1940’li yillar. Kayserilinin uyanikligi memleket geneline yayilmistir. Herkes bu durumu biraz kiskanarak gurur meselesi yapmaya baslamistir Herkes birbirine Kayseriliyi öyle abartarak anlatiyormus ki, karsidaki patliyor, “Yok o kadar da degil” demekten kendini alamiyormus. Anlatan israrla devam ediyormus: - Yemin ediyorum ki, ne yaparsan yap seni kandirirlar.” Böyle bir ortamda iken, hayvanlarla ilgili tez hazirlayan bir doçent: - Hem tezim için arastirma yaparim, hem de Kayseriliyi tanirim.” diyerek arabasina atlamis ve Kayseri’ye dogru gelmis. Bogazköprü (Kayseri girisi) yakinlarina geldiginde bir çoban koyunlari otlatiyormus. Hemen durmus ve çobanin yanina varmis. - Selamünaleyküm. - Aleykümselam... - Ben Istanbul’dan geliyorum. Yakinda Profesör olacagim. Hayvanlar üzerinde arastirma yapiyorum. Bu arastirmalarim bir kitap olacak ve herkes okuyup bilgi sahibi olacak. - Neyini arastiriyon hayvanlarin ki? - Ben, hangi hayvanlar yumurtlar, hangi hayvanlar yavrular, onu arastiriyorum. - Beyim sen iki senedir bunu mu arastiriyorsun? - Evet - Beyim bunu kime sorsan bilir. Kulagi içinde olanlar yumurtlar: disinda olanlar yavrularlar... Adam, çobanin bu ukalaligina biraz bozulmus ama çaktirmamis: - Söyle bakalim, siz milleti nasil kandiriyorsunuz? Çoban adama: -Sana simdi bir soru soracagim. Sordugum sorunun cevabini bilemezsen bana üç lira vereceksin. Ben bilemezsem ben sana bir lira verecegim. Sen Profesörsün, ben çobanim. Kabul mü? -Tamam, sor bakalim. - Dünyada üç gözlü bir hayvan ismi söyle. Madem hayvanlari arastiriyorsun. Adam düsünmüs, kitaplarini karistirmis, bulamamis tabii. - Bilemedim - Ver o zaman üç lirami. Adam sessizce çikarip üç lirayi vermis ama, sabirsizlikla da sorunun cevabini beklemektedir. Hayvanlar üzerinde yillardir arastirma yapan adam üç gözlü hayvanin ismini ögrenecektir. Simdi düsünme sirasi çobana gelmis. Bir süre düsündükten sonra çoban: -Ben de bilemedim, al su bir lirani. Adam bir elindeki paraya, bir çobana ve çobanin elindeki iki liraya bakmis. Hiçbir sey söylemeden arabasina atlamis ve Kayseri’ye girmeden dönmüs gitmis Istanbul’a...