5-12 cm arasında değişen hayvanlardır.Eklem bacaklılar grubuna girer.
 
AKSON(BİY): Nöron(sinir hücresi)’ların uzun olan uzantılarıdır.İnce yapılı olup bir uçları ile sinir hücresine, diğer uçları ile de dallanarak diğer sinir hücreleri ile ilişki halindedirler.
 
AKÜMÜLATÖR(FİZ): Kimyasal enerjiyi depo edebilen ve elektrik enerjisine çevirebilen düzeneklere denir.
 
Geri
Üst