Şair ve Yazarlardan, kesitler.

" Güneşin neşe saçtığı güzel havalarda hüzünlüydük. Kara dumanlar sarmıştı içimizi, kara çamurlar içinde yaşıyoruz hüznü şimdi."

-Dante İlahi Komedya , Cehennem

Her neyse, hep, büyük bir çavdar tarlasında oyun oynayan çocuklar getiriyorum gözümün önüne. Binlerce çocuk, başka kimse yok ortalıkta -yetişkin hiç kimse, yani- benden başka. Ve çılgın bir uçurumun kenarında durmuşum. Ne yapıyorum, uçuruma yaklaşan herkesi yakalıyorum; nereye gittiklerine hiç bakmadan koşarlarken, ben bir yerlerden çıkıyor, onları yakalıyorum. Bütün gün yalnızca bu işi yapıyorum. Ben, çavdar tarlasında çocukları yakalayan biri olmak isterdim. Çılgın bir şey bu, biliyorum, ama ben yalnızca böyle biri olmak isterdim. Biliyorum, bu çılgın bir şey.

J.D Salinger - The Catcher in The Rye / Çavdar Tarlasında Çocukla

İki kere iki dört çekilmez bir şey. İki kere iki dört, bana sorarsanız, bir küstahlıktır. İki kere iki dört, ellerini böğrüne dayayarak yolumuzu kesen, sağa sola tükürük atan bir külhanbeyinin ta kendisidir. İki kere iki dördün yetkinliğine inanırım, ama en çok övülmeye değer bir şey varsa, o da, iki kere ikinin beş etmesidir!"

Dostoyevski - Yeraltından Notlar

"Ben dünyadan ziyade kafamın içinde yaşayan bir insanım.Hakiki hayatım benim için can sıkıcı bir rüyadan başka birşey değildir."

Kürk Mantolu Madonna

"Zaman gibi görünün; gözünüz,eliniz,diliniz hoş geldin desin.Görünüşünüz günahsız bir çiçek olsun, siz onda gizlenen bir yılan."

Macbeth

"Kutsal sözcüklerin tohumunu ektim yeryüzüne,
Çok geçmeden kötülükler silinecek
Savaşçılar ölecek
Taşlar toprak olacak;
Çok geçmeden anlı şanlı krallar
Kuru güz yaprakları gibi savrulacak:
Her tufanda, binlerce Nuh gemisi
Şu sözlerimi yankılatacak:
Ekilen tohumlar
Ürün verecek.." -Wilhwlm Reich - Dinle Küçük Adam-

Parkta 'salıncak' sırası bekleyen çocuk gibi
bekledim seni.
Biraz heyecan, birazda salıncağı 'başkası kapacak' korkusu işte.

Cemal Süreya

"Yürümeyi öğrendim: o zamandan beri bırakıyorum kendimi koşmaya. Uçmayı öğrendim : o zamandan beri yerimden kımıldamak için itilmeyi beklemiyorum.
Şimdi hafifim, şimdi uçuyorum, şimdi altımda kendimi görüyorum, şimdi bir tanrı bende dans etmekte." -Friedrich Nietzche - İşte Böyle Dedi Zerdüşt-

"İnsanlığa hizmet yolunda büyük işler başarmayı düşlüyorum sık sık, gerçekten de insanların mutluluğu uğruna çarmıha gerilmeye bile giderim belki, ama öte yandan bir insanla aynı odada iki gün yalnız kalmaya dayanamam, bunu deneyimlerimden biliyorum. Bana yakın olunca kişiliği onurumu eziyor, özgürlüğümü kısıtlıyor... Gelgelelim, kişilerden nefret ettiğim ölçüde insanlığa olan sevgim artıyor."

Dostoyevski - Karamazov Kardeşler

"İnsanoğlu amacına doğru ilerlemeyi sever, fakat amacını elde etmeyi değil. Çok gülünç bir durum dogrusu. İnsanın yaratılıştan gülünç bir varlık olmasındandır bütün terslik zaten. İki kere iki dört çekilmez bir şey. iki kere iki dört, bana sorarsanız, bir küstahlıktır. "

Dostoyevski - Yeraltından Notlar

"Ben yoktum; hatta ben yokum, olmadım diyemeyecek bir yerdeydim; kelimeler bile yanyana gelerek beni tanımlamak istemezlerdi. Ne olurdu benim de kelimelerim olsaydı; bana ait bir cümle, bir düsünce olsaydı. Binlerce yıldır söylenen milyonlarca sözden hiç olmazsa biri, beni içine alsaydı! Çok insan için söylendi ama, sana da uygulanabilir denilseydi. (Bu sözleri başkalarıyla paylaşmaya razıydım. Baska çarem yoktu.) Kendime gerçekten acıyabilseydim, gerçekten ümitsiz olsaydım. (Olumlu durumları aklıma getirmeye cesaretim yoktu.) Sonra yavaş yavaş, adım adım doğrulurdum."

Korkuyu Beklerken-Oğuz Atay

Bir gün bir yerde, okulda, Avrupa'da, herhangi bir yerde, o boğucu çarpıtmalarıyla "sırça fanus"un yeniden üzerime inmeyeceğini nasıl bilebilirdim?
O sırça fanus ki, içinde ölü bir kelebek gibi tıkanıp kalmış biri için dünyanın kendisi kötü bir düştür" ..

Sylvia Plath - Sırça fanus

"Kendilerinde birşeyler bulunduğunu vehmeden tüm acizlerin hiç şaşmadan bu basit çareye : Karanlık ve karmaşık olmak suretiyle derin ve manalı görünme hilesine başvurduklarını unutuyoruz."

Sabahattin Ali - İçimizdeki Şeytan

Öyle kolay sanat değildir uyumak,onun uğruna bütün gün uyanık durmak gerek..

Nietzsche - Böyle Buyurdu Zerdüşt

Bir kadın,sevdiği adamın başka bir kadın tarafından mutlu edildiğini görmektense,onu can çekişirken görmeyi tercih eder..

Vadideki Zambak-Balzac

Bataklıga giden yol yanlıs anlasılan dürüstlukle dosenmıstı.Dürüstlukte ölüm tehlikesi vardı,çünkü yolun sonuna kadar dayanamıyordu.Gerçek ilk iteklemede devriliyordu.Ancak gündelğk yaşama uygundu.Çok ucuzdu.Yalan partilerde giyilen bir elbiseydi.

Acemi ********-Ola Bauer

Kaldı ki canım bir deliye gülmek isterse, hiç uzağa gitmeden, kendi kendime gülebilirim.

Montaigne - Denemeler

Kalabalıklar her zaman tehlikelidir. İçinde ruhlarını ucuza satan alçaklar barındırır.

Sefiller-Victor Hugo

"Fatma teyzeyi gömdükten sonra, Haliç vapuruyla dönüyorlardı. Birini öldürmüş olmanın dehşetini duymuştu birden. Birini öldürmüş olmanın dehşetinden daha beter bir şey... "Fatma teyzeyi nereye bıraktık? Nasıl dönüyoruz? Böceklerden tiksinirdi Fatma teyze... Şimdi mezarlığın alışık böcekleri... Hiç bir şeyden çekinmeksizin... İnsanoğlunun anlayamayacağı durgun, kıvrandırmaz, açlıklarıyla... Kefenin kıvrımlarını telaşsız yokluyorlar. Deriye ulaştıkları zaman, Fatma teyze "Ay!" diye irkilemeyecek... Yüzünde gezen pisliği eliyle def edemez. Evet, ölüm işte bu... Karnında kanser hala obur obur çalışırken... Tırnakları, saçları, ölümden habersiz, hala uzarken..."

Kemal Tahir, Yol Ayrımı

Sefil Düşünceler ve küçüklükler arasında kaybolup, hayattaki büyük sırrı çözemedik, soru da cevapsız ve acımasız kalakaldı: Nasıl yaşadın, neden öyle yaşadın, neyi yapabilecekken yapmadın, başka bir yol, başka bir anlam arıyordun, yanlış zilleri, yanlış kapıları çaldın, yanlış yollara saptın, yanlış insanları sevdin, yanlış yataklarda uyudun, yanlış evlerde yaşadın. Neden hayal ettiklerini, düşündüklerini bu kadar küçümsüyorsun?"

Kızıla Boyalı Saçlar / Kostas Mourselas

Geri